Михайло Порада, начальник Ужгородської митниці: Розширення Шенгену на оформленні митних вантажів не позначилося

Пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю з начальником Ужгородської митниці Михайлом Порадою, вміщене у обласній газеті "Новини Закарпаття" №№ 9-10 від 26 січня 2008 року.

Михайло Порада
Михайло Порада

— Михайле Юрійовичу, наприкінці минулого року сусідні держави вступили у Шенгенський простір. Разом з цим на наших кордонах змінилися правила перетину українського рубежу. Як це вплинуло на роботу митників і чи не додало їм зайвого клопоту?

— Приєднання наших сусідів до Шенгенської угоди на різних українських кордонах відчувалося по-різному. На мій погляд, найспокійніше це сприйняли на українсько-словацькому кордоні. Взагалі, Словаччина досить, так би мовити, безболісно для України вступила і до Євросоюзу, і до Шенгену.

Оскільки Шенген — це передусім паспортний контроль, на оформленні митних вантажів перехід не позначився. Ми й надалі працюємо у тому режимі, в якому працювали досі. Втім за цей доволі короткий строк помітили, що Шенген усе-таки дався взнаки українським громадянам, які почали рідше перетинати українсько-словацький кордон. Натомість митні пункти пропуску все частіше перетинають іноземці. Це свідчить, що питання процедури оформлення та вартості віз постало для українців трохи гостріше, ніж раніше. От, наприклад, пішохідний пункт пропуску Малі Селменці – Великі Селменці за день, бувало, перетинали майже 2 тисячі громадян. А останнім часом — всього 600 в обох напрямках. 97 % подорожуючих — іноземці, і тільки 3 % — українці. Та все ж таки роботу працівників Ужгородської митниці Шенген не ускладнив.

— Що нам дасть новозбудований термінал на українсько-словацькому кордоні?

— Новий комплекс по оформленню вантажів на митному посту «Ужгород» — це, в першу чергу, свідчення, що Україна працює в напрямі євроінтеграції та над зобов'язаннями стосовно створення належних умов у міжнародних пунктах пропуску, що дозволить прискорювати перетин кордону вантажним транспортним засобам, громадянам. Новозбудований термінал відповідає всім найсучаснішим європейським вимогам. Причому високу оцінку новому комплексу дало й керівництво митниці сусідньої Словаччини. Тепер ми працюємо над модернізацією пасажирського пункту пропуску «Ужгород». І коли будуть створені всі належні умови, гадаю, це буде конкурентоспроможний на всьому західному кордоні України пункт пропуску. Завдяки терміналу в 2,5 рази збільшиться пропускна спроможність вантажів за добу. Наразі кордон спроможні перетнути лише 200 вантажних автомобілів. Згодом ця цифра буде збільшена до 500 і вище. Сподіваюся, невдовзі ми забудемо про поняття «черги» на українсько-словацькому кордоні.

— Михайле Юрійовичу, а як готується Ужгородська митниця до Євро-2012?

— Це питання, звичайно, хвилює сьогодні багатьох. Наразі йдеться про відкриття нових пунктів пропуску, які допоможуть під час чемпіонату перетнути кордон якнайбільшій кількості туристів. Мова йде про автомобільні пункти пропуску «Соломоново – Черна», «Забрідь – Улич», що на українсько-словацькому, та кінно-пішохідний «Лубня – Волосате» на українсько-польському кордонах. Крім того, ми працюємо й над спрощенням процедури митного оформлення тих вантажів, які передбачені для будівництва, об'єктів для Євро-2012.

— Повертаючись все-таки до того, що нині у вас свято, розкажіть, яка історія його походження і як святкуватиме Ужгородська митниця?

— Цього дня, 26 січня, у 1953 році у Брюсселі проходила перша сесія Ради митної співпраці. З 1994 року вона стала відома під сучасною назвою — Всесвітня митна організація. А Міжнародним днем митника цей день було оголошено у 1983 році. Наразі митна організація об'єднує 167 держав. Україна стала повноправним членом Всесвітньої митної організації у листопаді 1992 року. ;

Що стосується заходів, які планує здійснити митниця, то це, перш за все, участь нашої команди у футбольному турнірі «Кубок Шенгену», в якому також візьмуть участь команди правоохоронних органів Закарпаття та наших словацьких колег. Крім того, ми запросили до Ужгорода начальника митниці Чієр-на-над-Тисою Ладіслава Брада. Він розкаже, як словацькі митники свого часу проходили процес становлення в європейській митній системі, який досвід вони набули з моменту входження Словаччини до Євросоюзу.

— 3 якими митницями сусідніх країн найбільше доводиться співпрацювати ужгородським митникам? І як щодо міжнародної співпраці у розбудові кордонів та обміні інформацією?

— У нас добре налагоджена співпраця з митницею Чієрна-над-Тисою. Між нами діє давно підписана угода, що дає свої позитивні результати у сфері боротьби з митним шахрайством, з виявленням порушень митних правил. Від цієї співпраці ми отримали серйозні дивіденди у плані розбудови державного кордону.

Серед конкретних досягнень — за 2007 рік, наприклад, спільно з колегами сусідньої держави ми провели взаємозвірку товаросупровідних документів, які подавалися до митного оформлення. Відтак у 1700 випадках за результатами звірки були запроваджені протоколи про порушення мит них правил, порушена одна кримінальна справа. У минулому році ми про вели також дев'ять зустрічей на міжнародному рівні, в рамках котрих, серед іншого, обговорювалося й питання електронного обміну інформацією між митницями, зокрема тієї інформації, яка міститься у товаросупровідних документах. Це питання хоч і отримало підтримку словацьких колег, але потребує підтримки на рівні європейських структур.

Узагалі Ужгородська митниця досить давно підтримує хороші стосунки із митними структурами не тільки сусідніх країн Європи, але й Росії, Білорусі, Казахстану, Таджикистану та Молдови.

— Знаю, була традиція між ужгородськими митниками та колегами з інших держав проводити неформальні зустрічі. Вона збереглася?

— Це зовсім окремий напрям роботи. Так склалося, що поглиблювати співпрацю найлегше під час культурницьких, спортивних заходів. Футбольна команда ужгородських митників здобула широку популярність не тільки в Україні, а й, скажімо, на міжнародній арені. Разом зі словацькими колегами навесні минулого року ми брали участь у Міжнародному турнірі в Братиславі. І, що найприємніше, наша команда стала переможцем турніру. А вже восени нас запросили для участі в V Міжнародному турнірі, який проводили чеські митники. Там ми знову ж таки стали переможцями і, вперше за історію митного футболу Чехії, вивезли з їхньої країни Кришталевий кубок за І місце у турнірі. Невдовзі, думаю, візьмемо участь у митно-поліцейському футбольному турнірі, який традиційно проходить в Іспанії та Португалії.

— Михайле Юрійовичу, яку роль відіграють митники в євроінтеграційному прикордонному співробітництві?

— З кожним днем ця роль зростає. Україна щодня стає ближчою до вступу в Світову організацію торгівлі та інші європейські структури та об'єднання. Це досить серйозна робота, і митниці відіграють у цьому одну з перших ролей.

Питання євроінтеграційного прикордонного співробітництва, підвищення конкурентоспроможності економіки прикордонних територій є наразі актуальним. На цей напрям роботи націлено Указом Президента України «Про заходи щодо активізації євроінтеграційного прикордонного співробітництва», регіональною стратегією розвитку Закарпаття до 2015 року, планами розвитку митної інфраструктури. Нас чекає робота щодо приєднання України до Конвенції про спільну транзитну процедуру; до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами; вжиття послідовних заходів щодо адаптації національного законодавства до положень Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур; облаштування пунктів пропуску через державний кордон України та створення під'їзних шляхів до них, у тому числі виходячи з потреб . щодо підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Не залишається поза увагою Концепція створення в Держмитслужбі України багатофункціональної комплексної системи «Електронна митниця» та стратегічний план її розвитку. Адже «Електронна митниця» поєднує інформаційно-комунікаційні технології та сукупність механізмів їх застосування і дасть можливість підвищити якість митного регулювання та вдосконалити митне адміністрування.

І на завершення розмови, користуючись нагодою, в Міжнародний день митників хочеться побажати всім колегам Закарпаття насамперед утримувати й надалі той рівень професійності й людської гідності, який вони мають тепер. А це той рівень, який відповідає кращим митним традиціям Європи.

Радує те, що наші митниці не поступаються аналогічним структурам сусідніх країн, тому нехай це й надалі буде так. І щоб кожен, хто перетинатиме наші кордони, міг з вдячністю зауважити, що закарпатські митники працюють по-європейськи.

Сайт Держприкордонслужби України
06 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини