МНС України оновить автопарк закарпатських рятувальників та сприятиме створенню нових підрозділів пожежної охорони в краї

Днями у залі засідань Закарпатської облдержадміністрації рятувальники Закарпаття підвели підсумки діяльності в 2007 році. У робочій нараді взяв участь директор Департаменту сил цивільного захисту МНС України Григорій Марченко та заступник голови – керівник апарату Закарпатської ОДА Михайло Попович.

МНС України оновить автопарк закарпатських рятувальників та сприятиме створенню нових підрозділів пожежної охорони в краї

Упродовж минулого року підрозділи оперативно-рятувальної служби Закарпаття здійснили 745 бойових виїздів на гасіння пожеж, 18 на ліквідацію аварій, катастроф та стихійних лих, 42 – на вилучення та знешкодження боєприпасів. Окрім того, закарпатські піротехніки взяли участь у ліквідації надзвичайної ситуації на території 275-ої артилерійської бази ракет і боєприпасів Міністерства оборони України в селі Новобогданівка Запорізької області. Завдяки оперативним діям пожежників врятовано 49 дорослих та 3 дітей, матеріальних цінностей на суму, що перевищує 20 мільйонів гривень. Порівняно з 2006 роком зменшилась кількість надзвичайних ситуацій (9 у 2007 проти 14 у 2006 році). Поряд з цим на 32 відсотки збільшилася кількість некласифікованих надзвичайних подій природного та техногенного характеру: 315 у 2007 проти 238 випадків у 2006 році.

Порівняно з 2006 роком спостерігалася тенденція щодо збільшення кількості пожеж (з 798 випадків у 2006 році до 869 у 2007). На 76,14% збільшився й розмір завданої пожежами матеріальної шкоди, сума якої складає близько 8 мільйонів гривень. У 2007 році кількість загиблих на пожежах порівняно з 2006 роком зросла на п’ять випадків і склала 67 людей. Найчастіше від вогню потерпає житловий сектор, де зафіксовано 85% пожеж, а основними причинами пожеж залишаються порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок і необережне поводження з вогнем.

Як зазначив директор Департаменту сил цивільного захисту МНС України Григорій Марченко у 2008 році Міністерство передбачає сконцентрувати свої зусилля на підвищенні рівня захисту населення від наслідків різного роду надзвичайних ситуацій, аварій та катастроф, продовженні технічного переоснащення підрозділів пожежно-рятувальної служби і створенні диспетчерської служби 112.

Передбачається, що у 2008 році буде започатковано створення автоматизованої системи контролю за станом техногенної безпеки на об’єктах підвищеної небезпеки та потенційно-небезпечних об’єктах. Впровадження цієї системи, зі слів Григорія Марченко, матиме вагомий економічний ефект. Вже сьогодні спеціалісти підрахували, що одна, вкладена в створення системи, гривня, дасть змогу зекономити 10 таких, що витрачаються на ліквідацію надзвичайних ситуацій.

Також йшлося на підсумковій нараді і про регіональні проблеми, які стосуються сфери забезпечення техногенної безпеки. Насамперед, про фінансування діючих «Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні ріки Тиса у Закарпатській області на 2006-2015 роки» та «Комплексної програми протизсувних заходів у Закарпатській області на 1999-2010 роки», а також про необхідність розробки нової урядової “Програми відселення громадян Закарпатської області з будинків, які знаходяться в зонах активних зсувних процесів”.

Не залишилися поза увагою робочої наради й проблеми, які сьогодні існують в ГУ МНС в Закарпатській області. Зокрема питання комплектування особовим складом чергових варт, які виїжджають на ліквідацію надзвичайних ситуацій та пожеж. Сьогодні у переважній більшості підрозділів, одне відділення вогнеборців складається з 2-4 чоловік при необхідній кількості у 6 чоловік. Однак довести до нормативної кількості чергову варту неможливо через обмежені штати.

Окрім того, з 114 пожежних автомобілів тільки 5 експлуатуються у встановлених законодавством межах, всі інші вже вичерпали свій моторесурс. Негайної заміни потребують наявні на території області пожежні автодрабини, строк експлуатації кожної з яких перевищує 20 років.

Григорій Марченко пообіцяв сприяння Закарпаттю у суттєвому оновленні парку пожежних та рятувальних автомобілів, однак зауважив, що дана проблема стосується всіх областей країн, тож навряд чи переоснащення буде явищем одномоментного характеру. Разом з тим, директор Департаменту сил цивільного захисту розповів, що уряд сьогодні вже працює над вирішення даного питання.

Також Григорій Марченко пообіцяв зрушити з місця проблему реорганізації професійних пожежних частин в державні пожежні частини та створення професійних пожежних частин на основі ліквідованих у 2002 році протипожежних формувань. Загалом згадана реорганізація повинна торкнутися 17 підрозділів, що покращить захист населення від пожеж і бід техногенного та природного характеру.

Центр пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області
30 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини