Угорщина вимагає від Києва відкласти реалізацію закону про освіту до 2023 року

І далі погрожує блокувати зустрічі на рівні ЄС та НАТО

Угорщина вимагає від Києва відкласти реалізацію закону про освіту до 2023 року

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявляє, що його країна вимагає від України внести зміни до закону про освіту та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше блокуватиме важливі для України зустрічі на рівні Європейського Союзу та Організації північноатлантичного договору (НАТО).

Як йдеться у повідомленні на сайті МЗС Угорщини, якецитує УНІАН, про це Сійярто сказав у понеділок журналістам в рамках своєї участі у Раді Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ.

«Що стосується України, Угорщина не має в своєму розпорядженні інших інструментів, ніж блокувати міжнародні, європейські та євроатлантичні прагнення України», - наголосив глава угорського МЗС. «Відповідно, Угорщина також не підтримуватиме проведення зустрічі міністрів оборони ЄС-Україна, запланованої на квітень, та саміту НАТО-Україна, запланованого цього літа», - підкреслив Сійярто.

Він зазначив, що Угорщина підтримає проведення цих зустрічей лише в тому разі, «якщо Україна виконуватиме свої міжнародні зобов'язання та умови щодо задоволення прав угорської національної меншини на Закарпатті».

Також на засіданні Ради ЄС глава МЗС Угорщини попросив європейських міністрів «не бути осторонь», коли, за його переконанням, «Україна здійснює порушення міжнародного права».

Водночас Сійярто закликав європейських міністрів «чітко заявити, що дотримання міжнародного права є однією з передумов для подальшого прогресу та підтримки на шляху до європейської інтеграції».

«Той факт, що така країна, як Україна займає геополітично важливу позицію, не означає, що вона звільнена від дотримання міжнародного права або від її зобов'язання захищати меншини, які проживають на її території», - зауважив міністр закордонних справ Угорщини.

Як повідомила прес-служба угорського МЗС, в останньому листі до посадовців Євросоюзу та генерального секретаря НАТО, Сійярто наголосив, що «Угорщина охоче повернеться до позиції підтримки України, якщо Київ гарантуватиме, що закон про освіту не набуде чинності до 2023 року і що до його тексту будуть внесені відчутні зміни».

Також він сказав, що Україна має провести необхідні консультації з угорською меншиною і лише після досягнення домовленостей з нею втілювати цей закон на основі таких консультацій. «Угорщина і Європейський Союз розраховують, що Україна втілить рекомендації Венеційської комісії, проконсультується з національними меншинами та серйозно прийме заборону на усунення існуючих прав. Тому переговори з угорською національною меншиною мають розпочатися і реалізація українського освітнього закону має бути призупинена», - додав Сійярто.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, у Брюсселі глава МЗС Угорщини висловився проти відновлення Україною військової частини в українському Берегові.

Натомість, як заявив його український колега Павло Клімкін, Сійярто там  "навіть не торкався" питання місії ОБСЄ на Закарпатті.

20 березня 2018р.

Теги: Угорщина, Сійярто, НАТО, освіта

Коментарі

Степан Крук -Tibor 2018-03-20 / 13:39:16
Ти багато в чому правий, тебе як угорця (закарпатця) можу порозуміти! Але не кажи, що Сіярто правий! І взагалі, маєш свого президента, тримайся його і будеш весь в шоколаді, в рошені!!! Не парься! Ми разом жили століття і будемо жити, а їх не буде...

Ужгородець 2018-03-20 / 09:53:41
СЛУХАЙTЕ А УГОРЦІВ РЕАЛЬНО ПОЧАЛО ЗАНОСИTИ.

Tibor 2018-03-20 / 09:47:11
Езер форінт!

Продаюся за форінти 2018-03-20 / 08:59:38
А Тібор виявився мадярським тролем. Один і той же коментар-заготовку друкує до різних статей. Кілько платять за таку роботу?

Tibor 2018-03-20 / 08:33:55
Сіярто просто нагадав Україні, що викликає величезне обурення те, що угорську меншину Україна виставляє, як можливих порушників територіальної цілісності країни, але про це не може бути ніякої мови! Ще раз заявляю, що ми угорці однозначно виступаємо та підтримуємо територіальну цілісність України! Ні про яку територіальну автономізацію мови не має і не може бути. Українська мова має державний статус по всій Україні і нею потрібно володіти всім хто проживає в Україні. Єдине, дайте нам угорцям, громадянам України зберегти свої Конституційні права, навчатися на всіх щабелях освіти рідною мовою, зберегти свою мову, культуру, традиції своїм нащадкам. Тому що, після втілення асимілятивних, післядругомайданних законів про освіту, відмини закону про державницькі засади функціонування мов, нас сучасна влада хоче всіх угорців перетворити в українців, але ми завжди були і хочему бути угорцями, як і наші предки! Тому вибачайте, Сіярто правий на всі сто!

Нема слів! 2018-03-20 / 08:20:15
Хай своє "вимагає" засуне собі глибоко в задницю!

закарпатець 2018-03-20 / 08:10:47
Європо прокинься і дай оцінку цьому неогебельсові, біснуватому Адольфу Сіярто...

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини