Аграрний комітет ВР констатував необхідність реформ у лісовому господарстві України

У Львові відбулось виїзне засідання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України, під час якого обговорювали проблематику реформування лісового господарства.

Аграрний комітет ВР констатував необхідність реформ у лісовому господарстві України

До аграрного комітету ВР від Закарпаття входить і народний депутат Василь Петьовка.

«У лісовому господарстві, як і в інших галузях народного господарства, що стали на шлях ринкових перетворень, прослідковується високий рівень нестабільності, пов’язаний із постійною зміною не тільки обсягів, а і напряму розвитку. Використання в розумних пропорціях як екологічних, так і господарських цінностей лісів, забезпечення лісовідтворення, збільшення площі лісів,  недопущення зниження запасів деревини – такими мають бути  принципи лісогосподарської політики в Україні»,  -  про це йшлося  під час виїзного засідання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної  Ради України.  

Для  лісової галузі притаманний ряд проблем. Одна з них - відсутність затверджених стратегічних документів з її розвитку, що призвело до неефективного використання лісових ресурсів. Наразі нема дієвих заходів з боку органів виконавчої влади щодо реформування галузі, що призводить до різкого збільшення обсягів незаконних рубок та існування тіньового обігу деревини. Зосередження в одному державному органі функцій регулювання, нагляду, контролю та здійснення господарської діяльності потенційно має корупційну складову. Необхідно вносити зміни до правил продажу необробленої деревини, забезпечити прозорий та рівний доступ до сировини. Ще один з негативних факторів – відсутність  економічних стимулів для переробки деревини всередині країни, погіршення санітарного стану лісів, масове всихання та  їх пошкодження  шкідниками та хворобами. Відсутність здійснення планового обліку лісів та проведення інвентаризації лісового фонду України призводить до неможливості отримання об’єктивної інформації щодо стану лісових ресурсів країни. Значно погіршило соціально-економічний стан сільських територій внесення змін до державного бюджету, згідно яких, рентна плата за здійснення рубок головного користування спрямовується до державного бюджету України, а не до місцевих. 

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України вирішив підтримати пропозиції щодо  недопущення концесії, продажу, та відчуження лісів в Україні; передбачити механізми удосконалення системи фінансування  та розвитку лісового господарства України, шляхом створення державного фонду розвитку лісового господарства; враховуючи процеси децентралізації, -  зберегти статус державних лісогосподарських підприємств в Україні  як юридичних осіб, обласних об’єднань на базі лісогосподарських підприємств як таких, що забезпечують суттєве наповнення місцевих бюджетів. Народні депутати вважають за доцільне залишити за Державним агентством лісових ресурсів здійснення державного управління у сфері лісового та мисливського господарства, зменшити кількість регуляторних актів та дозвільних документів щодо ведення лісового та мисливського господарства, створити Національний Центр інвентаризації та моніторингу лісів у структурі Національної академії наук України, створити  ефективний орган лісової охорони.  Народні депутати, члени Аграрного Комітету, порекомендували  Кабінету Міністрів України, Національній академії аграрних наук України розробити єдину систему відтворення лісових екосистем природних зон Карпатських гір, Полісся, Лісостепу та Степу України. 

Окрім того, за результатами виїзного  засідання, рекомендують Кабінету Міністрів при перегляді державного бюджету на 2018 рік передбачити кошти на будівництво лісорозсадницького комплексу у Львівській області, подати на розгляд Верховної Ради законопроекти щодо повернення рентної плати за використання лісових ресурсів до місцевих бюджетів, розглянути питання правової можливості вирощування приватного лісу на землях лісового фонду, що не вкриті лісовою рослинністю; прискорити призначення  Голови державного агентства лісових ресурсів. Державному агентству лісових ресурсів подати  на розгляд Комітету з питань аграрної політики проект фінансування розвитку лісового господарства на 2019 рік. Окрім того, Комітет зобов’язався у найкоротші терміни розглянути на засіданнях законодавчі акти щодо лісового кодексу, інвентаризації лісів, охорону тваринного світу та інших, що стосуються лісів та господарювання  у них. 

 

21 лютого 2018р.

Теги: лісове господарство, реформи, комітет

Коментарі

вуву 2018-02-21 / 15:52:16
Спочатку бандити повирізали все під пень ... А тепр значить ... "Давай реформи".


НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини