Шлях Закарпаття до Соборної України: "Най живе Україна, най вас Бог благословит…"

У календарі історії України 22 січня не просто дата, не просто день, а ціла епоха – початок нового періоду в її житті. Трикратно...

Шлях Закарпаття до Соборної України: "Най живе Україна, най вас Бог благословит…"

Нині – 89-річниця Соборності України і день народження однієї з її наймолодших дочок – 62 роки минає від утворення Закарпатської області. Обидві події настільки яскраві світильники на вікових шляхах до незалежної Української державності, що, оглянувшись, бачиш своєрідний промінь історії в сучасність.

Знаменним етапом піднесення духу свободи став «живий ланцюг» між Києвом і Львовом, коли 21 січня 1990 року тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Акту Злуки. Ця акція прискорила розпад СРСР і здобуття національної незалежності, бо переконливо засвідчила духовну єдність східних і західних регіонів України.

Ось так подія на Софіївській площі далекого 1919 року готувала повалення радянської системи й відновлення національної держави. Згадаймо історію…

22 січня 1918 року Центральна Рада ухвалила Четвертий Універсал, який проголошував, що Україна стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою українського народу. Невдовзі, в кінц жовтня, виникла Західноукраїнська Народна Республіка – ще одна суверенна держава. Це сталося після краху Австо-Угорської імперії. На всенародному віче в Чернівцях 3 листопада бажання об’єднатися в єдиній Україні заявили буковинці. І того ж тижня — закарпатці, 8 листопада проголосивши Гуцульську Республіку. Ця ідея, нуртуючи нашим краєм, 21 січня 1919 року зібрала прогресивний люд у Хусті на всенародний з’їзд, яким ухвалено рішення возз’єднатися в Соборній Україні. Вичерпно розповідає про цю подію протокол, “писаний на всенародних зборах угорськоруського народу, котрі відбулися в гімнастичній салі державної горожанської школи”. Копія його зберігається в Державному архіві Закарпатської області. Ось як це зафіксовано:

“Из церкви народ під синьо-жовтими прапорами, співаючи национальні і церковні пісни Головною вулицею города пішов до гимнастичноі салі горожанськоі школи, де о 1/2 12 год. перед полуднем Др. Юлій Бращайко адвокат из Хуста отворив збори... За предсідателя зборів (собора) вибрано одноголосно Др. Михайла Бращайку, адвоката рахівського.

…Иван Волощук, господарь з Нанкова радив зєдинитися з соборною Украиною. Се було проголошено з безмежним одушевленьемь и гучными окликами: “Слава”, “да живет Украина, най живе Украина…”.

Василь Тимчик господарь з Хуста вніс, щоби русины українці не вибирали послів до мадярського парламенту.

Внесенье одноголосно і з великим задоволеням принято. Так само приняли збори внесенье Михайла Філака з Хуста, щоби злуку з Украиною викликати без жадних застережень, або умовъ.

Се було приймлено.

…Предсідатель проголосив слідуючу резолюцію:

1. Всенародні збори Угорських русинів украінців з дня 21-го януара 1919 року висказують зєднанье всіх русинів украінців з комітатів Мароморош, Угоча, Берег, Унг, Земплин, Шаріш, Спіш и Абауйторно і прилученье русинами украінцями заселених земель до соборноі Украіни.

Всенародні збори закінчилися грімкими окликами “многая літа, да живе Украіна, най живе Украіна, най вас Бог благословит…”.

Предсідатель короткими словами згадовав історичне значінье дня, котрого

“Встала наша славна Украіна

Свобідна і вільна,

Та від Тиси, аж до Кубань річки

Одна нероздільна”.

“Най живе наша славна Украіна” — закінчив бесідник свою промову, на що загомонів народний гімн “Вже воскресла Украіна” і нарід тихо, втішно розходився з святочним настроєм, многі из слезами в очах, а сильною надією в сердци на красшу будучность”.

Таким був Хуст 21 січня 1919 року.

А 22 січня, як відомо з історичних документів, було визначено днем проголошення об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу. Тоді на площі біля Софіївського собору в присутності урядовців депутатів Трудового Конгресу, представників дипломатичних служб зарубіжних країн з уст голови делегації ЗУНР, віце-президента Української Народної Ради Л. Бачинського пролунало: “Від сьогодні Західна Україна лучиться в одне нерозривне тіло, в Соборну й Суверенну Державу”. Після цього проголошено Універсал Директорії про злуку УНР і ЗУНР (Універсал Соборності), — пише в одній із своїх газетних статей доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України УжНУ Дмитро Данилюк. Юридично-правової чинності Акт Соборності набув 23 січня 1919 року на засіданні Конгресу Трудового Народу України.

Однак Підкарпатській Русі до Соборної України ще було йти шлях завдовжки 27 років. Соборній Україні до істинного суверенітету ще довше — 72.

29 червня 1945 року уряди Радянського Союзу та Чехословацької Республіки підписали угоду про вихід зі складу Чехословаччини і возз’єднання Закарпатської України з УРСР,

22 січня 1946 року Указом Президії Верховної Ради СРСР було утворено Закарпатську область, і вже разом з братами, що “по той бік Карпат”, закарпатці йшли до незалежності України. Але навіть з її висоти і відліку часу події 22 січня 1918, 1919 і 1946 років не меншають, а яскравішають у своїй значимості. Та відсвічують всіма гранями політичної архітектоніки, крізь яку пробиралися, щоб нарешті стати   під витканий і вишитий руками майстринь золотої нитки Рушник національного єднання. На ньому вишивання і закарпатських талантів. На щастя, на долю — Соборній Україні і всім на її злучених в єдину незалежну державу землях.

Надія Тегза, "Новини Закарпаття"
22 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

Вуйко 2008-01-29 / 23:29:00
Сарай рома! Дай собі спокій! Всі вже знають!

Принаймні - на цьому сайті.

Горний хрусталик 2008-01-28 / 00:36:00
Жаби, п`явки, вужі, гадюки.

Колобок 2008-01-25 / 15:07:00
Хіба щось доброго може вродитися в мочарах? Підмочарський?

Вуйко 2008-01-24 / 22:21:00
Не згадуйте Господа в нерозумних коментарях

Пудмочарський 2008-01-24 / 20:34:00
"Най живе Україна, най НАС Бог боронит од ниї…"

РусинЪ1 2008-01-24 / 08:06:00
Упасть сто раз - не позор, позор - один раз не подняться...



Русский 2008-01-23 / 17:17:00
А где-же русинские Герои? Неужели никто не смел поднять руки на врагов Отечества? Возможно, просто удобно было под пятой захватчиков?

Мадьяры, румыны, поляки не притесняли?

Степан 2008-01-23 / 14:12:00
Півтора мільйонів власовців ніхто, звичайно не рахує.

Росіяни - нація, що в роки війни дала найбільше нацистських прихвостнів. Всі півтора мільйони присягнули на вірність Гітлеру. Після Нюренбергського процесу. Їх як колаборціоністів віддали Сталіну.

В порівнянні з кількістю мацкальських нацистських утворень (а це ціла АРМІЯ - РОА), українських утворень було непорівняльно меньше. Два батальйони й одна дивізія.

Крім того, українські відділення на вірність Гітлеру ніколи не присягали, Нюренбергським процесом не засуджувалися і Сталіну не видавалися.

КУДИ ЙДЕТЕ БРЕХУНИ?

Трактор 2008-01-23 / 13:56:00
Яка я тйебйе сйестра, камунйако. А тйем болйейе - соотйечествйеннік.

Чйечйени вам соотйечйествйеннікі, про ніх і бйеспакойтйесь!

Ясіня 2008-01-23 / 12:10:00
"Русинським" клоунам - "русинський" цирк

КУДА ИДЕШЬ, УКРАИНА? 2008-01-23 / 04:12:00
Обращение петербургских украинцев, участников Круглого стола по теме: «354-годовщина Переяславской Рады. Россия-Украина. XXI век» к гражданам Украины



Братья и сёстры, соотечественники!

Обеспокоил нас отказ Украины подписать постановление Генеральной Ассамблеи ООН «Об осуждении фашизма». В общем-то, это ожидаемое действие украинских властей, где после 2004 года открыто стала пропагандироваться идеология фашизма. Но дело зашло слишком далеко, если при прямом участии официальной власти и лично Президента Украины стали возводиться в ранг национальных героев такие одиозные личности, как Роман Шухевич, а также преступные организации ОУН-УПА, принимавшие участие в уничтожении мирных граждан в годы Великой Отечественной войны на территории Украины, Белоруссии и Польши. Воинское формирование, в котором служил Шухевич, признано и осуждено международным Нюрнбергским трибуналом как преступное!


НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини