В Ужгороді депутати продовжують добивати знищений сквер на Баб'яка (ДОКУМЕНТИ)

Сквер в обласному центрі Закарпаття буде остаточно знищений, якщо 22 лютого на сесії міськради буде продовжено оренду ТОВ "Фора 1" під забудову, яку «лобіює» голова земельної комісії Олеся Афанасьєва, всупереч генплану та позиції мешканців мікрорайону.

В Ужгороді депутати продовжують добивати знищений сквер на Баб'яка (ДОКУМЕНТИ)

Про це інформує громадський правозахисник Віталій Грегор.

Йдеться про єдиний сквер в даному районі на вул. Баб’яка біля заводу ПАТ «Модуль М», що був заснований ще в XVIII ст., надалі - парк культури і відпочинку, де зростали цінні екзоти. Згідно з рішенням облвиконкому №253 від 23.10.1984 р. даний сквер був визначений як державний парк-пам’ятка садового-паркового мистецтва місцевого значення «Парк культури і відпочинку», а контроль за його збереженням було покладено на виконком міської ради.

Функціональне призначення території під даним сквером ще із часів початку Незалежності України у версіях Генплану міста 2000-го та 2004-го року позначено, як і неподалік розташований Боздошський парк , як «зелені насадження загального користування». 

Однак, не зважаючи на генплан міста та ряд законодавчих заборон,  у листопаді 2007 року 5-а каденція міської ради на чолі із Сергієм Ратушняком територію даного скверу передала в оренду на 10 років ТОВ «ФОРА 1» для будівництва торгово-розважального центру.

У подальшому, в 2016 році, вже теперішня міська рада на чолі із мером Богданом Андріївим, не зважаючи на скарги мешканців, підтримала «дерибан» цієї зеленої зони, надавши дозвіл на зміну її цільового призначення на  «будівництво багатоквартирних житлових будинків із вбудованими приміщеннями громадського призначення». Однак, по сьогоднішній день "ФОРА 1" так і не затвердила цю зміну, хоча житлове будівництво і почали, знищивши щонайменше 39 дерев.

Наразі ж в четвер, 22 лютого, на чергову сесію Ужгородської міської ради виноситься питання щодо продовження ТОВ «Фора-1» оренди даної земельної ділянки площею 0,4 га на вулиці Баб’яка для будівництва торгово-офісного центру ще на 5 років (пункт 1.7 проекту рішення №1039)

Заперечують проти прийняття такого рішення і місцеві мешканці, що живуть напроти знищеного скверу в приватних будинках на вулицях Снігурського та Ревая, подавши 16 лютого до міського голови відповідне звернення. Оскільки, як вони зазначають, дане ТОВ «ФОРА 1» ще й без їх дозволу підключилося до колектору (колодязя) водопостачання, який забезпечує їх належною якістю водопостачання і був побудований за їх власний рахунок.

Також мешканці повідомляють, що "лобіює" питання оренди депутат, голова земельної комісії Олеся Афанасьєва, а забудовником та співзасновником даного товариства є Ігор Ващенко -  ужгородський підприємець, власник піцерії «Деліція» на просп. Свободи, керівник Закарпатського обласного осередку ВО«Свобода».

Аналізуючи протоколи декількох останніх засідань профільної депутатської земельної комісії, з'ясовується, щопитання щодо продовження оренди цього по суті скверу завжди не проходило і не включалось до розгляду сесії. Оскільки більшість членів комісії, як мінімум 3 рази, голосували проти продовження оренди або утримувались, окрім голови комісії – Олесі Афанасьєвої, яка лише одного разу утрималась, а всі інші рази голосувала "ЗА". 

Однак уже через декілька днів, 24 січня 2018 року, схоже, вона все ж успішно «пролобіювала» дане питання, про що свідчить позитивне «одноголосне» голосування всіх членів депутатської комісії 27 січня 2018 року і включення його до порядку денного на сесію 22 лютого.

До слова, пані Афанасьєва призначена на цю посаду в 2017 році, замінивши депутата Станіслава Пономарьова, який добровільно склав повноваження голови через «корупційний скандал» в міськраді.

До відома громадськості, іншу частину цього скверу депутати також вже "віджали" , тоді - завдяки корупційній схемі з «піджаками» екс-депутата V скликання і секретаря земельної комісії Павлу Маєрчику. Саме через його ініціативу, організацію та участь, всупереч генплану міста, громада Ужгорода позбулася в 2010 році цієї частини зеленої зони на вул. Баб'яка, а згодом його родина із продажу її під автомийку підприємцю із Тячівщини В.Голубці отримала незаконну вигоду в розмірі майже 80 тис. у.о. Наразі дана справа в судах, а щодо вищезазначеної триває кримінальне провадження.

"Залишається сподіватись, що народні обранці разом з мером дослухаються до зауважень ужгородців та здорового глузду, не допустять продовження незаконної забудови  і зобов'яжуть відновити знищений сквер. Як ні - люди скористаються своїм правом на громадські акції прямої дії", - констатує Віталій Грегор.

 

19 лютого 2018р.

Теги: сквер, Афанасьєва

Коментарі

Ужгородець 2018-02-20 / 13:58:47
Мешканці Ужгорода все славилися своєю байдужістю до свого міста. Якась потрьопана ворона править бал маскарат у нас у керті???!!!

Орися 2018-02-20 / 09:15:23
Ага, а його жона "служить і захищає" у Новій поліції, пройшовши нещодавно донабір))

Микола 2018-02-20 / 09:11:57
то той Мартин шо керував майном міста при Раті в тих роках коли давали оренду?? ха-ха , так він тоді порішав виходить оренду цій фірмі, а дочка зараз продовжує діло татка??

фери 2018-02-20 / 09:08:37
а почему уже на основании данной статьи правоохранительные органы не начнут проверку???? а потому что они тоже все в доле.... такого как сейчас беспредела в Ужгороде никогда не было(((

Я її знаю ще коли по барам ходила у 7-8 клвсі 2018-02-20 / 08:27:09
А як дочка Мартина повинна діяти у мерії та ще й на такій посаді??!!

форестер 2018-02-20 / 05:17:57
Ганебно

Александр 2018-02-20 / 00:22:40
Афанасьева сколько стоит ваша совесть? не стыдно? что оставите нашим деткам, пустиню ?? одни гибнут на войне а другие в это времья никак не могут нажратса этими деньгами

Микола 2018-02-19 / 23:17:11
все цим хапугам депутатам мало. напевно та посада в земельній комісії дуже хлібна якщо одне і те само питання розглядали 4 рази!! короче - зайшло тому і пройшло

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 8
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини