The Sunday Times: Викосопоставлені офіцери-прикордонники за хабарі виділяють "вікна" на кордоні в Закарпатті для переправки нелегалів

Кореспондент«The Sunday Times» в своєму репортажеві з Мукачева схиляється до думки, що корумпованість українських прикордонників Європі дорого коштуватиме.

The Sunday Times: Викосопоставлені офіцери-прикордонники за хабарі виділяють "вікна" на кордоні в Закарпатті для переправки нелегалів

Наминаючи шматки сала у себе вдома, менш, ніж за пару миль від кордону зі Словакією, український контрабандист щирить у посмішці золоті зуби. Він очікує цьогоріч рвучкий сплеск у своєму бізнесі. Його контрабанда – це люди.

21 грудня прикордонний контроль на переважній території Східної Європи був скасований, оскільки дев`ять східноєвропейських держав цього дня офіційно приєдналися до Шенгенської угоди, яка дозволяє громадянам рухатися між більшістю країн-членів ЄС без перевірки паспортів.

Відтепер 1 800-мильний кордон України з Польшею на півночі через Словаччину, Угорщиною аж до Болгарії на півдні – останній бар`єр ЄС на на шляху нелегальних імігрантів.

Для перемитника, який стверджує, що допоміг сотням нелегальних імігрантів потрапити до Словаччини, відміна паспортного контролю на внутрішніх кордонах ЄС віщує золотий дощ.

Імігранти зазвичай сплачують еквівалент від п`яти до десяти тисяч фунтів стерлінгів, щоби їх доправили до ЄС. Відтепер вони знають, що зможуть дістатися і Франції, не показуючи паспорти. Потрапити до Великої Британії, яка не приєдналася до Шенгенської угоди, дещо проблематичніше, однак ті, хто доїде до Північної Франції, переправляться і через Ла Манш.

«Людей, які перетинатимуть тут український кордон, побільшає, - каже перемитник. – Передусім, у нас відмінний послужний список, оскільки сімдесят відсотків таки успішно потрапляють по той бік кордону. По-друге, імігранти тепер пересуватимуться Європою, не показуючи паспорти. Я очікую, що справи підуть вгору».

Чимало з тих, хто прямує звідси у східноєвропейські країни, ймовірно, має за кінцевий пункт Велику Британію.  Хоча Велика Британія та Ірландія зберегли прикордонний контроль, оснащені за останнім словом техніки прикордонні пости у Німеччині та Австрії, які зупиняли чимало нелегальних імігрантів, відтепер закрито. Німецька поліція стверджує, що кількість нелегалів, затриманих методом вибіркових перевірок, за останні три тижні збільшилася втричі.

Контрабандист людьми, який погодився дати це інтерв`ю на умовах анонімності, стверджує, що він є членом міжнародного кримінального угруповання, яке на постійній основі дає хабарі українським прикордонникам.

«Хабарі отримують викосопоставлені офіцери-прикордонники, - стверджує перемитник. – Мені виділяють так зване «вікно», себто час і місце, коли заздалегідь визначена прикордонна смуга завдовжки, скажімо, 400 метрів, не буде патрулюватися. За таких обставин перетнути кордон не складає жодних проблем. Певна річ, не всі прикордонники корумповані, однак легко можна знайти когось, хто в потрібний момент відведе погляд».

Сповідь перемитника посилює перестороги, що додаткові устаткування та персонал виявляться неспроможними зупинити прорив нелегалів через кордони ЄС, якщо тільки не буде подолана тутешня системна корупція.

Минулого року українські охоронці кордону затримали близько трьох тисяч нелегалів з таких далеких країв, як Китай, Афганістан, Індія, Пакистан і Сомалі. Українські посадовці вважають, що вдається спіймати лише одну п`яту від числа тих, хто потай перетинає кордон. Затриманих спроваджують у табір для біженців у містечку Мукачевому, в п`ятиста милях від Києва. Минулого тижня там утримувалося 400 імігрантів.

«Я маю знайомих у Бірмінгемі, і мене запевнили, що відтепер, з новими правилами, до Британії дістатися легше», - говорить молодий пакистанець Ахмед, якого спіймали при перетині угорського кордону і якого нині утримують у таборі. – «Вони можуть мене депортувати, однак я і далі намагатимуся потрапити у Британію». Більшість затриманих нелегалів дійсно роблять ще не одну спробу, незважаючи на те, що послуги перемитників б`ють їм по кишені.

Співбесідник «Санді Таймс» стверджує, що кожен із нелегалів сплачує – через посередника - за спробу потрапити до ЄС еквівалент 10 тисяч британських фунтів стерлінгів. Ці кошти потім діляться між провідниками, прикордонниками, водіями та криміногенними структурами.

«Потрібно змастити чимало коліс», - каже контрабандист. – «Доправити нелегала з його рідного села десь у південносхідній Азії до Європи нелегко. За цим стоїть потужна організація, яка лише в Україні нараховує кілька десятків членів».

Більше половини нелегалів, які прямують до ЄС через Україну, спочатку потрапляють до Москви, зокрема, і на підставі офіційних віз. Їх тримають, інколи місяцями, у переповнених будинках-криївках, перш ніж транспортувати в Україну – почасти вантажівками по 150 осіб. З Києва чи припортової Одеси їх звозять до прикордонних селищ. В цих зубожілих поселеннях, розташованих впритул із кордоном, яблуку ніде впасти від перемитників, які переховують нелегалів у погребах та закинутих фермах, перш ніж повести їх через кордон густими хащами та крутими пагорбами. За провідників використовують хлопчаків, оскільки неповнолітніх не притягнеш до кримінальної відповідальності, якщо вони таки будуть затримані. У групах – до 15 осіб.

Український старший офіцер підтверджує, що для мешканців прикордонних поселень доставка нелегалів по той бік кордону – основне джерело прибутку. За словами перемитника, за кожного нелегального імігранта він отримає 500 фунтів стерлінгів, з яких собі забирає сотню. Решта йде його спільникам по обидва боки кордону. Весною та влітку, коли потік нелегалів найжвавіший, перемитник заробляє півтори тисячі фунтів на місяць, що вп`ятнадцятеро більше за місцеву зарплату.

Перетин кордону може бути смертельно небезпечним. Минулорічного вересня чеченка з чотирма дітьми намагалася дістатися Європи через пагорби на українському боці кордону, за кілька миль від поселення контрабандиста. Рухаючись без супроводу і в холоді, вона згубила свої речі під дощем, запанікувала, залишила дочок шести та тринадцяти років самих і пішла по допомогу. Польські прикордонники знайшли її з дворічного сина, коли вона геть втратила орієнтацію. Коли ж дісталися дівчаток, ті вже померли від гіпотермії.

Імігранти також можуть потрапити в руки бандитів, які видають себе за контрабандистів. Нещодавно це трапилося із 12 китайцями, яких закували в наручники, утримували в погребі неподалік із словацьким кордоном, били і морили голодом, вимагали викуп. Китайцям вдалося втекти, і правоохоронні органи нині проводять розслідування.

«Як би вони не посилили контроль, ми завжди знайдемо шпарину, - говорить перемитник. – Як на мене, розширений Шенген – це просто благодать».

Марк Франчетті, «The Sunday Times», Мукачево, Україна

Авторський переклад Ігоря Шпака
22 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини