У Полянській ОТГ розробляють унікальний проект по охороні громадського здоров’я (ФОТО)

У п'ятницю, 16 лютого, у селі Поляна відбулася міжнародна науково-практична конференція «Система електронного управління публічним здоров’ям громади». У її роботі взяли участь науковці, дипломати, представники органів місцевого самоврядування, лікарі, підприємці.

У Полянській ОТГ розробляють унікальний проект по охороні громадського здоров’я (ФОТО)

«Суть нашого проекту полягає у визначенні за допомогою сучасних приладів стану здоров’я кожного жителя, створення електронної бази даних і виготовлення персональної електронної медичної картки. З іншого боку ми розуміємо, що тривалий час будувати благополуччя громади виключно на курортній галузі безперспективно, тому шукаємо нові сфери розвитку економічної складової. За нашим задумом це має бути надсучасна біофабрика з виробництва екологічних компонентів для оздоровлення людей. Реалізація цього задуму неможлива без найтіснішого поєднання можливостей нашого унікального природного потенціалу з потужними напрацюваннями науковців Карпатського регіону – Ужгородського національного, Технічного (Кошиці, Словаччина) та Дебреценського (Угорщина) університетів, які проявляють великий інтерес до співпраці з нами. Тому ми  переконані, що наш проект не просто має право на життя, але й стане успішним, – наголосив Полянський сільський голова Іван Дрогобецький».

Проректор УжНУ професор Ігор Студеняк зазначив, що «науковці Ужгородського національного університету прийняли пропозицію Полянської об’єднаної територіальної громади долучитися до реалізації пілотного проекту, який передбачає опіку над публічним здоров’ям громади. В Україні це перша спроба такої розробки, тому тут справді необхідно об’єднати зусилля науковців, практиків та місцевої влади. В УжНУ упродовж десятиліть проводяться різнопланові дослідження, результати яких можуть бути використані як при розробці даної програми, так і при її реалізації».

Завідувач кафедрою громадського здоров’я факультету післядипломної освіти УжНУ, експерт Всесвітньої організації здоров’я професор Геннадій Слабкий виступив з доповіддю, яка стосувалася визначення основних завдань та шляхів і методів реалізації програми забезпечення громадського здоров’я, профілактики хвороб. «Медицина рятує одну людину у випадку її захворювання. Громадська охорона здоров’я спрямовує свої зусилля на збереження здоров’я мільйонів людей, - наголосив Г.Слабкий. - На цих засадах базуються й обов’язки, до числа яких належать забезпечення вакцинації, недопущення епідемій та інфекційних хвороб, гарантування безпеки на транспорті і на роботі, зменшення смертності у результаті ішемічної хвороби серця, забезпечення здорового харчування, планування сім’ї та інше». 

З доповідями на «круглому столі» виступили представник президії Національної Академії наук України у профільному Комітеті Верховної Ради, академік Української технологічної академії Микола Шевченко, представник Національної науково-технічної асоціації України, академік УАН Юрій Сенюк, президент Закарпатської торгово-промислової палати, Почесний консул Чеської республіки в Ужгороді Отто Ковчар, сенатор Європейського економічного сенату, Почесний консул Хорватії в Україні Олександр Ротов, Олімпійський чемпіон, багаторазовий чемпіон світу, Європи, заслужений майстер спорту, професор Юрій Стеценко та інші.

Нині у Полянській ОТГ триває експертно-консультаційна робота над проектом «Стратегії розвитку громади». У цьому кварталі вона буде винесена на громадське обговорення та розгляд сесії сільської ради. Цей процес викристалізував ідеї для інноваційних проектів. Одна з них – створення підприємства сучасної біофармації на основі сировини з дикоростучих лікарських рослин на території ОТГ.

Василь Ільницький

18 лютого 2018р.

Теги: Поляна, ОТГ, здоров'я

Коментарі

Слава 2018-02-20 / 08:59:44
Молодець, був в Поляні і там дійсно і дороги і інфрастукура і по всьому селові аж до санаторію доріжка..а наприклад у Сваляві це як кажуть у нас най БОГ ЗАВАРУЄ..Є канешно і ті хто говорить дурниці під ніками Поляна але це ті хто у себе у дворі не може порядок навести та все їм винуватий голова села Поляни.Ви шановні полікуйтеся у Сваляві там вас вилічать :))) а справжні жителі Поляни молодці бо Поляна ваша сама ліпша в області !!! Нам би такого мера у Сваляві, а не це шо є:((

Поляна 2018-02-19 / 22:58:18
Шкода но Дрогобецький знюхався на нич

Кусточка 2018-02-19 / 14:49:45
Поки ти Копча в бігах був, а тепер в СІЗО, то вся молодь за кордон виїхала, бо у нас тут вже два раза влада мінялася з 2011 року коли ти злочин скоїв.

Автомайданівець 2018-02-19 / 14:45:35
Земляка в мусорний бак.

Коля 2018-02-19 / 14:41:07
А ти Земляк у кого віруєш? І взагалі ти щось за своє життя для людей зробив? А Дрогобецький зробив.

Земляк 2018-02-19 / 06:40:09
Це село самi вiруючi! Зними влада родить до хоче! Це пустозвони!

Копча 2018-02-18 / 14:27:50
Клуб пенсіонерів ))) Хочете щось робити беріть молодь

Автомайданівець 2018-02-18 / 13:53:53
Молодець Дрогобецький

Нiк 2018-02-18 / 12:32:20
ПУСТОЗВОНИ знюхались з суботниками!

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини