Бескидський тунель завершать через 100 днів і запустять поїзд Інтерсіті між Львовом та Закарпаттям

У четвер, 15 лютого, дано старт зворотному відліку до введення Бескидського тунелю в експлуатацію, що буде відкритий через 100 днів. Про це повідомив в.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов під час інспекційної поїздки на об’єкт 15 лютого.

Бескидський тунель завершать через 100 днів і запустять поїзд Інтерсіті між Львовом та Закарпаттям

За словами Євгена Кравцова, спорудження двоколійного залізничного Бескидського тунелю на перегоні Бескид – Скотарське, – це єдиний проект з будівництва залізничних тунелів часів незалежної України. «Це епохальне та символічне будівництво загалом для української транспортної галузі», – розповів в.о. голови правління товариства.

За його словами, після введення нового тунелю в експлуатацію пропускна спроможність порівняно з одноколійним тунелем збільшиться з 47 до 100 пар поїздів за добу, а також зросте швидкість курсування поїздів через тунель з 40 до 60 км/год.

Він зазначив, що Прем’єр-міністр України на засіданні уряду поставив завдання у 100 денний термін завершити  роботи та підготувати Бескидський тунель до уведення в експлуатацію. Тому відкриття об’єкту заплановане на 25 травня.

«Поставлені завдання усім службам Львівської залізниці, щоб чітко вкластися у графік робіт, адже попереду технічно складне переключення руху поїздів між тунелями. Ми очікуємо, що завдяки Бескидському тунелю покращимо і пасажирське сполучення із Закарпаттям. У перспективі плануємо запустити поїзд Інтерсіті між Львовом та Закарпаттям», – розповів в.о. голови правління товариства.

Він подякував працівникам регіональної філії «Львівська залізниця», підряднику-компанії «Інтербудмонтаж» та місцевій владі за співпрацю в реалізації проекту.

Двоколійний тунель буде обладнано сучасними приладами робочого та аварійного освітлення, вентиляцією, відеонаглядом, автоматизованою системою управління технологічними процесами тунелю, засобами пожежної безпеки.

Наразі залізничники виконують роботи другого етапу — переоблаштування інфраструктури станції Бескид. Цей етап триває з 26 вересня 2017 року й передбачає закінчення робіт у тунелі та на підходах до нього, зокрема, електрифікацію, укладання колій, влаштування пристроїв централізації та блокування, а також зв’язку, будівництво припортальних будівель і споруд та освітлення припортальних ділянок. Щодоби на об’єкті працюють близько 140 колійників, енергетиків та будівельників, задіяно 17 одиниць колійної та будівельної техніки.

На станції Бескид змонтовано обладнання новітніх систем мікропроцесорної централізації керування рухом поїздів. У тунелі укладено парну та непарну колії. Триває влаштування кабельних мереж електроосвітлення та електроживлення тунелю, прокладено мережі зв’язку та СЦБ в тунелі, тривають роботи з їх прокладання на підходах. Розпочато влаштування просторової ромбовидної автокомпенсованої контактної мережі в тунелі. Завершується монтаж протипожежного водопроводу в тунелі, влаштування водовідвідних лотків. Здійснюється монтаж обладнання систем відеонагляду, пожежогасіння, електроживлення, вентиляції та автоматизованої системи управління технологічними процесами в тунелі.

За словами Євгена Кравцова, за останній рік відбулося збільшення перевезень вантажів до країн ЄС на понад 3%, зворотно – на понад 30%. У 2017 році через старий Бескидський тунель залізничним транспортом перевезено більш ніж 20 млн тонн вантажів. Ці обсяги свідчать, що попит і необхідність перевезень в бік Європи та зворотно існує. «За останні три роки металурги, аграрії, хіміки збільшили експорт вантажів до країн ЄС сухопутними прикордонними переходами. Тому відчутна необхідність відкриття нового тунелю, що ліквідує вузьке місце залізничної інфраструктури п’ятого європейського транспортного коридору Італія — Словенія — Угорщина — Словаччина — Україна», – зазначив Євген Кравцов.

Довідка

Будівництво Бескидського тунелю, що знаходиться на межі Львівської та Закарпатської областей, фінансується за рахунок коштів ПАТ «Укрзалізниця» із залученням кредитних коштів МФО, зокрема Європейського банку реконструкції та розвитку в рамках проекту «Впровадження швидкісного руху пасажирських поїздів на залізницях України» та Європейського інвестиційного банку в рамках проекту «Бескидський залізничний тунель». З початку реалізації проекту профінансовано 2,2 млрд грн з ПДВ, із яких кошти ЄБРР – 526,8 млн грн, ЄІБ – понад 1 млрд грн, власні кошти Укрзалізниці – 666,5 млн грн. Вартість виконаних робіт 2 394 221 тис. грн з ПДВ.

Новий тунель зводиться на відстані 30 метрів від старого одноколійного. За проектом, повністю закінчити комплекс робіт планується в другому кварталі 2018 року.

26 вересня 2017 року підрядник ПрАТ «Інтербудмонтаж» завершив основні роботи зі спорудження двоколійного Бескидського тунелю: його проходку, постійне оздоблення склепіння та стін тунелю. Роботи тривали з 29 жовтня 2013 року.

 

Довжина тунелю      1764,5 м

Ширина тунелю       10,5 м

Висота тунелю          8,5 м

 

16 лютого 2018р.

Теги: Бескидський тунель

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини