Земан тісно контактує з русинськими сепаратистами, що домагаються автономії Закарпаття – ЗМІ

Щойно переобраний президент Чехії Мілош Земан має тісні зв’язки з представниками проросійської русинської організації, яка домагається створення русинської автономії на Закарпатті, повідомляє чеський інформаційний портал Aktualne.cz. Видання звертає особливу увагу на ці зв’язки тому, що президент Земан, який не приховує своїх добрих стосунків із Кремлем, раніше заявляв, що анексія українського Криму Росією є «доконаним фактом». Тож поява сепаратистів із західних теренів України привернула увагу чеських журналістів.

Земан тісно контактує з русинськими сепаратистами, що домагаються автономії Закарпаття – ЗМІ

Видання публікує фотографії та відео, на яких керівники Всесвітньої ради підкарпатських русинів Василь Джуган та Михайло Тяско вітають чеського президента у його виборчому штабі в суботу. Деякі з цих фотографій сам Михайло Тяско розмістив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Видання також повідомляє, що контакти між президентом Земаном та членами організації, яка домагається автономії Закарпаття, тривають уже кілька років і є настільки близькими, що вони були серед 150 підприємців, які супроводжували Земана минулого року під час його поїздки до Росії. І про це Михайло Тяско також з гордістю писав на своїй сторінці у Facebook.

Джуган та Тяско протягом довгого часу живуть у Чехії, мають тут бізнес, завдяки якому вони і познайомилися з чеським президентом. Це – кнайпа, ресторан і пивовар Dašické sklepy, який, за даними чеського видання, належить родині Джугана. У цьому ресторані, що розташований неподалік міста Пардубіце президент Земан проводив зустрічі зі своїми виборцями під час першої президентської кампанії в 2012 році, а потім гостював ще три роки пізніше. А познайомив їх, за даними чеського видання, місцевий лідер партії Земана – Їржі Єлінек.

Бізнес і політика

Підприємницьку діяльність лідери «русинського руху» сполучають із політикою. Їхня програма – визнання русинського народу в Україні та автономія Закарпатської області, яка у міжвоєнний час називалася Підкарпатська Русь і перебувала у складі Чехословаччини. Представники цієї організації висловлюють сумнів у легальності перебування Закарпаття у складі України і планують обговорити це на Першому міжнародному диспуті з цього питання, який вони планують провести в Ужгороді вже цього місяця.

Активізація так званого «русинського питання» відбувається від самого початку російської агресії. У 2015 році російські агентства поширили новину, що Координаційна рада закарпатських русинів звернулася до парламенту Чехії, Словаччини та Угорщини, а також розіслали свої вимоги до різних європейських інституцій, щоб вони домоглися від Києва визнання автономного статусу Закарпаття.

 

Євген Перебийніс

Представники України неодноразово вказували на те, що політичний русинський рух є антиукраїнським та підтримується з Москви.

В інтерв’ю виданню Aktualne.cz посол України в Чехії Євген Перебийніс також заявив, що вважає Всесвітню раду підкарпатських русинів антиукраїнською організацією, яка підтримує контакти з Росією.

«Деякі представники цієї організації відомі тісними контактами з Росією та підтримують її агресію проти України. Їхню антиукраїнську діяльність ми сприймаємо негативно», – зазначив він у розмові з чеським виданням.

Аналітик Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» з Ужгорода Павло Гомонай вважає, що нинішня активізація політичних русинів може бути сигналом про нові плани Кремля.

«Мета спецоперації дуже проста – посіяти невпевненість і хаос, які передують любим операціям регулярних військ Москви. Для тих, хто не слідкує за подіями, мушу нагадати, що «русинський рух» прямо пов’язаний із московськими кураторами і не має нічого спільного із запитами етнічних груп Закарпаття», – наголошує він у коментарі для Радіо Свобода.

В офісі президента особисті контакти заперечують

В офісі президента Чехії Мілоша Земана офіційно дистанціювалися від керівництва русинської організації, заперечивши підтримку вимог щодо автономії.

«Немає жодних особистих відносин. Це повністю внутрішня справа України», – заявив прес-секретар чеського президента Їржі Овчачек.

А от Михайло Тяско, навпаки, каже, що дуже добре співпрацює і з президентом Земаном і з лідером чеських ультраправих Томіо Окамурою, бо вони єдині люди в чеській політиці, які підтримують вимоги русинів.

Facebook-сторінка Тяско, яку він веде російською мовою, рясніє проросійськими публікаціями, прапорами закарпатських русинів разом із прапорами Росії, картами з Закарпаттям у складі Чехословаччини та закликами голосувати за Земана як «справжнього лідера».

При цьому Тяско говорить чеському виданню, що жодного сепаратизму в його діях нема. «Щойно почалася ця війна на Донбасі, як це пов’язують з сепаратизмом, але це – неправда, тому що те, що ми робимо, походить з 1991 року, це не зараз», – зазначає він. На запитання видання, чому Тяско зустрічається із представниками угруповань «ДНР» та «ЛНР», той відповідає, що зустрічається з усіма і що війни не хоче.

Натомість колишній заступник голови Державної ради у справах національних меншин Ігор Золотарьов вказує, що Всесвітня рада підкарпатських русинів поділяє російську точку зору на світ.

«Як і багато інших нових іммігрантів з Росії та України, вони сповідують прокремлівську ідеологію. А за словами русинських організацій, вони нічого не зробили в сфері культурної та соціальної діяльності русинів, і їхня організація служить лише дахом для брудних політичних ігор», – стверджує Золотарьов.

ДО ТЕМИ:

Проросійський політик з Чехії і прокремлівські "русини" з Закарпаття намагатимуться розхитати тему приєднання Закарпаття до України

"Карпатська Січ" звернулася до міністра Клімкіна у зв'язку з проросійською провокацією чеського євродепутата на Закарпатті

Проросійські депутати Європарламенту зустрілися у Сваляві з путінськими "русинами"

На Закарпаття приїжджає делегація чеських парламентарів на чолі з пропутінським сенатором Томіо Окамурою

«Русинська» агентура Москви стала фіґурантом шпигунського скандалу в Чехії

Марія Щур, Радіо Свобода

01 лютого 2018р.

Теги: сепаратисти, автономія, Земан

Коментарі

Ужгородцю 2018-02-05 / 21:57:29
А хто такий земан ?

Ужгородець 2018-02-05 / 17:34:21
ХTО TАКІ РУСИНИ....

TraH torusty 2018-02-04 / 15:49:51
Вобщето статья про земана а не про фатьова бурррята.

Тракторист 2018-02-04 / 15:31:35
мигальови. добре што ни бурйат у твойуй хыжи спить из твойов жонов. добре што ото лише хахол спить из твойов жонов. а тебе угнав до копиці половы. ти не лише дуже розумный и начитаный фаттйув, а ще й дужесь хитрий. хоч кому, лиш би не бурйатови.

Нік 2018-02-03 / 21:22:17
1000 году сьоме були без україни і вдале будеме

Мигаль 2018-02-03 / 12:08:13
Микуло! Ты доскачешсйа товды, коли бурйат у твойуй хыжи буде спати из твойом жоном, а тебе вужене до копиці половы. Ты дуже розумный и начитаный фаттйув ци пацан.

дюси 2018-02-02 / 18:50:55
пак ану. Чим та кому грозит "автономия" Закарпаття? Мало ширше розсуньте очи! Каталунья маючи автономию таку шо никому ся и не снило. Чого ся добила? Перебачте, ничого. Наоборот. Соби хуже зробили. Тай уже не брешит тулько! НЕ БУДЕ руськый русинови друг.

Оксана 2018-02-02 / 11:52:20
Настоящий "русин" "мацкальові" не цімбора! І нигда не бов.

Степан Крук 2018-02-02 / 10:19:18
Та нехай собі, як знають, божеволіють, конають -НАМ СВОЄ РОБИТЬ!!!

pfr 2018-02-02 / 08:03:46
Це добре, що це все вилізає на поверхню. Русинські активісти часто мають певні сентименти до Росії, яка прагне використати їх для своєї діяльності проти України. Але заради справедливості треба сказати, що Джуган і Тяско, а також їхній цімбор Гегальчий (тзв "Руська/русская примія") викликають особливу огиду. З ними не хочуть знатися навіть русини зі справжнього Конгресу Магочі і чеські русини із Сполечності пржател Подкарпатске Русі (Пілатова та ін.), які офіційно представляють русинську національність у Чехії. Джуган, Тяско, Гегальчій - звичайні самозванці, провокатори, колоради, московські хвойди.

Вуву 2018-02-01 / 23:20:46
З ким він тільки не контактує ... Скільки разів його показували "під градусом" ... Що склалось враження наче він найбільш всього "тісно контактує" ... з пляшкою.

Миколі 2018-02-01 / 21:28:02
Ти судЯчи з всього теж не проти пойіхати на мальдіви ,чи сейшели .
А так сиди та отдихай дома , в хижі.
Гроші зекономиш , заодно комента напишеш.

Вуву. Дюсійови 2018-02-01 / 21:23:33
Розкажи це пЭці ... А ще краще бринзовичу ... Хай порегочуть.

дюси 2018-02-01 / 18:40:49
по существу. а чего собственно боится уряд украины. самой автономии или что эта проблема может исчезнуть? Мне кажется что проблема не в мадьярах или чехах и т.д. Закон УЕ гласит. Никаких посеганий на границы. А сделаваший это АВТОМАТИЧЕСКИ становится вне УЕ.

Опришка останньому 2018-02-01 / 18:23:45


Флуд. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Миколі 2018-02-01 / 16:17:33
Земан був з москалями завжди, Польща прийняла відповідний закон не залежно від нас, а як нація, яка намагається зберегти свою сутність в денаціоналізованій Європі (в цьому законі проти євреїв знано більше), МВФ копає в гузицю українських казнокрадів, як це було і при янучарах, Пеца і Юля завжди відпочивали аналогічно.
Що нового?
До чого тут "доскакалися"?

Микола 2018-02-01 / 14:12:16
Земан з москалями, Польше приймає закон проти нациків, МВФ кредитів не дає, Пеця і Юла на Сейшелах, - доскакалися !

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини