У Берегові відкрили меморіальну дошку королю Угорщини (ФОТО)

Меморіальну дошку святому Ласло встановили на фасаді будинку римо-католицької парафії міста з нагоди 940-ліття сходження на трон і 825-річчя причислення до лику святих.

У Берегові відкрили меморіальну дошку королю Угорщини (ФОТО)

Пам’ятну плиту виготовили за сприяння ніредьгазького благодійного фонду “За Берегсас” (голова кураторіму Арпад Далмай), ТзОВ “Ніртавгов” (директор Ласло Йов) та меценатів з міста Дьор,.

Бронзовий барельєф на меморіальній дошці виконаний як копія роботи будапештського скульптора Каталін Палфі.

"Святий Ласло багато зробив для укорінення угорців у Європі, - писала про нього журналіст і краєзнавець Ілдіка Ганко. - Без його потуг ми б проживали зараз десь у просторих степах, а не в центрі континенту."

Пам’ятну плиту святому Ласло, пояснюють організатори, вирішили встановити в Берегові ще й тому, що він був братом герцога Ламперта, який заснував місто – тоді воно називалося Лампертгаза і лише пізніше було перейменовано в Берегсас.

Короля Ласло до лику святих причислила католицька церква, яка активно запроваджувала й підтримувала християнство.

"Сьогодні знову актуально захищати християнство в Європі, - наголосив у вітальній промові Арпад Далмай. - Бо окремі політики під тиском ЄС широко відчинили двері до своїх країн тисячам, мільйонам мусульманам, в яких зовсім інші цінності та менталітет. Відрадно, що теперішній угорський уряд не піддається на шантаж Брюсселя й цілеспрямовано відстоює національні інтереси."

Присутніх благословив і освятив меморіальну дошку єпископський вікарій, настоятель берегівського римо-католицького храму о.Янош Молнар.

Юна Беата Бонкало продекламувала вірш про св.Ласло, а жіночий церковний хор костелу виконав кілька духовних пісень

На урочистій події була присутня консул Угорщини в Берегові доктор Ангела Лукач.

28 січня 2018р.

Теги: Ласло, король, Берегово

Коментарі

Мигаль 2018-02-14 / 14:05:43
Панове коментаторы! Вам пойаснив дуже чотко безграмотный пидагог, ош чому ни мож хулити мадйару. Они построили ошколы, больницы, дайут виликы пенсии закарпатцйам, а типирь ищи и вакцину загнали. Йак кажут братьйа за Уралов "То ли еще будет?". Правда товарыщ пидагог ганьбиться уповисти, ош тото всьо зроблено не за мадярськи форинты, а за йевры ЕС и рубли Москвы.

Вуву до педагога 2018-02-06 / 06:39:24
В такому разі ... Якщо ви так добре володієте мовами і є порядний віруючий чоловік ...
Ви маєте всі шанси до реалізаційі своє харатативності ... Волонтерськойі допомоги тим хунам ... які мають проблеми з вивченням укр. мови .
Інколи це дає неоціненний досвід для вас і великий позитив для певнойі громади.
Хай щастить.

Педагог 2018-02-04 / 20:53:25
Пан Костин. Я раньше написал, почемо это так стало. Согласен, нужен украинский текст на м/д, установленных на местах общего пользования. На всех других есть! Доску собырались ставить на дворь церквы, но церковный совет изменил план. И то писал, что мы заинтересованы в то, чтобы украинцы понимали тексты. Сейчас так получилось, не наша вина.
Вуву, больницу построили венгры в конце 80-х годов, а не во время Венгерского королевства. Неужелы и это не знаете? Где вы живёте? Ошибаетесь, я не москаль, не хохол, а венгр, т.е. хун, как вы пишете. Але украинською мовою володию мабуть краще вас, но маю лише росийський шрифт на компютери. До КМКС не маемо нияке видношення.На Закарпатти я народився, у Берегови поховани мои батьки, дид, прадид, прапрадид. А ваши прадиди спочивають навряд чи у закарпатський земли, но нияк не в Берегови. Суперечки з вами я закинчу,але всупереч вам я не маю презирство ни до вас, ни до украинцив.

Костін 2018-02-02 / 22:16:09
Цікаво, а що думавуть у прокуратурі та СБУ з приводу встановлення цієї меморіальної дошки тільки на угорській мові? Схоже, що ми є Україною та мова в нас українська. Не заперечую: дошка хай буде, але чому немає тексту на двох мовах? Це ганьбить обидві держави. Невже пану Далмаю не цікаво, аби всі довідалися, що на знаку написано? При-мі-тив-но...

Вуву педагогу 2018-02-01 / 19:00:19
Я стараюсь бути і обєктивним ... І бачу речі з іншого боку.
Те що лікарню збудували ... Очевидно тому що в тім була потреба ,а місто (як на той час) знаходилось під ними.
Інакше ... Навряд чи вони б йійі будували.
Відносно вакцин ... Міждержавні стосунки можуть бут навіть розірвані ... але в разі крайньойі необхідності надаються ... це загальносвітома мідержавна практика.
Можна сказати інакше ... Не дали б в вони ... Дали б інші.
Відносно впливу будапешта ...
Не роби нам окозмилювання ... Ваше кмкс ... Отримує гроші на свою діяльність звідки ... Від маскаля (чи від ОДА) ?
Отжбо ... Кмкс просто виконує волю бударпешта .
Відносно пенсій ... Так є пенсійі малі щоб несказати плачевні ... Алеж ніхто не забороняє створити партію пенсіонерів ... Чи яку громадсько-суспільну організацію яка буде "довбати" і ВР. І премєра і президета ... І в такий спосіб відстоювати свойі (в першу чергу) громадянські права.
А шлях колабораціоністів ... Це шлях напівзрадників (бо пенсіонери) ... Своєйі землі ... Крайіни ... Пісні ...мови .
Тільки тобі пЭдагог цього мабуть незрозуміти бо ти судячи з усього хоч і живеш довгий час на закарпатті ... Є маскаль ... Який так і не зміг вивчити мову ... Зате зміг (можливо) за хунські гроші чи пенсію стати "палким" хунським пропогандистом на територійі украйіни.
Чи ти будеш стверджувати що твойі маскалю предки ... Славні хуни ... Які підкорили пів європи.?
В мене до таких людей є неприховане презирство і зневага.

Педагог 2018-02-01 / 14:58:41
Уважаемый Вуву, видимо, не знаете закона. Разрешение на установления м/д даёт исполком горсовета. Мы все поставили законно, с разрешением исполкома. Странный Ваш вопрос. В СССР была диктатура, а у нас вроде бы демократия. В советские времена и украинцам не очень ставили памятные знаки, только Ленину, Горькому и другим коммунистам. Повторяю и Вам: Будапешт ни причём, мы с ним не согласуем, сами ставим доски и памятники. Не просим помощь Будапешта, а вот наши Береговские сограждане-украинцы просили. Как писал, памятник (большая скульптура) Шевченко создан за будапештские деньги! А вот то, что Будапешт даёт гражданство венграм во всем мире, желание помочь "хуннам", как вы пишете. (Вы думаете, что этим обижаете нас? Наоборот, мы гордимся тем, что наши предки были гунны, этот сильный и славный народ, покоривший большую часть Европы и Азии.) Я думаю, закарпатскому пенсионеру (и не только венгру! Знаете, сколько украинцев, русынов имеют венгерский паспорт помимо украинского?) стоит принять венгерское гражданство и получать венгерскую пенсию,минимум в 10-15 раз больше украинской. А вы знаете, сколько школ, садиков, сельских врачебных учреждений отремотовано за деньги Будапешта на Закарпатье? Знаете, что Береговскую райбольницу построили венгры? Знаете, что Венгрия сколько даёт гуманитарную помощь Украине? На днях получила Закарпатская область 8000 вакцин от кори. Думаете, что вакцину только венграм дают? Будьте объективны!

Вуву 2018-01-31 / 19:13:27
В контексті ваших доводів ... Виникає багато запитаннь ... На які ви відповіді не даєте ... І тим не менш.
Чому в часі існування ссср коли дійсно стосунки між крайінами були відносно дружніми ... Будапешт не проводив таку "активну" (вважай агресивну) політику канонізаційі своєйі історійі ... засобом встановлення історичних дошок і решта ... що має спірне і не цілком обгрунтоване історичне минуле.?
Чому навіть тепер ... Замість того щоб проводити і знаходити спільний знаменник з науковцями , істориками ... Вся інформація подається як одностороння позиція історичних фактів ... Як беззаперечних і апеляційних ... або як таких які не підлягають сумніву ?
Чому не проводяться інтенсивні переговори з очільником ,(речниками) МЗ Украйіни щодо встановлення цих мемодошок і решта ... без узгодження цього ... згідно існуючих правових положень ... Які є в міждаржавній практиці і відносих обовязковими.?
Чого офіційний будапешт завжди "робить підміну понять" коли акцентує свою увагу на допомозі Закарпаттю ... А насправді помагає виключно громадянам хунськойі національності .?
Які політичні цілі переслідує коли в односторонньому порядку видає громадянство своєйі крайіни ... Громадянам Украйіни ... Фактично підриваючи закон Украйіни про громадянство.?

Педагог 2018-01-31 / 11:36:21
Да, Микола, ещё одно. Я уже писал, что согласен с вами по вопросу отсутсвия украинского текста, но написал и причину. Конечно, это была ошибка, в первую очередь со стороны церквы. На всех других мемориальных досках, поставлены известным венгерским писателям, художникам, композиторам, актёрам (а их уже 50-60 на местах общественного пользования) есть и украинский текст. Ведь и мы заинтересованы в том, что переселившие в наш город украинцы знали историю города, гордились его прошлом, несмотря на то, что оно венгерское. А Будапешт ни причём! Думаете, мы сами не сможем беспокоиться о сохранении наших исторических ценностей? Прекрасно обойдёмся без помощи Будапешта! Как писал, Будапест создал у нас лишь один памятник, Т. Г. Шевченко! А вы вместо того, чтобы были благодарны за это Будапешту, обвиняете Венгрию!

Педагог 2018-01-31 / 11:19:39
Микола, вы не совсем правы. Св. Владислав очень известный король, недаром канонизирован. Да, есть первый наш король, Св. Иштван (Стефан), его памятник (бюст) уже стоит в нашем городе. Есть и мемориальная доска основателю города, князю Ламперту, а также королю Бейли IV, который в 1247 г. дал Берегсасу право свободного королевского города. А в этом году откроем мемориальную доску ещё одному королю, Матяшу. Они все имели отношение к нашему городу. Видите, мои уважаем память тех людей, которые сделали что-то для развития города, связаны с ним. То, что среди них нет украинцев, не наша вина. Думаю, через сто лет уже будут, тогда наши потомки поставлят и им памятники.
Уважаемый господин Горожанин, ещё раз прошу Ваше извинение. Просто я так понял Вас, что меня обвиняете в незнании истории моего родного города. Здоровья Вам!

Вуву 2018-01-30 / 23:04:37
Ні ... Не FUCKt.

Микола 2018-01-30 / 22:12:12
До Останного...Ну так то історія закарпаття подобаєтся це кому або ні але це факт

ІГЕНадій ІГЕНнадійович 2018-01-30 / 21:51:37
В історії Мадярщини є ще тисячі королів, їх свити, панів і підпанків, якими можна обліпити все Закарпаття, щоби засвідчити його угорську приналежність. І ми це зробимо

Микола 2018-01-30 / 21:30:31
Були у маядрів біль відомі королі комуб ставили таблички бо щось у вікіпедії про ного нічого такого нема

педагогу 2018-01-30 / 14:53:39


Ви чудово розумієте, чому всі обурилися. Бо в державі Україна на пам'ятній дошці одному з символів угорської державності нема навіть слова по-українськи. Як уже писалося, це чергова провокація офіційного Будапешта, спрямована на збурення, подальше розмежування української і угорської громад з метою покращення маніпулювання останньою.


Педагог 2018-01-30 / 11:07:41
Пане Горожанин, извиняюсь, если обидел Вас, не хотел. Из Ваших рядов понял, что Вы закарпатец, русын. Мне просто непонятно, почему подняли некоторые такой шум. Почему колит им око мемориальная доска Св. Ласло (в русских источниках Св. Владислав, по-латыни Sanctus Ladislaus)? Потому, что он венгр? Но только наполовину! Родился в Польше, его мать полька, т. е. славянка. Кто из вас возмущался, когда два года тому назад в Берегово на стене горсовета открыли мемориальную доску последнему первому секретарю райкома КПУ? Это при декоммунизации в стране! Выходит: коммунистам (а может и бандитам, преступникам?) можно ставить памятные знаки, если они украинцы, а святым людам, королю, который защищал христианство в средних веках, если он хоть частично венгр, нельзя. Такова ваша философия?

Горожанин 2018-01-30 / 10:14:40
Притягнутому за вуха : Князь Володимир незаконно народжений від ключниці Малуші .Привів під Київ з Швеції військо з варягів .Убив законного київського князя , захопив престол.Таких прикладів з історії руських князівств можна привести безліч .
Вікіпедія в поміч .Ти тепер будеш визначати
хто легітимний ,а хто ні ?


історію за вуха 2018-01-30 / 01:36:37
Та то якийсь "лівий" гунський ніби-король. Почитав я wiki-педію, включаючи і їхню:
- прийшов до Мадярії з Ляхів, на їх списах (сьогодні б казали на принесли туди на багнетах) - ось чому 2-й вінець бяло-чарвоні чічки;
- тагалися-чубились зі своїм власним кузеном - хто головний у Мадярії;
- коронувався сам собі у Секеш-фекеші (це так мацкалі - мовні невдахи не могли вимовити їхню "білу столицю") - без згоди-благословіння Папи. Нема у папських серйозних хроніках про нього, та й гуни не тому Папі, діючому на той час, його благословення приписують;
- через років 4-5 дубль-2 коронації, коли віджали ті король-причиндали у того Шльоми-кузена.
Так-що коронація могла бути й фейком.
Заслуги:
- завоював гунам Горватію!
- віддав 2-х доньок "за паркан": одну Пірошку до Візантії - там з неї Параску зробили; іншу - за волинського князя, якої ім"я гуни й знати не знають.

Тепер про це неподобство: це чергове мічення гунським песиком сусідського паркану - посикав і побіг далі. Аптічілі мірапріятіє!
За участі свого батюшки-плейбаноша та купки пенсіонерок під баян.
А чи не такі, правда, агресивніші бабулки з батюшками на сході рипіли "Путька, ізіді!!!"?

Горожанин 2018-01-30 / 00:15:36
До педагога : я до вас нияких притензій ни маву , я писав ни вам .
Айбо видите як , ви маєте два диплома и ни годнисьте вганути ош удкі я ....Значить ни вшитко дипломи бавлять . Знаєте пане педагог ----
Ілон Маск не має диплома по ракетобудуванню , але робить одні з найкращих ракет у світі .

сорри 2018-01-30 / 00:00:46
Адекватні угорці також розуміють, що не варто було збурювати ситуацію одномовністю таблички. Дякую "педагогу" за таке розуміння. Але комусь, очевидно, потрібно було саме це, тому і змінили місце розміщення меморіальної дошки.

Педагог 2018-01-29 / 23:58:22
Госпоин Горожанин, я педагог с двумья дипломамы. Прекрасно знаю историю нашего города! Где Вы горожанин? Видимо не в Берегово и не в Закарпатье.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини