Керівники Закарпаття обговорили з головою Львівської облради грантові проекти для підтримки ініціатив карпатських громад (ФОТО)

У середу, 17 січня, до голови Закарпатської облради Михайла Рівіса з робочим візитом завітав його колега – очільник Львівської облради Олександр Ганущин.

Керівники Закарпаття обговорили з головою Львівської облради грантові проекти для підтримки ініціатив карпатських громад (ФОТО)

У зустрічі також взяли участь голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, виконавчий директор Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин, обласні обранці Василь Худинець та Денис Ман, керівники структурних підрозділів облради та ОДА.

Діловий тон зустрічі та конструктивний діалог задав керівник Львівщини, який ще є головою Правління Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна». Він щиро зізнався, щоразу коли перебуває на Закарпатті – відчуває себе як вдома, бо родом із Рахова, де пройшло його дитинство та юність. Тому, коли мова йде про транскордонне співробітництво та залучення грантових коштів ЄС, не забуває про рідний край, лобіюючи участь Закарпаття у реалізації спільних проектів.

На початку він коротко поінформував керівників Закарпаття, які питання потребують обговорення та узгодження при підготовці спільних проектів регіонального розвитку ЄС, які можуть реалізовуватися за рахунок обласного та місцевих бюджетів.

- Наша мета, як прикордонних регіонів, і які історично, ментально та культурно пов’язані з країнами Євросоюзу, максимально залучати європейський фінансовий ресурс для розвитку Львівщини та Закарпаття в усіх можливих аспектах, - наголосив Олександр Ганущин, додавши: - Ми маємо налагоджену багаторічну тісну співпрацю з поляками, з якими зреалізовано понад сотню спільних мікропроектів у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Маємо хороші напрацювання та фаховий потенціал у підготовці різних потужних проектів, тож хочемо допомогти територіальним громадам Закарпаття покращити інфраструктуру, зберегти історико-культурну спадщину, розвивати економічні, соціальні, наукові та культурні зв’язки.

Відтак, першим учасники наради розглянули проект «Карпатська мережа регіонального розвитку», де для Закарпаття передбачено 6 млн грн і 2,5 млн грн для міст обласного значення.

- Невдовзі відбудеться конкурс на мікропроекти для місцевих громад, де кожна область ( учасниками програми є, крім Львівщини і Закарпаття – Івано-Франківська та Чернівецька області) матиме по 10 проектів на суму 2,5 млн євро. Для цього необхідно закласти в обласному бюджеті до 2 млн грн для співфінансування та підтримки ініціатив карпатських громад, а відтак успішної реалізації проектів, - зазначила Галина Литвин, додавши: - У вересні стартують малі проекти до 160 тис євро, тож на кілька з них чекаємо пропозиції від Закарпаття. Мова йде про історико-культурну спадщину громад (до 12 тис євро), капремонти бібліотек, сільських клубів, а також різного роду фестивалів, чи-то винних, чи гастрономічних.

Вислухавши львівських гостей, Геннадій Москаль запропонував залучити європейські кошти на реставрацію замків, музеїв, а також розбудову вузькоколійки, яка була збудована ще у 1905 році, і досі представляє інтерес серед туристів та краян.

- Мусимо нарешті докласти всі зусилля для довгоочікуваного відкриття пішого пункту пропуску «Лубня-Волосате», що на території природних парків трьох держав – Польщі, Словаччини та України, - зауважив Геннадій Москаль, наголосивши на важливості цього переходу: - Він з’єднає Закарпаття із Підкарпатським воєводством, тим самим набагато скоротить закарпатцям час і дорогу до Польщі та дасть суттєвий поштовх в економічному та туристичному розвитку Великоберезнянщини.

Далі учасники наради обговорили реалізацію Програми підтримки ініціатив карпатських громад, яка запроваджена на умовах солідарного співфінансування проектів та створює передумови до ефективного використання бюджетів усіх рівнів для вирішення актуальних проблем розвитку територій і забезпечить їх збалансованого зростання.

Наступними питаннями для обговорення було сприяння у підготовці мікропроектів у  рамкам Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 та про відкриття представництва Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» в Закарпатській області.

- За результатами голосування учасників Правління Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», очільником представництва для загальної координації на Закарпатті обрано Василя Худинця, який є депутатом облради, - підкреслив Михайло Рівіс, додавши, що Закарпаття буде достойно представлено у різних грантових проектах.

Тож, було вирішено офіційно відкрити представництво у краї орієнтовно 19 лютого п.р. та вже більш детально обговорити реалізацію спільних проектів, підготовлених для різних конкурсів, в тому числі й ініціатив місцевих карпатських громад, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

17 січня 2018р.

Теги: проекти, розвиток

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини