Закарпатська влада закликає відновити єдиний у Європі Музей лісу і сплаву

Закарпатська влада звернулася до уряду, підприємців та органів місцевого самоврядування з проханням допомогти відновити єдиний у Європі Музей лісу і сплаву. У 1998-2001 роках його знищили руйнівні паводки, хоча вдалося врятувати значну частину експонатів. Однак і їх знищить час, якщо не доглядати, не тримати в належних умовах, кліматичних режимах.

Закарпатська влада закликає відновити єдиний у Європі Музей лісу і сплаву

Гірська потужна Чорна Ріка. Уздовж неї стоять сірі обеліски, потемнілі хрести, камені-пам'ятники, що нагадують про важке минуле закарпатців, про загибель мужніх бокорашів, яких безжальний потік скидав з бокоров-плотів, розбивав об камені, топив у водоверті…. У мальовничому урочищі шлях Чорній Ріці перегородила дамба, побудована в середині XIX століття. Це гребля для сплаву лісу з гір у долину. На високих кам’яних мурах – дерев’яні будиночки, в яких колись жили й відпочивали від непосильної роботи лісозаготівельники. Одна з цих гребель збереглася до кінця 1990-х років, саме на ній свого часу влаштували єдиний у Європі Музей лісу і сплаву.

Директор національного природного парку «Синевір» Іван Дербак розповів: «Музей працював до 1998 року. Того року стався катастрофічний паводок, який зруйнував більше половини будівлі музею. На щастя, збереглися майже всі експонати».

За словами Івана Дербака, серед експонатів музею не лише давній реманент, а й одяг та предмети побуту лісорубів. У всі часи інтерес до музею великий – навіть за теперішнього стану, коли діє тільки частина споруд, щороку його відвідують тисячі туристів, в тому числі з-за кордону. У самому ж Закарпатті майже немає людини, яка б там не побувала.

Мешканка Ужгорода Світлана Вигович поділилася своїми враженнями: «Спочатку я побачила картину відомого закарпатського художника Бокшая «Бокораші», і цей музей у мене саме й асоціювався з цією картиною. Але, коли я побачила сам музей, була просто вражена. Це дійсно перлина нашого краю».

Закарпатська влада нарікає на брак коштів

Нещодавно закарпатська влада вирішила відбудувати Музей лісу і сплаву, але в обласному бюджеті грошей на це немає, а загальнодержавний ніяк не може знайти.

Перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Балога зазначив: «Не можемо відривати гроші з субвенцій і коштів, які йдуть на соціальні питання. Бо так само ми поставили перед собою високу планку – якнайскоріше відбудувати заклади соціальної сфери, культури, медицини тощо. І хотілося б, щоб паралельно культурна спадщина ця відновлювалася. Дуже слабо фінансуються такі речі з державного бюджету».

На відновлення музею гроші зберуть закарпатські бізнесмени

За оцінками, на відновлення музею необхідно від 3 до 5 мільйонів гривень. Закарпатська влада підрахувала, якщо всі обласні підприємства, а їх є понад 5 тисяч, скинуться бодай по 100 гривень, необхідна сума з’явиться.

Днями з’явилися перші добровольці благородної справи – Ужгородська швейна фабрика. Ïї директор Мирослава Каламуняк зауважила: «Ми починаємо розмову про те, що давайте ми вкладемо якусь частку своїх прибутків у добрі справи, у справи, котрі воздадуться нам у майбутніх поколіннях, то я вважаю, що це свята справа. І вона заслуховує уваги, і вона заслуговує початку. Оскільки хтось має починати, то я й вирішила, що Ужгородська швейна фабрика стане прикладом для бізнесу Закарпаття».

Ужгородська швейна фабрика вирішила виділити 10 відсотків від прибутків на відновлення музею. Тим же бізнесменам, які долучаться до цієї доброї справи, закарпатська влада обіцяє сприяння й допомогу у відстоюванні інтересів. Кажуть, так роблять у всій Європі.

Надія Петрів, Радіо Свобода
20 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

pfr 2008-01-20 / 23:40:00
Чому швейна фабрика в Ужгороді має на це виділяти кошти? Невже слабо добряче "трусонути" лісорубів? В Міжірському районі? Або прямо Устича із Цюбиком - це їхніх рук діло було, бабки качати з лісу. Це всі пам’ятають, і не треба ля-ля. На їхніх особистих рахунках стільки грошей, що на 10 музеїв вистачило б. Тим більше, що на відновлення гроші вже виділялися, де вони? Паводок "змив"? І ще одне - без очищення водосховища Емаузи від наносів немає смислу щось відновлювати - перша більша вода з багном одразу забере будь-яке дерево, бокораші і все решту. Це ж сель!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини