Ректор і проректори УжНУ на прес-конференції розповіли про підсумки діяльності університету у 2017 році (ФОТО)

У четвер, 11 січня, в ректораті УжНУ відбулася прес-конференція для представників ЗМІ, на якій керівники вишу розповіли про результати роботи університету у 2017 році.

Ректор і проректори УжНУ на прес-конференції розповіли про підсумки діяльності університету у 2017 році (ФОТО)

Відповідаючи на запитання журналістів, ректор Володимир Смоланка наголосив, що Ужгородський національний університет за останні роки міцно закріпився у двадцятці кращих вишів України. «За останні роки перед всією системою вищої освіти постали серйозні виклики, пов’язані з великою конкуренцією між вітчизняними, зарубіжними вишами, зменшенням кількості абітурієнтів у зв’язку з демографічною ситуацією. Незважаючи на ці важкі фактори, ми змогли наростити кількість наших студентів. Наразі в УжНУ навчається 14 659 студентів.  Це – абсолютний максимум за всю історію вишу. При тому, що у багатьох українських вишах навпаки, динаміка кількості студентів є негативною. Також у 2017 році ми маємо вже більше 1100 іноземних студентів», - зазначив Володимир Смоланка.

Важливим фактором, що свідчить про «здоров’я» університету, є його фінансовий стан. Наразі він, за словами керівника УжНУ, є стабільним, дозволяє ефективно використовувати кошти загального та спеціального фонду, вкладати значні кошти у ремонт та оновлення існуючої інфраструктури. «Ми відновлюємо будівництво головного навчально-лабораторного корпусу на вулиці Університетській, 14, яке було розпочато ще у далекому 1989 році! Хочемо за найближчі 3 роки привести його до ладу та закрити це питання» - наголосив ректор.

Якщо порівнювати обсяги надходжень до загального та спеціального фондів за Програмою «Підготовки кадрів ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації», то обсяг загального фонду за період 2013-2017 років зріс з 121,3 млн грн до 178,1 млн грн, а спеціального фонду, який формується з доходів університету, зріс з 60,6 до 169,9 мільйонів гривень. Зросли також обсяги витрат на проведення капітальних ремонтів. Якщо у 2013 році вони становили 3,1 мільйонів гривень, то у 2017 році - вже 6,6 мільйонів гривень.

Проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Рогач наголосив, що за останні роки вперше зроблені ремонти низки приміщень університету: «Ми провели ремонтні роботи в гуртожитках на Студентській набережній,  які побудовані ще у 1963 році, вступила до дії сучасна модульна котельня, яка дозволила значно покращити енергозбереження. Слід зазначити, що значна частина наших витрат йде на сплату комунальних послуг, тому ми плануємо цю сферу вдосконалити, зробити енергоаудит наших приміщень», - зазначив Олександр Рогач.

Проректор з науково-педагогічної роботи Ігор Король розповів про особливість профорієнтаційної роботи, зокрема інновації, які були впроваджені у цій сфері у 2017 році. «Ми проводимо профорієнтаційну роботу спільно із центрами зайнятості, завдяки співпраці з роботодавцями  наші студенти мають можливість більш ефективно працевлаштуватися за професією. Ми започаткували систему анкетування та відеопрезентацій, завдяки яким роботодавець може краще ознайомитися з професійними можливостями наших студентів», - розповів Ігор Король.

Важливим напрямком діяльності університету є підготовка науковців. Наразі в університеті навчаються 382 аспіранти та 16 докторантів, більша частина з них – випускники УжНУ. У 2017 році кількість місць державного замовлення до аспірантури зросло на 10%. «Ужгородський національний університет – це виш, який не тільки дає знання, але й продукує їх. Ми працюємо над 33 держбюджетними науковими темами, загальний кошторис яких сягає більше 6 мільйонів гривень, за більш ніж 70 господарсько-договірними та грантовими проектами. Їхній кошторис – близько 4 млн грн», - наголосив проректор з наукової роботи Ігор Студеняк.

Вже другий рік поспіль в університеті проводиться рейтинг науково-педагогічних працівників, за яким кращі викладачі отримують 15% надбавку до заробітної плати. Крім цього, університет фінансово підтримує тих науковців, наукові статті яких індексуються у світовій наукометричній базі Scopus.

Перший проректор Олександр Сливка розповів про завдання, які постали перед університетом в останні роки, та будуть його супроводжувати у 2018 році. Серед них – важливість  роботи з абітурієнтами: «Ми у 2017 році провели профорієнтаційну роботу на нових засадах, вона стала більш масовою, наші викладачі активно провели роботу серед закарпатських абітурієнтів і це дало результат. Також дуже важливим завданням для нас є забезпечення гідних умов праці для наших викладачів та студентів. Мається на увазі забезпечення відремонтованими, гарними аудиторіями, лабораторіями, кімнатами, наявність сучасного, ефективного офісного та наукового обладнання», - зазначив Олександр Сливка. Також важливим для університету є подальша робота із залученням іноземних студентів – наголосив перший проректор.

УжНУ в минулому році розширив сферу міжнародної співпраці в рамках академічної мобільності –  наразі діють у виші 15 програм академічної мобільності у рамках Erasmus+. Також  ведеться робота у 9 проектах транскордонного співробітництва та одна програма у рамках «Горизонт 2020».

Серед важливих завдань, які реалізовуватимуться  у новому році – надання якнайбільш якісниx освітніх послуг, збереження та покращення фінансової стабільності університету та успішна атестація вишу у сфері наукової діяльності.

Олексій Шафраньош, фото Вероніки Кобаль, Інформаційно-видавничий центр

12 січня 2018р.

Теги: УжНУ, підсумки, Смоланка

Коментарі

земляк 2018-01-12 / 21:48:59
Ти Пацкане з Волового - туман вісімнадцятий! Поникай, якись неграмотно написав комент, айбо злість з тя пре, що з універу тя укопкали! Другий раз ти Ващук не заплатить за таку дурню!

Щурь вася з міжгіря 2018-01-12 / 20:05:43
а чому ректор цього ПТУ нерозповів про хабарників які розплодилися в цьому профтехучилищі пін назвою УжНУ ????, напевно бо і сам такий хабарник як і його підлеглі !

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини