Суд в Ужгороді захистив Свидовицький масив Карпат від забудови під мега-курорт (ФОТО)

Сьогодні Закарпатський окружний адміністративний суд під головуванням Юрія Дору розглянув позов місцевих активістів до Тячівської РДА та Рахівської РДА щодо скасування як протиправних розпоряджень про затвердження детальних планів щодо забудови закарпатського Свидовецького масиву мега-курортом.

Суд в Ужгороді захистив Свидовицький масив Карпат від забудови під мега-курорт (ФОТО)

Про це Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

За його словами, районна влада Тячівщини та Рахівщини вчергове не з'явилася на судове засідання, мотивуючи знову відрядженням голів РДА і проханням перенести. Лопухівська сільрада та Карпатський біосферний заповідник, які були залучені судом, як третіх осіб на стороні позивачів-активістів, також не з'явилися та написали клопотання, що просять виключити їх із справи, оскільки вважають, що їх інтереси не порушені. Однак це клопотання суд відхилив, оскільки таке не передбачено законом.

"Цікавим фактом є те, що проектантом детального плану території під цей курорт місцева влада обрала сумнозвісну ТОВ "Наша спадщина", яка проектувала екологічно-небезпечні міні-ГЕС на Хустщині. До того ж, згідно з даними сайту Мінрегіонбуду, ліцензія даної фірми закінчилась ще в березні 2017 р. Матеріали містобудівної документації (детального плану), які затвердженні 31 травня 2017 р. оскаржуваними розпорядженнями Тячівської та Рахівської РДА, в суд так і не були надіслані. Тому суд вирішив розглянути справу на підставі наявних матеріалів", - інформує В. Грегор. 

Суд заслухав позивачів та їх представника, екологічного правозахисника МБО "Екологія-Право-Людина" Софію Шутяк, встановив фактично відсутність матеріалів детального плану, які зобов'язана були надати районні держадміністрації. Крім того, правозахисниця звернула увагу суду, що оскаржуваний детальний план не проходив також і обов'язкову стратегічну екологічну оцінку на виконання міжнародних зобов'язань України в рамках конвенціі ЕСПО. А також співпозивач Михайло Сойма зазначив про очевидну фіктивність  громадських слухань, на яких 32людини в присутності консультанта Закарпатської ОДА Ярослава Іванова, вирішили долю майже 3-тисячного села Лопухово, без належного повідомлення як населення, так і депутатів.

Відтак суд прийняв рішення, задовільнивши позов активістів, скасувавши як протиправні розпорядження Тячівської РДА від 31.05.2017 р. #214 та Рахівської РДА від 15.05.2017 р. #135 щодо затвердження детальних планів під забудову мега-курорту Свидовецького масиву Карпат.

"Також слід зазначити на підтвердження доводів позивачів-активістів, що детальні плани взагалі не існують і РДА затвердила фактично ілюстрацію однієї карти на 2-х аркушах, наступне. На інформаційні запити активістам керівництво райдержадміністрацій відписували, що вся документація була витрибувана облдержадміністрацією для проведення еспертизи. ОДА ж на запит активістів, яку саме експертизу вони проводять і надати її висновки, відповіла, що екпертиза не проводилась і матеріали повернуті в РДА. Опісля, на повторний запит до РДА, активісти отримали лише ілюстрацію території під плановане будівництво на 2 аркушах. До суду, окрім цих двох аркушів, відповідачі-РДА також більше нічого не надали і ухилялись фактично від явки до суду щоб не відповідати на прямі питання активістів", - зауважує правник.

Як наслідок, наразі спільними зусиллями небайдужих, громадськості, екологів, правозахисників та журналістів вдалося відстояти Свидовецький масив на території Тячівського та Рахівського районів Закарпаття від екологічно-небезпечної забудови мега-курортом площею 14 тис.га, який однозначно знищив б унікальну дику природу,  льодиникові озера, гірську екосистему Карпат.

10 січня 2018р.

Теги: суд, Свидовець, масив, курорт, забудова

Коментарі

марічці 2018-01-22 / 03:32:43
Не дивися так часто в дзеркало

марічка 2018-01-22 / 01:21:31
Гидко дивитися на рожі продажних людий!!!!

Читатель 2018-01-18 / 17:14:32
Зачем новый курорт, коль есть масса (!) заброшенных и дыщущих на ладан курортов. Был бы социализм - проблема была бы решена быстро:
1) Запущенные курорты восстановили бы.
2) Организованы были бы турпоездки по четкому плану (да, пусть от лица государства - что в этом плохого?)
3) Была бы запущена государственная туристическая система.

Верховинець 2018-01-12 / 08:25:10
Цись курорт треба лиш одному чоловіку в Закарпатті це нашому Губернатору який певно в долі буде в курорті а його посіпаки уже давно разом із головним Лісорубом Закарпаття який 15 років ріже безкарно ліс Карпатський Мургою роздеребанили всі лісові поляни навколо курорту і скупили всю землю навколо у верховинців

Патріот 2018-01-11 / 19:09:00
Тут все ясно. Хто у нас править ? Москаль чарівник та його свита. Хто з його свити головний по лісах? О ні вибачте, по винищенню лісів? Головний бобер москаля - мурга. Де головна кузниця капіталів цього бобра? Тячівщина. Перш за все Брустурянське лісництво. А воно де? В районі Лопухово. От чому все там почалося. І ця свита вже настільки набралась грошей, що вирішила стати інвесторами у своє світле і ситне майбутнє. Тому у лопуховчан є вибір. Або свита почне займатися новою справою, правда розуму їм не вистачить, а тому всі землі, які вони понабирали на підставних осіб вони продадуть таким собі коломойським. Або вони продовжать і далі продавати ліси і багатіти на хабарях. Але будьмо чесними...Де ви бачили собаку з ковбасою на шиї? Як з новим бізнесом, так при старому кримінальному промислі, вони грабили вас лопухів і будуть робити це далі. Бо вони такі . І іншого не вміють. А нам залишається милуватися лисими вершинами да сміттям у лісах.

Иван 2018-01-11 / 16:04:43
Рахов рулит,у него центр Европы,самая высокая гора в Карпатах , Говерла и будет курорт Свидовец,фу-фу отдыхает.

Gasa z Raxova 2018-01-11 / 15:38:06
Kurort treba buduvati obovjazkovo bo ja uzevzemlju kupiv v Corniy Tisi pid baxarcik malenkij

SpaceMan 2018-01-10 / 23:13:32
"Лісник 2018-01-10 / 18:18:02
Дуже шкода! Огидно від такого бидла! Краще хай нарід Тячівщині та Рахівщини бродить по світу в пошуках куска хліба!? Європейці розвивають свій край а нам гуцулам руками нашого бидла готують резервацію! Цікаво, хто розігрує свою карту і хоче по максимуму отримати відкат у вигляді хабара за проект Свидовець???"

Ви історію краю не знаєте. Народ краю, а особливо гірський все старались намахати. І якщо буде курорт, їх все - одно намахають, використають. Така країна, а на роботу візьмуть людей, які будуть підходити їм - з міст. Хіба чорну роботу залишать тутешньому населенню... Так є, так ся робить в нашій державі. Натомість, ігноруючи всі правила, забруднять ріки, понищать ще більше цінні ліси... Ось читайте, як роблять курорти в Карпатах з природними ресурсами. http://gk-press.if.ua/x10451/ Їм западло ставити хороші очисні споруди періодично їх модернізувати. Нащо? Швидкі гроші хзап хап, а платити за очищення стоків навіщо? В ЄС так, розбудовують держави з врахуванням всіх норм. А хто порушує - штраф, якого не уникнути. А у нас - штраф гопс і оібйшли і т.д.

А так хоч екологічний стан більш-менш ще збережеться. А люди, якщо хочуть розвивати свій край ,то хай стараються, інфраструктуру розвивають в населених пунктах. Туритсти і так прийдуть величніКарпати дивитись, головне дороги зробити і інфраструктурудобре розвинути, представити добре деревяні церкви (а не давати їм занемпадати), ліси берегти (щоб було на що дивитись), мінкурорти можна робити з дотриманням міджнародних екологічних та санітарних вимог і стандартів. Такі гарні курорти, наприклад, як комплекс в Перечинському районі з Шенборнівським Парком (не буду рекламуувати назву комплексу) і так далі, чому ні? Чому саме мегагіганстький комплекс з великою загрозою для природи?

Копча 2018-01-10 / 21:49:10
Ого скільки ботів набігло захищати "інвестора" певно й справді боляче наступили на мозоля

Гуцулик 2018-01-10 / 21:28:02
А чому за нас Рахівщину де цей курорт має бути основним вирішує якийсь проплачений псевдоактивіст Грегор і якась пані з Лопухова села якого на карті навіть немає чи будувати у нас на землях курорт чи ні ? Ми як з Гуцулії приідемо громадою на ще один такий суд , то копняками в впші жирні дупи будемо гнати вас в ваше лопухово де ви будете сидіти тихо як миші під міхом

лисник 2018-01-10 / 21:21:50
ви всі думаєте лише за те як сьогодні набити кишені,а те що наші діти залишатся без питнойі води, з порушеною екологією, потонуть в мусорі ібруді. те що зникнуть цілі екосистеми а можливо поміняєтся і клімат з будівництвом цього монстра нікого не цікавить .залиште цей куточок первозданнойі природи в спокоі

Вуву 2018-01-10 / 21:17:08
Я є гуцул з полонини а не паланіни ... А ти "гость" та ще й маскальськи ... На ... З украйіни.

Гость 2018-01-10 / 21:13:23
Гуцул из РАХОВА золотые слова земляк!!!

Гуцул з Рахівщини 2018-01-10 / 21:02:29
А що це який хустський ханига Грегориі Лопухівськітклоуниивирішують за нас Гуцулів що нам будувати а що не будувати??? В лОпухові взагалі нічого немає бути що ви собі клоуни лопухівські і алкоголіки позволяєте за всіх вирішувати ????????

Гость 2018-01-10 / 20:48:23
Для кучу,ты кто такой что командуешь на сайте,сам наверное не знаешь где гуцулщина находится,балакаешь здесь постоянно люди устали от тебя!

Ротор 2018-01-10 / 20:35:41


Хамство і перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2018-01-10 / 20:32:05
Маскалям слово недавали ... Тим більше коли справа йде про гуцульський край.

Гость 2018-01-10 / 20:04:48
Спонсор активистов видно на плакате на каком языке написано и оплачено ими этих жалких людей и кто они такие учить местных людей как жить?






555 2018-01-10 / 19:37:17
І що буде забутий там край, який вже там давно забитий та розвалюється потроху, а тут мав народ там шанс на відновлення, ну за них вирішили аби пустинно було й далі

Гость 2018-01-10 / 18:49:43
Кого слушать этих 3 бухая что с плакатом,главные люди на какой территории будет этот курорт не пришли и правильно сделали, пусть эти стоят с плакатом пока достроят весь курорт.

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини