Ініціатори руху "Free Svydovets" скаржаться на тиск, організований Москалем

Ініціатори акції «Free Svydovets» відчули серйозний тиск на свій бізнес з боку влади і переконані, що це робиться за вказівкою голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

Ініціатори руху "Free Svydovets" скаржаться на тиск, організований Москалем

Великого розголосу в Україні набув цієї осені рух на захист унікального закарпатського масиву «Free Svydovets». Як відомо, за ініціативи голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля на гірському хребті Свидовець та прилеглих селах Лопухово (Тячівський район), Чорна Тиса і Ясіня (Рахівський район) планується створити масштабний гірськолижний туристично-рекреаційний комплекс.

Проект урбанізації Свидовецького масиву передбачає створення 223,3 км лижних трас та 53,2 км витягів, 60 готелів, 120 ресторанів з сумарним розміщенням до 22 000 відвідувачів та забезпеченням зимовими атракціями до 28 000 осіб. Не говорячи вже про парковки, супермаркети, медичні та фітнес-центри, дитячий табір, поле для гольфу і навіть аеродром з довжиною злітної смуги 1000 метрів для посадки невеликих літаків. Екологічні наслідки грандіозної розбудови для Закарпаття та сусідніх регіонів не досліджено. Хоча навіть побіжний огляд території проекту дає розуміння, що екологічної катастрофи не уникнути.

Місцеві мешканці депутат Лопухівської сільради, директор ТОВ «Бирть» Валерій Павлюк та його заступник Володимир Фабрицій усвідомлюють, які загрози несе реалізація проекту «Свидовець» для регіону. Вони вже звернулися до екологів, юристів та тих, кому не байдужа подальша доля регіону, і розпочали діяльність, спрямовану на збереження Свидовця, інформує Анжеліка Клайзнер.

Розкажіть, будь ласка, хто започаткував діяльність на захист Свидовецького масиву та як вдалося долучити до цієї ініціативи стільки людей?

Валерій Павлюк: Три депутати Лопухівської сільради – я, Василь Фабрицій і Михайло Сойма у жовтні 2017 року звернулись до суду з позовом про скасування розпорядження РДА у зв’язку з неналежним проведенням громадських слухань. Як відомо слухання, про які ми дізналися уже після їх проведення, організовано зі значними порушеннями. Хоча формально процедура підготовки дотримана – через газету було повідомлено про призначення слухань, там не йшлося про голосування «за» чи «проти» «Свидовця». На слухання звезли 20 жінок з амбулаторії та дитячого садка, вони усі підтримали створення курорту. Відтак, 20 жінок вирішили долю усього регіону. Ми не могли це так лишити, тому почали діяти.

Володимир Фабрицій: Ми звернулися до адвоката з МБО «Екологія – Право – Людина» Софії Шутяк, ініціативну групу «Free Svydovets» створили 3 листопада. А після того як Тячівська та Рахівська РДА прийняли детальні плани територій (без жодної оцінки екологічних наслідків) ми подали до Закарпатського окружного адміністративного суду позов щодо визнання незаконними, а відтак – скасування розпоряджень Тячівської та Рахівської РДА «Про затвердження детального плану території туристично-рекреакційного комплексу «Свидовець» за межами населених пунктів Ясіня, Чорна Тиса та Лопухово» – як таких, що не відповідають схемам планування області, не мають чіткого планування – що не дає розуміння, як буде виглядати майбутній курорт. 14 листопада розпочалися слухання за Свидовець. Нас підтримали не тільки екологи. На нашому боці журналісти, громадські організації, підприємці та свідомі жителі Закарпаття. Залучена міжнародна громадськість, вже підготовлені й подані звернення на ім’я Президента України, кабінету міністрів, Міністерства екології та природних ресурсів. Вже є висновки експертів-екологів, відбувається активне обговорення курорту громадою в соціальних мережах. Наразі чекаємо наступне засідання, яке має відбутися 10 січня 2018 року.

Відомо, що відповідачі на перше судове засідання не з’явилися. Чи є бодай-якась реакція від них?

В.Ф: Реакція є, але проявляється вона в іншій сфері. Усі три ініціатори акції «Free Svydovets» відчули серйозний тиск на свій бізнес з боку влади.

Уже через місяць по тому, як ми ініціювали рух на захист «Свидовця», на підприємствах усіх трьох активістів – ТОВ «Бирть» (Павлюк Валерій), ПП «Яблуниця» (Фабрицій Василь), ФОП Сойма Михайло – розпочалися позапланові інспекції. Ми впевнені, що це було здійснено з розпорядження голови Закарпатської ОДА. Єдина причина перевірок – громадський спротив та наше бажання врятувати рідний край від екологічної катастрофи.

Яка мета цих перевірок?

В.П.: Закрити підприємства. Представники екологічної служби затребували перелік дозвільних документів, а вже наступного дня підготували акти про порушення природоохоронного законодавства, хоча навіть не заходили на підприємства і не переглядали дозволи. Таким чином, екологічна служба подала до суду позови про припинення діяльності ТОВ «Бирть», ПП «Яблуниця» та ФОП Михайла Сойми. Ба навіть тиснули на суддю з метою припинити діяльність усіх трьох підприємств. Однак суд не задовольнив позови екологічної служби щодо жодного з трьох підприємств.

Це означає, що тепер ви можете спокійно працювати далі?

В.Ф.: Ні, ми впевнені, що тиск продовжуватиметься, а наш бізнес все ще під загрозою. І це при тому, що ТОВ «Бирть» з 1997 року займається лісопереробкою, а в Тячівському районі є найбільшим платником податків. Наше підприємство одне з передових у галузі, нас неодноразово нагороджували дипломами та іншими відзнаками. Серед них Міжнародний економічний рейтинг «Ліга кращих» та Національний бізнес-рейтинг «Лідер галузі», за яким наша компанія у 2016 році посіла сьоме місце в Україні та перше місце – на Закарпатті.

Однак ці заслуги не рятують, якщо ти виступаєш за раціональне використання лісу та проти огульних вирубок. Тому ми вже давно не у найкращих стосунках з ДП «Брустурянське ЛМГ», де закуповуємо на законному аукціоні хвойну необроблену деревину для подальшої глибокої переробки. Тепер ми наштовхнулися на ще більший тиск з боку керівництва Брустурянського ЛМГ, яке здійснює перешкоджання в отоварені грошей, сплачених на поставку деревини, придбаної на аукціонних торгах.

Як це відображається на діяльності підприємства?

В.П.: Через відсутність сировини підприємство постійно призупиняє роботу, змушене простоювати, зривати експортні поставки виробів відповіно до угод, нести збитки, а робітники компанії йдуть у вимушені відпустки або навіть звільняються через відсутність роботи. Уявіть, що на підприємстві свого часу було працевлаштовано 90 робітників з високими зарплатами. Однак тиск з боку провладних сил примушує нас скорочувати виробництво, тому сьогодні маємо лише 24 працівника.

Чому ви вважаєте, що у такий спосіб вас «карають» за громадський спротив?

В.П.: Тому що не вперше нам зривають поставки і не відпускають придбаний на аукціонах ліс. Таке відбувається щоразу, коли ми виступаємо проти незаконних рубок та захищаємо місцевість, у якій живемо. На наші скарги чиновники Брустурянського лісогосподарства відмовляються пояснювати причини відмови відвантажувати деревину.

В.Ф.: Водночас є відомості про те, що значну масу деревини ДП «Брустурянське ЛМГ» відпускає поза межами аукціонних торгів, а також підприємствам, у яких навіть відсутня наймана праця. Але ж це – звичайні спекулянти, які не здійснюють переробку деревини. Або ж ті, хто закуповуючи менші об’єми, отримують набагато більші. Угоди з такими сумнівними підприємствами укладаються і з заниженням вартості, встановленої на аукціоні. Таким чином, не лише сумлінні платники податків потерпають від ДП «Брустурянське ЛМГ», але й бюджет не отримує значної частини коштів.

Чи повідомляли ви вищі органи про саботаж Брустурянського ЛМГ?

В.Ф.: Звичайно, де ми тільки не зверталися! До Закарпатського обласного Управління лісового та мисливського господарства під керівництвом В.І.Мурги, на «Урядову гарячу лінію», у Держагентство лісових ресурсів України... Ви би бачили, з ким інколи доводиться спілкуватися. У мові деяких представників влади проскакує жаргон злочинців, на наших очах робилися спроби залякати адвоката прямо у залі суду. А коли ми з представниками ЗМІ поїхали в гори робити репортаж про будівництво дороги на Свидовець, на журналістів (серед яких була жінка) накинулися співробітники лісгоспу. Таким чином, належного реагування нема, тому лишається останній шлях – до суду. Розгляд судових справ розтягується на місяці, а робота все одно стоїть.

Що будете робити далі?

На жаль, можливо й таке, що доведеться призупинити діяльність підприємства і розпустити працівників. Але опускати руки не збираємося, наразі чекаємо судового засідання по Свидовцю, готуємо інші методи захисту і намагаємося донести інформацію про свавілля в лісовому господарстві та можливу екологічну катастрофу якомога більшому колу людей. Ми запрошуємо всіх небайдужих до долі українських Карпат долучитись до захисту масиву Свидовець та створення альтернативних і сталих способів господарювання, туризму, ведення бізнесу. Закликаємо закарпатців скористатися своїм правом вимагати у голови облдержадміністрації оприлюднення детального плану території. І, звісно, підтримати нас на засіданні, яке відбудеться 10 січня 2018 року в приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду.

ДО ТЕМИ:

Свидовець. Горор у горах Карпатах

На Закарпатті активісти судяться через будівництво курорту "Свидовець" (ВІДЕО)

На Закарпатті тривають запеклі суперечки щодо спорудження мегакурорту "Свидовець" (ВІДЕО)

Держлісагентство не погодило Москалеві рубку під курорт "Свидовець"

Москаль державним коштом будує дорогу до "заявленого" курорту "Свидовець", який лобіює – еколог

Чи потрібен Карпатам ще один "Буковель"?

Мега-курорт "Свидовець": рай чи пекло для закарпатців?

Асфальтовані гори

28 грудня 2017р.

Теги: Свидовець, Москаль, тиск

Коментарі

Вуву 2017-12-28 / 23:17:55
Може для того порох і тримає цього маскаля "як козла відбувайла" ... Бо в разі чого ... То скаже що там губернатор іген який всім в області відає ... А як президент занятий міждержавними справами ... Нічого про те не відаю ... І до того всього нічого немаю.
(Хоча сам сам масеаля в область для цього і призначив ... І більше того ... Ще і до тепер тримає).
Очевидно іген добре справляється ...
З покладеними на нього обовязками ...
По розкраданню національного багатства крайіни і віджиманню бюджетних коштів на фестивалях і контролю кантрабаса. (Ось така думка).

Віталій Грегор 2017-12-28 / 21:39:35
Підтримую написане, був особисто присутній на суді за надуманими позовами екоінспекції проти підприємців. Цього разу суд не піддався тиску влади і прийняв справедливе рішення - відмовив екоінспекції вже в 3-х позовах як безпідставних. Що буде далі, все залежить від широких мас громадськості і ЗМІ, як підтримають - переможемо, як ні - втратимо ліс і дику безцінну природу Свидовецього масиву

Вуву 2017-12-28 / 20:56:50
Хайби туди порох пойіхав і подивився як ... Поповюють його офшорні рахунки.
..."президент-патріот"...

Турист 2017-12-28 / 19:47:11
Можу лише уявити внутрішню "кухню" лісових справ в Брустурянському лісництві...Проходив в ролі туриста в цьому найглухішому кутку Карпат, і я скажу вам, що це одне було одне із найстрашніших вражень... десятки а то і сотні лісовозів снують від світанку і до заходу сонця, ліс рубають вагонами, маршрутчики їздять лише вночі по ділянці Дубове - Лопухів - бо в інший час дорога паралізована лісовозами. Села Усть-чорна, Лопухів, Мокра - абсолютно депресивні не дивлячись на кругову зайнятість у рубках - сміття, алколольні лиця, розруха, камні з під лісовозів що трощать вікна у хижах. Тому ніякого блага для сіл ця діяльність не несе, як без сумніву не принесе і курортний рай, що малюють чиновники. І так і так там повна Ж..А. Активістів лише можна морально підтримати, навіть спроба спротиву у такій бандитській "зоні" - достойна поваги.

Балансу 2017-12-28 / 19:19:06
Якщо ти вже розбалансований цею справою то , в даному випадку нас цікавить не те що в світі , а те що робиться в нас під носом.

Баланс 2017-12-28 / 18:37:37
Зрозуміло хто виступає проти - бізнесмени яких чомусь відсунули від лісу. Це не має нічого спільного із темою будівництва курорту - це тема насрати у чужу тарілку. Шановні, а який ви проект обговорюєте -його ще не має! Якщо вашими мірками міряти, то у світі не було би жодного курорту, а на щастя їх багато.

Вуву 2017-12-28 / 16:12:35
Теоретично виглядає як пише "читач" ... Але ... Практично ... Треба досконало вивчити сиуцію цієйі справи ... Повинні бути зроблені незалежні природо охоронні експертні оцінки і висновки.
А інакше в лисі (як маскаль) карпати ... Туристи не прийідуть ... І звірі з птахами зникнуть. Як будуть жити там далі гуцули ?

форестер 2017-12-28 / 14:42:50
Якщо збудують Свидовець, люди не будуть рубати дерева, бо їх не буде.

Організовувати туризм треба в живі Карпати, а не місце їх знищення

Читач 2017-12-28 / 14:08:25
Зібралися "підприємці" аби не дозволити комусь урядувати у своєму краї. Не мож буде ліс рубати так як рубаєся. Люди роботу получать і не будут красти дерева і не будуть більше залежні від них. Бариги і злодії одним словом

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини