Мешканці Березова на Хустщині через дії забудовників міні-ГЕС вимагають сесію сільради і готуються до протестів (ДОКУМЕНТИ)

Голова села Березово Хустського району, який 10 липня 2017 року визнав незаконними псевдослухання щодо забудови р.Ріка каскадом міні-ГЕС, видав нове розпорядження, яким намагається їх «легалізувати», лобіюючи в такий спосіб інтереси забудовників. Про це "Закарпаття онлайн" повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Мешканці Березова на Хустщині через дії забудовників міні-ГЕС вимагають сесію сільради і готуються до протестів (ДОКУМЕНТИ)

Сьогодні в Хустському райсуді під головуванням судді Михайла Довжанина мало відбутись засідання в адміністративній справі за позовом забудовника ТзОВ «Ріка Енерго» до Березівського сільського голови про визнання недійсним та скасування його розпорядження №30 від 10.07.2017 року «Про громадські слухання» щодо будівництва міні-ГЕС на р.Ріка поза межами населеного пункту Березово.

Однак суд повідомив, що надійшло розпорядження Березівського сільського голови Богдан Біляка від 22 грудня 2017 року №60, яким визнано таким, що втратило чинність попереднє його розпорядження від 10 липня 2017 року щодо визнання незаконними слухання в с.Березово, тому, з метою ознайомлення сторін, розгляд відкладено до 14:30 22 січня 2018 року. 

Тобто, як повідомляє В.Грегор, голова села фактично визнав законними псевдослухання від 10 липня, що проводилися в його присутності з грубим порушенням законодавства, шляхом використання кількох десятків «мотивованих» чоловік, які проголосували «ЗА» будівництво та не допустили за допомогою «тітушок» до голосування переважну більшість села, яка напередодні на зборах вже вирішила однозначно не погоджувати жодного будівництва міні-ГЕС на р.Ріка. 

Не погоджуюсь із таким свавіллям, після тих псевдослухань люди відразу вдалися до прямих протестних акцій, внаслідок чого була заблокована дорога обласного значення Хуст-Долина.

"І цього разу мешканці села не збираються терпіти знову беззаконня та вже готуються до протестних акцій. Вже сьогодні подане звернення до Березівської сільської ради з вимогою скликати на 27 грудня термінове сесійне засідання і скасувати це очевидно незаконне розпорядження голови села, видане із грубим перевищенням повноважень.

Якщо жителів Хустщини не почує місцева влада, вони вийдуть із протестами знову і готові стояти доти, допоки їх вимоги не будуть виконані і незаконне розпорядження не буде скасоване", - інформує В.Грегор.

Копія даного розпорядження надіслана і на адресу голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля для забезпечення дотримання законодавства та чергового відновлення порушених прав територіальних громад Хустщини від незаконного посягання місцевих чиновників.

У липні цього року  Г.Москаль свже касував сумнозвісні розпорядження голови Хустської РДА Н.Павлія «Про розроблення детального плану території для будівництва каскаду малих гідроелектростанцій за межами населених пунктів сіл Хустського району», які і стали підставою для проведення цих незаконних слухань. Забудовники намагалися оскаржили це розпорядження Г.Москаля, однак програли і в суді першої інстанції, і в апеляції 13 грудня.

Зважаючи на обставини, встановлені судами по справі щодо оскарження розпорядження Г.Москаля, Хустський районний суд мав всі підстави вже сьогодні відмовити забудовникам і в позові по сьогоднішній справі, однак, перешкодою стало вищезгадане нове розпорядження голови села, яке затягує березівчан в подальші судові баталії.

"Тому, скоріш за все всі ці маніпуляції місцевими чиновниками здійснюються на «замовлення» горе-забудовників, які скоріш за все сподіваються скасувати вищезазначене розпорядження  голови Закарпатської ОДА в касаційному порядку. Тобто, намагатимуться всіма методами відстояти розпорядження РДА і, маючи ці громадські псевдослухання, затвердити детальні плани для реалізації будівництва міні-ГЕС", - вважає В.Грегор.

26 грудня 2017р.

Теги: Березово, міні-ГЕС

Коментарі

іван 2017-12-27 / 10:32:59
Показилися уже із тими малими ГЕСами.Отих свинорилих "доллярних мішків" люди випихують у двері-то вони лізуть назад через вікна. Карпатським лісам поозад таких,як оті бізнеспридурки, уже скоро кінець прийде, то вони уже хотять і карпатські річки поперепаскудити.Та й паскудять. Що не мала ГЕС- то і великі прблеми для місцевих громад.І хто отот "зелений тариф" лише придумав?

Вуйко 2017-12-27 / 09:09:31
ГРЕГОР та жителi молодцi!

Зовдун 2017-12-26 / 23:47:11
Не смішіть, Грегора собі взяли адвокатом

Микола 2017-12-26 / 23:17:18
сяк треба вже того голову села по течії пустити!! скільки пак терпіти буде ціле село одного бірова

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини