Закарпаття ввійде у 2018 рік із проголосованим бюджетом-2018 (ФОТО)

У четвер, 21 грудня, відбулося друге пленарне засідання дев’ятої сесії облради.

Закарпаття ввійде у 2018 рік із проголосованим бюджетом-2018 (ФОТО)

Розпочали роботу із оголошення сумних  звісток, що надійшли з початку грудня зі сходу країни. На жаль, у зоні АТО загинуло троє воїнів-земляків, які проходили військову службу за контрактом у 128-й окремій гірсько-піхотній бригаді. Так, 12 грудня 2017 року від кульового поранення загинув наш земляк із Берегівського району 24-річний Михайло Кушнір. А у ніч на понеділок,18 грудня, поблизу Зайцевого на Донеччині загинули 34-річний Тимофій Генішіз з Рахова та 37-річний Андрій Сипавка з Ужгорода. 

Традиційно інформували про нові кадрові призначення у між пленарний період. Так, Оксану Бабунич призначено на посаду  директора департаменту культури ОДА, Михайла Петрішку - на посаду директора департаменту соціального захисту населення ОДА.

На цій діловій ноті головуючий на засіданні керівник облради Михайло Рівіс вручив  Олександру Горвату - письменнику, заступнику головного редактора газети «Карпаті ігоз со», члену Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, члену Спілки письменників Угорщини, члену Спілки журналістів України  спільну відзнаку обласної ради та обласної державної адміністрації – нагрудний знак «ЗА РОЗВИТОК ЗАКАРПАТТЯ» за багаторічну сумлінну працю, активну участь у громадсько-культурному і літературному житті краю та високий професіоналізм.

Оскільки 15-17 грудня в області мав місце катастрофічний паводок, внаслідок якого підтоплено людські садиби, сільгоспугіддя, пошкоджено мости, дамби, то на  вимогу депутатського корпусу облради та її президії було заслухано  про стан ліквідації наслідків стихійного лиха та про заходи, що вживаються органами виконавчої влади і місцевого самоврядування з надання допомоги постраждалим. Інформував заступник начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Плющ. Він зазначив, що управління працювало в посиленому режимі, найбільш проблемними виявилися ділянки у верхів’ях річок Теребля, Іршавка, Латориця. Загиблих, постраждалих через стихійне лихо немає. Депутати ставили посадовцю гострі запитання. Зокрема, скільки цьогоріч закладено коштів з Державного бюджету у Програмі комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси Закарпатської області  до 2021 року? Як з’ясувалося, за останні 4 роки не надійшло ані копійки.  

За словами голови ОДА Геннадія Москаля, найперше слід обстежити всі проблемні ділянки, річки, дамби, визначити збитки і так звертатися до вищих державних органів влади. Віктор Русин також висловився. Він сказав: «Невже за 20 років паводків, які відбуваються в краї часто, ми досі не маємо  чітких проектів?! Посадовець запевнив, що такі проекти є.

Петро Добромільський детально розповів про стан справ у дні паводку на ділянці Сільце-Вільхівка, що на Іршавщині та подякував  рятівникам і  правоохоронцям за сумління і бездоганне виконання обов’язків, які дві доби не спали, рятуючи людей та їхні пожитки. 

Ернест Нусер вніс пропозицію включити в порядок денний цього пленарного засідання звернення до вищих ешелонів влади про відновлення фінансування Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси Закарпатської області на 2018 рік. Депутати підтримали Ернеста Ернестовича. Та уважно заслухали інформацію першого  заступника голови Державної служби України з безпеки на транспорті В’ячеслава Дідківського про заходи, що вживаються Укртрансбезпекою на автошляхах області. Він запросив депутатів оглянути три сучасні європейські пересувні габаритно-вагові комплекси, які  передані управлінню Укртрансбезпеки у Закарпатській області.

Далі депутати перейшли до формування порядку денного та внесли зміни до раніше затвердженого. Багато питань розглянуто сьогодні, декотрі перенесено на наступну 10-ту сесію облради. Денис Ман закликав депутатів підтримати законопроект у сфері сільського туризму, де серед авторів і наш земляк – нардеп  Василь Брензович. Відповідне звернення  обласний обранець вже  подав у раду.

Андрій Вишняк звернувся з проханням включити до порядку денного питання ще одне звернення до Укрзалізниці:  про відновлення  зупинок потягу Київ-Солотвино у населених пунктах  Перечин, В.Березний та ін.

Інгрід Туріс наполягала  на наданні інформації  департаменту освіти і науки ОДА сто воно результатів  роботи з проведення у 2017 році зовнішнього незалежного оцінювання в області. Як повідомив головуючий, такий звіт вже заплановано  до розгляду на 10 сесії облради.

Інші депутатські запити стосувалися благоустрою, питної води та ін.  Приміром, фракція КМКС порушила питання  про необхідність забезпечення контролю за проїздом  важковагового транспорту  через канал «Верке»  на автодорозі «Берегово-Виноградів-Велика Копаня» у зв’язку з аварійним станом  арочного мосту, де проїзд таких машин заборонено та  водії ігнорують коригування цього маршруту.

Фракція «Відродження» звернулася з проханням надати звіт  керівництва Фонду «ВіЗа» про пророблену роботу та  використання коштів у 2017 році. Василь  Якубець клопотав про необхідність обстеження та ремонтні роботи  берегоукріплення дамби  р.Ріка  між селами Іза та Липча Хустського району.Федір Ісайович -  про капітальний  ремонт вулиці Миру  у с.Веряця. Фракція «Батьківщина» просить порушити питання перед Укрзалізницею  про капремонт залізничного вокзалу в м.Хуст. Петро Добромільський звернувся з проханням про виділення коштів  в рамках Програми «Питна вода» для облаштування свердловини на потреби жителів вул. І.Франка в м. Іршаві,  придбання для району обладнання для відкачування води та ін. Депутати підтримали ініціативи колег та уважно заслухали звіт голови облради Михайла Рівіса, надавши йому гідну оцінку схваленням й  оплесками.

Відтак ухвалили важливі рішення у різних сферах життєзабезпечення краю, затвердили нові програми та внесли зміни до діючих. Скерували Звернення до вищих органів державної влади. Та найголовніше – ухвалили  головний фінансовий документ - бюджет області на 2018 рік, повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

21 грудня 2017р.

Теги: бюджет

Коментарі

Микола 2017-12-21 / 22:01:19
а чи заклали гроші на зарплату за грудень технічним працівникам освіти?? Чому про це резонансне питання в наших керманичів нема ні слова??! Чи знову людям готуватись до протестів?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини