"Другий фронт" проти України: вторгнення із Заходу не буде

Коли матимемо міцні владу, економіку і армію, тоді сусіди розмовлятимуть з нами (а ми – з ними) зовсім інакше

Міністри МЗС Угорщини і Польщі - Петер Сіярто і Вітольд Ващиковський
Міністри МЗС Угорщини і Польщі - Петер Сіярто і Вітольд Ващиковський

Чому і як так сталося, що проти України раптом відкрився «другий фронт»? Так вже встигли охрестити сукупні претензії, які до того ж збіглися в часі, до України з боку Угорщини, Польщі, Румунії, Сербії.

Насамперед, нам слід погодитися, що нинішня недружня, подеколи її вже можна назвати ворожою, політика частини наших західних сусідів не виникла з нічого. Не варто сприймати гострі публічні прояви цієї політики за ознаку її народження. Мовляв, ще вчора все було спокійно, була тісна дружба, взаємоповага і мінімум несуттєвих проблем у двосторонніх стосунках, аж раптом… Так не буває.

Проблеми, причому – гострі й принципові, у стосунках з сусідами (Росія, звісно, - окрема тема) у незалежної України були завжди. Бо породжені вони історією багаторічних стосунків українців з сусідніми народами, котрі, правду кажучи, більше були ворожими, ніж дружніми. Ми вже призабули, яке, приміром, напруження наприкінці 90-х – на початку 2000-х у нас було напруження з Румунією навколо питання лінії кордону по Дунаю (від чого залежало, зокрема, кому має належати острів Зміїний і чия нафта і газ з морського шельфу). І питання про польські могили на нашій землі – не сьогодні виникло. І проблеми з угорцями на Закарпатті існували завжди.

Загалом, ми хоч-не хоч мусимо пам’ятати (та й не дадуть сусіди забути), що величезна частина земель нинішньої України ще зовсім недавно (а за історичними мірками – буквально вчора) належала нашим західним сусідам – Польщі, Угорщині, Чехословаччині, Румунії. Причому, належала інколи сотні років. Сам цей історичний факт об’єктивно породжує проблеми у наших нинішніх стосунках з цими країнами.

Тож питання, по суті, зводиться до одного: чому загострення стосунків сталося саме зараз (під час війни з Росією) і відразу з майже усіма західними сусідами?

По-перше, очевидно, що Росія сьогодні із зрозумілих мотивів намагається створити для України максимум проблем на міжнародній арені, і можливості у неї для цього є. Однак відразу зауважимо, що ця причина – другорядна чи навіть третьорядна. Хіба що у демаршах Сербії можна чітко зафіксувати «руку Москви», бо у Белграда нема таких своїх інтересів в Україні, які є потреба захищати ось таким тиском на Київ. Інші – Польща, Румунія, Угорщина – мають свій інтерес до України і готові його захищати (втілювати) і без напучувань Росії.

По-друге, одночасність претензій зумовлена нашим нинішнім важким становищем (насамперед – війна з Росією, а також соціально-економічні труднощі, що негативно впливають на стабільність української влади). Вимагати щось у когось краще у момент, коли цей хтось має найменше сил для опору.

Нарешті, по-третє, і, мабуть, найголовніше: Україна – свідомо чи під тиском ситуації, коли поступатися далі просто неможливо – стала активніше опиратися недружній політиці західних сусідів. Тобто, раніше Україна йшла на поступки (як-от у питаннях освіти для угорської меншини на Закарпатті), однак це призводило тільки до погіршення ситуації і до збільшення вимог до України. Приміром, наша поступливість у питанні облаштування польських могил призвела до того, що нині в Україні, за даними Українського інституту національної пам’яті, встановлено вже близько 150 «нелегальних» (тобто, з порушеннями українського законодавства) польських пам’ятників і пам’ятних знаків. І що тепер з ними робити в ситуації, коли Польща відмовляється від взаємної легалізації таких пам’ятників і в Україні, і в Польщі. Зносити ці півтори сотні? Йти на грандіозний міжнародний скандал, де всю Україну звинувачуватимуть у варварстві?

Що Україні робити, як реагувати на тиск і претензії Угорщини, Румунії, Польщі (з Сербією простіше, ні їм, ні нам нічого, за великим рахунком, один від одного не треба)? На це питання нині дають дві протилежні поради: 1) не сваритися, всіляко гасити конфлікти, десь у чомусь поступатися, демонструвати миролюбство, посилити дипломатію, тощо; 2) стояти твердо, ні в чому не поступатися, пред’являти зустрічні претензії, тощо.

Але є ще третій шлях, котрий умовно можна назвати компіляцією перших двох: не звертати уваги. Тобто, і не сваритися, і не поступатися, і не огризатися голосно, а просто максимально не звертати уваги на недружні претензії і робити у нашій внутрішній політиці лише те, що самі вважаємо за правильне. І, звісно, постійно проголошувати правильні заклики до миру, взаємоповаги, добросусідства і т. ін. Ефективність такої поведінки випливає з того безсумнівного факту, що згадані наші західні сусіди наразі всерйоз нам нічим зашкодити не зможуть. Україна зараз у такому незвичайному стані, що справжньою небезпекою для нас може бути тільки військове вторгнення (справжній, а не метафоричний «другий фронт») із Заходу. Чого, звісно, не буде. А на все інше – зокрема, блокування України на шляху євроінтеграції, чим погрожують Угорщина і Польща, – сьогодні ми можемо просто не звертати уваги. Бо, на жаль чи на щастя, не є сьогодні для України євроінтеграція питанням №1. Актуальне для нас – зміцнення економіки (тобто, боротьба з корупцією та реформи), зміцнення армії, встановлення довіри між владою і суспільством. Поки цього нема – засідання комісії Україна – НАТО зачекає. А коли матимемо міцну владу, економіку і армію, тоді усі сусіди розмовлятимуть з нами (а ми – з ними) зовсім іншим тоном.

Юрій Сандул, Укрінформ

10 листопада 2017р.

Теги: Угорщина, Польща, дипломатія

Коментарі

земляк 2017-11-10 / 18:36:40
Міцна влада це, насамперед - свідоме населення та сумлінні виборці країни.

Тобто, треба кожному громадянину України починати з себе: припинити міняти політиків на гречку/гроші, не красти, не брехати, не давати/не брати хабарів і так далі. Тільки так будується країна!

Адже, само по собі - нічого не станеться...

Вуву. до юри сандула 2017-11-10 / 05:25:45
... А коли матимемо міцну владу ...
Ну добре ... Так коли ? Юра ми мамтимемо міцну владу ?
Якщо так експромтом і в двох словах ... То виглядає як настанова ........
... "ЙІСТИ НЕ СРАТИ - МОЖНА .
ЗАЧЕКАТИ".
(Спасибі нам це непідходить ...26 років чекання це вже забагато).

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини