"Домінанта слова" — нова видавнича серія від "Карпатської вежі" (м.Мукачево)

Треба віддати належне творчим і водночас - технічно-видавничим пошукам журналіста, директора й головреда видавництва „Карпатська вежа", автора кількох прозових і публіцистичних книжок Мирослава Дочинця: за порівняно невеликий час він влаштував випуск книг багатьох авторів краю, знайшов ефективні шляхи розповсюдження друкованого слова. Одним з них є започаткування видавничої серії „Домінанта слова": портрети-інтерв'ю.

"Домінанта слова" — нова видавнича серія від "Карпатської вежі" (м.Мукачево)

Третьою в цьому літературному ряду є книжка прозаїка, літературо- і краєзнавця Василя ПАГИРІ „Мене веде поклик пізнання". А втім, точніше би сказати - це книжкове інтерв'ю дещо незвичного жанру, адже основу склали інтерв'ю Мирослава Дочинця з Василем Пагирею, а ще - фрагменти розмов журналіста Михайла Феди-нишинця та мистецтвознавця, автора багатьох літературних праць - Івана Хланти. Видання „розрядили" фотознімки з архіву родини Пагирів.

Оце, власне, щодо, мовив би, загального характеру. А суть - у запитаннях інтерв'юера та відповідях Василя Пагирі, і ще одна суть у томук що шанованому Василеві Васильовичу виповнилося 1 січня 2008-го - 85. Мудрий вік.

Отже, й мудрі його відповіді. Та я не хочу вникати у їх суть, бо не вистачило б оцієї газетної шпальти, тому запропонував би читачам й пошановувачам творчості Дочинця й Пагирі самим заглибитися у тексти їхніх запитань-відповідей, і не помилюся, якщо „забіжу наперед" - вони знайдуть в осмисленнях життя свої осмислення, без будь-чиїх запро-грамувань. Я ж можу багато що засвідчувати й доповнювати мозаїку такого нелегкого, творчого життя Василя Пагирі, бо майже півстоліття знаю його, знаю, що і як писав, видавав, чого прагнув... Не буду вникати у „палітру" біографії - краянам вона відома, А я з Василем Васильовичем „знаємо своє", він же ж був автором поезій, прозових творів, літературних розвідок, я - часто першим прочитувачем і, оскільки працював у редакції, пліч-о-пліч сидів з ним - головою літературного об'єднання „Полум'я", то й був редактором (краще сказати - прочитувачем його торів), ми радилися, сперечалися, але не сварилися, доходили до істини.

На сторінках тодішньої газети „Прапор перемоги", пізніше - „Панорами" - ми знаходили спільну літературну мову. Коли ж Василь Васильович видавав свою чергову книжку - я старався дати на неї рецензію. Чесну і об'єктивну. Бо в літературі не може бути кумівства чи панібратства. Моє слово було щиросердним. Аби талант Василя Пагирі не зів'явав у родинній славі, а розквітав.

І я вдячний старійшині літературного процесу - Василеві Пагирі, передовсім за те, що він не зважав на мене, молодшого, а сповна виконував свій мистецький обов'язок - враховував зауваження, пропозиції, думки... Інакше не можна досягти літературних вершин.

Отож, підсумовую: власне я відступився од паперової, гумової, як надувна жінка, істини, але наблизився до творчості Василя Пагирі, його інтерв'юера - Мирослава Дочинця. Та пошановую талант обох. Дійте, творці!

Василь Треба, "Панорама"
15 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини