Дві команди з Ужгородщини стали перможцями і призерами обласного чемпіонату з футболу

Уперше в історії закарпатського футболу дві команди з Ужгородського району зуміли потіснити футбольні дружини великих міст області й піднятися на п’єдестал пошани.

Дві команди з Ужгородщини стали перможцями і призерами обласного чемпіонату з футболу

ФК «Минай» – чемпіон, ФК «Середнє» – срібний призер нашого краю. Бронзові медалі дісталися одній із кращих команд області останніх років ФК «Севлюш». Давно такого не було в обласному футболі, коли три чудові команди практично до останнього туру вели суперечку за призові місця. Уже в середині другого кола були відомі призери обласного чемпіонату, але ніхто не зміг передбачити, хто на якому місці завершить ці змагання. «Минай», «Середнє», «Севлюш» – кожна з них була близькою до втілення задуму в життя. Тут підбір хороших гравців, чудові спортивні арени, віддані вболівальники, відмінно організований тренувальний процес. Організація роботи в цих клубах значно вища. У протистоянні цих команд враховувалися всі фактори: тут дрібниць не було. Поталанило «Минаю». Він – чемпіон. Команда рівно, без збоїв пройшла обидва кола і здобула золоті медалі. У неї всього три нічиї. «Минай» двічі зіграв по 3:3. Це з «Севлюшем» удома і з «Середнім» – на виїзді. Ще одну нічию зіграли в Іршаві на початку чемпіонату. У двох матчах із «Севлюшем» і «Середнім» чемпіон пропустив 6 м’ячів, а в інших 16 – тільки 5. Можна зробити висновок, що тільки дві команди на рівних боролися з чемпіоном. Потрібно віддати належне й арбітрам, які матчі за участю «Минаю» провели без особливих зауважень, хіба що помилки в матчі «Середнє» – «Минай» вплинули на результат, що в підсумку полишило вболівальників можливості стати свідками «золотого матчу». Але це людський фактор, і упередженості стосовно «Середнього» не було.

«Минаю» справді є чим пишатися. Команда здобула звання чемпіонів області, розпочала виступи на всеукраїнському рівні і зуміла голосно заявити про себе, входячи до лідируючої групи. ФК «Минай» веде будівництво нового красеня-стадіону, почав розвивати дитячий футбол. За пророблену роботу керівництво клубу заслуговує на слова вдячності. Це дуже серйозний підхід до розвитку футболу в краю. Єдиний мінус, який відчутно псує імідж, це необ’єктивність головного тренера. Можливо, як тренер, він справді хороший, але керівництву клубу слід категорично заборонити Миколі Гібалюку давати інтерв’ю. Ваша справа, Миколо Миколайовичу, тренувати команду, а не давати оцінку арбітражу. Як показав футбольний сезон, ви в ньому не розбирається. І не виставляйте себе на посміховисько, бо це тільки шкодить авторитету клубу. А ще «Минай» по-новому організував роботу з уболівальниками. Тут вони просто молодці. Чудова підтримка футболістів під час матчів – ніякої агресії. У цьому напрямку клуб може служити прикладом для вболівальників всієї області. Проведено серйозну роботу, є чудові результати. ФК «Минай» стрімко ввірвався в еліту обласного футболу і, найголовніше, у клубу мінімум заяв і максимум результату.

ФК «Середнє», після минулорічного не зовсім вдалого виступу в чемпіонаті, в цьому сезоні є за що похвалити. Хто знає, що було би на фініші чемпіонату, якби «Середнє» не провалило старт чемпіонату. У перших шести турах команда зазнала трьох поразок і здобула 9 очок із 18 можливих. У наступних 12 турах середнянці завоювали 34 очки з 36 можливих. Чемпіонський графік, але втрати старту надолужити не вдалося. Тренеру Василю Варзі вдалося не тільки зібрати перспективних гравців, але й поставити гру. Це, мабуть, єдина команда, яка мала свій малюнок, а ігри приваблювали своєю видовищністю. Навіть «Минай» поступався середнянцям цим компонентам футболу. Як би там не було, але друге місце в чемпіонаті області – це дуже серйозний показник. Єдиний мінус команди – неналежний рівень роботи з уболівальниками. Не зрозуміло чому, але жителів Середнього й навколишніх сіл на матчі середнянців приходить зовсім мало.

Бронзові медалі дісталися ФК «Севлюшу». У минулому році команда здобула срібні медалі. Майже 2/3 чемпіонату виноградівці лідирували, але чомусь на фініш їх не вистачило. У першому колі вони набрали 23 очки із 27 можливих, а в другому – тільки 19 із 27.

Півроку команда грала без головного тренера і це, скоріше за все, й розслабило її. Можливо, не всю команду, а окремих гравців. У всякому разі, у відповідальних матчах дуже блідо виглядали лідери Риплюк, Чонка і ще кілька гравців. Це наклало відбиток на результат. Сезон команда провалила. І це при тому, що керівництво клубу створило ідеальні умови для тренувального процесу, на високому рівні футбольна арена, проведено і втілено в життя роботу з уболівальниками. Коли було призначено нового головного тренера, дива не сталося. Формування команди, постановка гри – це довготривалий процес, і він займає максимум рік. Тут головне терпіння, а результат прийде. «Севлюшу» не вистачило хорошої командної гри, а це найголовніше, що впливає на результат.

Слідом за призерами розмістилися шість команд: «Поляна», «Ужгород», «Бужора», «Вільхівці», «Карпати», «Оболонь». Це добротні команди обласного рівня, але конкуренцію трійці лідерів ніхто з них скласти не зміг. Чотири з них значно погіршили виступи в другому колі. Так, «Поляна» в І колі набрала 16 очок, а в другому – 8 і 6. ФК «Ужгород», як у І колі, так і в другому, набрав по 11 очок. Тільки рахівські «Карпати» значно покращили гру у ІІ колі. Здобуток «Карпат» у І колі склав 5 очок, у другому – 13. Але всі очки ці команди набирали у матчах між собою. Матчі з лідерами у них не виходили. Чому «Поляна» і «Ужгород» були трішки вище за інших? Тільки за рахунок стабільного тренувального процесу, бо сама гра на дифірамби не тягне.

Замкнула турнірну таблицю довжанська «Боржава». Ніхто не міг передбачити такий слабкий виступ цієї команди, але вона поступилася по всіх статтях. У «Боржави» 0 перемог, найменше забито, найбільше пропущено, найбільше програних матчів, хоча за підбором прізвищ ця команда могла бути принаймні в середині турнірної таблиці. Та виїзди на заробітки гравців полишили довжан можливості боротися за високе місце. Навіть коли більшість повернулися (за 3-4 тури до завершення чемпіонату), у них, крім бажання грати, не було нічого. А у вищій лізі на одному бажанні не пограєш.

Склад вищої ліги в новому сезоні поповниться 2-4 хорошими командами. Ніхто ризикувати не буде – вибори на носі. А без підтримки футболу пробитися на Олімп, ой, як непросто.

На дуже хорошому рівні пройшли змагання і серед юнацьких команд. Тут гучну сенсацію піднесли юнаки іршавської «Бужори», які не програли в останньому турі виноградівському «Севлюшу» й здобули золоті медалі. «Севлюш» може звинувачувати тільки себе. Юнаки можуть повторити «подвиг» дорослої команди. У неділю вони втратили шанс на «золото», зігравши вдома нічию із «Бужорою», але і це ще не все. У «Минаю», який відстає на три очки, ще гра в запасі з хустською «Оболонню». У випадку перемоги вони за очками наздоженуть «Севлюш», але у них буде більше перемог і краща різниця забитих і пропущених м’ячів. Вірогідність цього дуже велика. ФК «Минай» уже бронзовий призер, але він реально претендує на срібні нагороди. Навіть не знаю, що може завадити їм досягти цього. У «Бужори» 44 очки, «Севлюша» – 42, «Минаю» – 39 і гра в запасі.

Доволі серйозно від лідерів відстали «Карпати», «Поляна» та «Ужгород». Ці три команди не змогли скласти їм конкуренцію, але на 10 і більше очок відірвалися від четвірки переслідувачів. У «Карпат» – 29, «Поляни» – 26, «Ужгорода» – 25 очок. Слабше за свої можливості, але на рівні старших колег виступили «Оболонь», «Вільхівці», «Боржава». Тільки ФК «Середнє» не могло скласти конкуренцію суперникам – у складі цієї команди виступали значно молодші юнаки.

Чемпіонат добіг свого кінця. Визначено переможця та призерів (крім юнацького чемпіонату). У суботу відбудеться матч Суперкубка Закарпатської області. А далі… А далі буде 125-та річниця футболу Закарпаття. Цю дату потрібно відзначити на хорошому футбольному рівні.

Степан Селменський, «Спорт тайм»

01 листопада 2017р.

Теги: футбол, чемпіонат

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини