ЗМІ про пограбування майстерні Юрія Герца

Злодії-«естети» пограбували майстерню лауреата Шевченківської премії, закарпатського художника Юрія Герца

В Україні скоєно чергову «мистецьку» крадіжку. Цього разу — на Закарпатті: в Ужгороді невідомі обібрали майстерню відомого художника Юрія Герца. Сталося це серед білого дня, повідомили УНІАН у правоохоронних органах. Злочинці дочекалися моменту, коли художник залишить майстерню хоча б ненадовго (бо пан Юрій майже не залишав приміщення), і хутко обчистили його.

ЗМІ про пограбування майстерні Юрія ГерцаЯк розповів «Україні молодій» сам Юрій Герц, коли він повернувся, то помітив відхилену решітку на дверях до майстерні. Спочатку не надав цьому значення, а коли зайшов у майстерню, то відразу побачив у коридорі «голі» підрамники для картин...

За підрахунками художника, у нього зникло 17 полотен. Серед них — «Карпатська осінь», «Карпатська рапсодія», «Христос воскрес», «Свідок часу», «Верховинський весільний мотив» та інші. Деякі з картин були навіть не підписані, без назв. «Зазвичай я це роблю перед виставками, тому навіть підписати їх не втиг», — каже художник. Орієнтовна вартість викрадених полотен, серед яких є й картини розміром 100х120, — близько 200 тисяч гривень. На щастя, з майстерні зникли не всі роботи, а здебільшого лише ті, що висіли на стінах. «У мене багато робіт — на 2-3 виставки. Я ж увесь у майстерні, весь час працюю, бо коли не працюю, то почуваюся хворим», — каже 75-річний художник. Втім втраченого надзвичайно жаль, тим більше, що Юрій Герц не продавав своїх картин.

Заслуженого художника України, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка Юрія Герца можна назвати справді суто закарпатським художником. Адже його полотна — це Верховина і верховинці: природа, обряди та звичаї Карпатського регіону, релігійні свята, пам'ятки. Причому виконані вони в дивовижній мозаїчній манері. Як зазначає Людмила Біксей, науковий співробітник Закарпатського художнього музею імені Й. Бокшая, «стилістично роботи Юрія Герца вирізняються традиційною декоративністю полотен, прийомом використання дивізіонізму поверхні живописної площі, що додає об'ємності та організує цікаву композиційну гру». Словом, роботи художника дуже українські, національні — а таке наразі в моді. На жаль, в моді нині — і «художні» крадіжки. Згадаймо, лишень, гучні пограбування Яготинської картинної галереї та будинку художниці Марії Приймаченко.

Леся Кушнір, "Україна молода"


В УЖГОРОДЕ ИЗ ТВОРЧЕСКОЙ МАСТЕРСКОЙ ЗАСЛУЖЕННОГО ХУДОЖНИКА УКРАИНЫ ЮРИЯ ГЕРЦА ПОХИЩЕНЫ ОКОЛО ДВАДЦАТИ ПЯТИ КАРТИН

С начала года это уже третья крупная кража произведений известных украинских живописцев

Не успел в Закарпатье затихнуть резонанс после кражи картины известного художника Золтана Шолтеса прямо из здания Закарпатской облгосадминистрации (об этом "ФАКТЫ" сообщали во вторник), как в Ужгороде произошло еще одно аналогичное преступление: в ночь на четверг неизвестные, подобрав ключ к творческой мастерской заслуженного художника Украины Юрия Герца, похитили оттуда более 20 картин.

Как рассказали "ФАКТАМ" в Ужгородском горотделе милиции, творческая мастерская художника расположена на шестом, мансардном, этаже обычного многоквартирного дома неподалеку от центра города. Доступ в подъезд дома открыт, мастерская сигнализацией не оснащена, а в ее дверях установлен простой замок, открыть который преступникам не составило труда (кстати, когда в помещении не хватало места, 75-летний художник мог оставить свои работы на целую ночь без присмотра прямо у двери мастерской). Пропажу картин обнаружил сам Ю. Герц, который в четверг утром пришел в мастерскую и открыл дверь своим ключом. Исчезли около 25 полотен (некоторые - прямо с рамами), причем все - авторства хозяина мастерской, хотя там были работы и других закарпатских художников. По словам Ю. Герца, стоимость похищенного составляет около 180 тысяч гривен.

Правоохранители утверждают, что личности подозреваемых уже установлены (они оставили в мастерской улики), поэтому есть все шансы задержать их и вернуть похищенное хозяину.

Отметим, что с начала года это уже третья крупная кража произведений отечественных художников. Ранее в Киевской области из Яготинского музея были похищены свыше 30 полотен выдающихся украинских живописцев XX века (почти все картины в настоящее время найдены), а из дома сына народной художницы Марии Примаченко в селе Болотня на Киевщине грабители унесли более 100 ее работ. В Закарпатье же самое резонансное преступление было совершено в сентябре 2004 года, когда так и не установленные воры, связав 88-летнюю вдову основателя Закарпатской школы живописи Адальберта Эрдели Магдалину, вынесли из ее дома несколько десятков картин, стоимость которых на Западе, по подсчетам экспертов, может достигнуть миллиона долларов (сама женщина умерла во время преступления).

Ярослав ГАЛАС "ФАКТЫ" (Ужгород)
29 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини