В Ужгороді відкрили персональну виставку творів живопису та графіки Емми Левадської (ФОТО)

В Ужгороді відбулось відкриття персональної виставки творів живопису та графіки Емми Левадської, приуроченої до 80-літнього ювілею.

В Ужгороді відкрили персональну виставку творів живопису та графіки Емми Левадської (ФОТО)

Емма Романівна Левадська – відома на Закарпатті художниця, педагог та громадський діяч, яка зробила відчутним вклад у розвиток мистецтва Закарпаття, виховала не одне покоління митців. Нещодавно вона відзначила своє 75-річчя.

Емма Романівна народилася 4 жовтня 1937 року в селі Лозно-Олександрівка Луганської області. Чотири класи закінчила в рідному селі, потім навчалася в Камінь-Каширській середній школі на Волині, куди сім’я переїхала у пошуках кращої долі. Там відвідувала гурток малювання при Будинку піонерів. У 1960 році закінчила Київське училище прикладного мистецтва, факультет текстилю. Рисунка її навчав талановитий викладач, випускник Петербурзької академії мистецтв Євген Святський, живопис викладали Анатолій Казанцев і Юрій Малишевський. Вони мали великий вплив на формування мисткині. Любов до народного мистецтва їй прищепила Поліна Глущенко, викладач народного розпису. Після закінчення училища Е.Левадська переїхала в Ужгород за направленням на роботу в «Художпром». З 1966 по 1969 роки працювала в «Обласному рекламному комбінаті», а згодом – у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї науковим працівником.

З 1973 по 1999 роки була художником творчої кваліфікації в «Художфонді». Займалася дизайном, розробкою проектів. У цей період, на початку 80-х років, за направленням три місяці стажувалася на творчій базі митців у Сенежі (Підмосков’я), де поглиблювала знання з дизайну.

З 1990 по 2009 рік працювала педагогом-методистом в Ужгородській дитячій школі мистецтв, де викладала живопис, рисунок, композицію. навчала дітей віком від шести до 14 років. Емма Левадська є одним із організаторів Міжнародного дитячо-юнацького конкурсу «Срібний Дзвін» та ініціатором створення творчого дитячо-юнацького об’єднання «Малий Лувер».

Із 1989 – член об’єднання професійних художників Закарпаття, член Міжнародної асоціації незалежних художників імені А.Кашшая. Із 2002 – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

З 1980 року Е.Левадська – постійна учасниця обласних та міжнародних виставок, пленерів, симпозіумів, конкурсів. У 2001 році удостоєна мистецької нагороди в Угорщині за графічну роботу «Землетрус», у 2004–2005 роках – дипломів за підготовку учнів-дипломантів Міжнародного конкурсу в місті Торонь (Польща). Нагороджена почесною грамотою від міністра культури України Юрія Богуцького «за вагомий внесок у створення духовних цінностей та високу професійну майстерність».

Роботи Е.Левадської зберігаються в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й.Бокшая, приватних колекціях Росії, Угорщини, Канади, інших країн. Ім’я художниці занесено до книги Тетяни Висіцької «Жіночі постаті в історії Закарпаття» (2004).

Фото: Перший

06 жовтня 2017р.

Теги: Левадська, виставка, ювілей

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини