На базі ДЮСШ «Динамо» відкрили новий зал для занять греко-римською боротьбою (ВІДЕО)

На Закарпатті греко-римська боротьба має багаторічну історію та є одним із найуспішніших видів спорту. Найсильніші школи – у Мукачеві та районі, а також на Тячівщині та Виноградівщині.

На базі ДЮСШ «Динамо» відкрили новий зал для занять греко-римською боротьбою (ВІДЕО)

Нещодавно в Ужгороді, на базі ДЮСШ «Динамо» відкрили новий зал із сучасним борцівським килимом та інвентарем. Відтепер і тут будуть намагатися виховати справжніх Чемпіонів у цьому європейському виді боротьби, мета якого — покласти супротивника на лопатки.

Євген ПЕТРОВ, тренер, майстер спорту з греко-римської боротьби:

Греко-римська боротьба – найблагородніший вид боротьби. Бере свій початок з Древньої Греції, потім розвивався у Римській імперії. У сучасному світі культивували цей вид боротьби у Франції, тому якийсь період назву носила «французька боротьба», потім – класична, але це все одне і те ж саме. Згодом греко-римська боротьба повернулася до витоків. Наша специфіка у тому, що  всі прийоми і технічні дії робляться вище пояса. Не можна чіпляти ноги, підсічки, підножки, хапати руками за ноги. Ось це, що нас відрізняє від інших видів боротьби. Боремося ми у трико на змаганнях і у борцовках.  

Борці греко-римського стилю змагаються у вагових та вікових категоріях (школярі — 14-15 років, кадети — 16-17 років, юніори — 18-20 років та сеньйори — від 20 років). Старти бувають і у молодших вікових групах. Сутичка у школярів та кадетів триває 3 періоди по 1 хвилині 30 секунд, юніори та сеньйори змагаються 3 періоди по 2 хвилини. У кінці кожного періоду визначається переможець. Якщо борець виграв 2 періоди — автоматично стає переможцем. Також ТУШЕ автоматично зупиняє сутичку. При рахунку в 0:0 в кінці періоду, призначається хрест, тривалістю в 30 секунд. Юні ужгородські борці уже знайомі з цими правилами, намагатимуться вивчити усі прийоми, аби бути не просто сильними спортсменами, а ще й хоробрими людьми.

Іван Візичканич – один із доросліших спортсменів, які зараз тренуються у новому залі. Хлопець займається греко-римською боротьбою з 5 років, спочатку – у Виноградівській ДЮСШ, потім – у Тячівській. Перейшов із кадетської категорії до юніорської, наразі є студентом Ужгородського національного університету. На меті у Івана – потрапити на закріпитися у збірній України, аби гідно представляти нашу школу на міжнародній арені.

Іван ВІЗИЧКАНИЧ, борець греко-римського стилю:

Греко-римська боротьба з дитинства загартовує характер, мужність. В цьому спорті я уже 11 років, потрапив випадково. Тато хотів записати мене на футбол, а віддав на боротьбу. Вигравав і Чемпіонат України, як був малий. Тепер був на відборі до Чемпіонату Європи, але за вихід у фінал травмував плече  і вибув. Потім був на відборі до Чемпіонату світу, посів третє місце. Сподіваюся таки потрапити на чемпіонати світу і Європи, щоб гідно представляти свою країну.  

Ілля Шестак також студент факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ. У спорті уже 10 років, починав займатися також у Виноградові. За спиною хлопця чимало всеукраїнських перемог та участі у міжнародних стартах. Зараз на меті – підтримання чемпіонської форми та підкорення нових вершин. Шлях до мети – через наполегливу, щоденну роботу. Тренування у новому залі не просто подобаються, а є комфортними та зручними, — переконаний спортсмен.

Ілля ШЕСТАК, борець греко-римського стилю:

Не я обирав, батьки обирали, заставляли ходити. Спочатку примусово ходив, позаймався 6 років, сподобалося. Хочу особисто досягнути, як мінімум, майстра спорту. Наразі я є КМС, багаторазовий призер Чемпіонатів України, максимум – заслуженого майстра спорту. А Олімпійські ігри – це вершина усього, мрію потрапити, як і усі спортсмени.

Тренування тут проводять досвідчені борці греко-римського стилю, майстри спорту Давид Осипов та Євген Петров. Заняття у «Динамо» відбуваються щоденно та є безкоштовними. Дітям необхідно мати спортивний одяг, у разі бажання брати участь у змаганнях – трико та спеціалізоване борцівське взуття.

Євген ПЕТРОВ, тренер, майстер спорту з греко-римської боротьби:

По віку ми набираємо з 7 до 12 років. Є у нас і  старші групи дітей, і старших по віку, ввечері. Тим, кому за 20 років. Наприклад, хочуть прийти і попробувати, що таке боротьба. Сподіваємося, що і ці люди також приведуть своїх дітей після себе. У нас нема як такого обмеження по віку, хіба зі здоров’ям були якісь негаразди. Якщо нема протипоказань, то можна займатися. Так само і дівчатам, якщо є бажання у батьків – візьмемо і дівчат.

Наразі тут тренуються з півсотні дітей різного віку. Але очікують ще більше охочих. Тренери переконані: не обов’язково кожен із вихованців стане спортсменом – головне, щоб дитина гармонійно розвивалася, вела здоровий та активний спосіб життя.

 

uzhinform

06 жовтня 2017р.

Теги: греко-римська боротьба, зал

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини