Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має право Угорщина погрожувати Україні

Угорський уряд найбільш гучно обурюється новим українським законом про освіту. Але критикуючи Україну, в Будапешті сильно лукавлять

Петер Сійярто
Петер Сійярто

Найгучнішим критиком нового українського закону про освіту стала Угорщина. Інші країни, які також висловлюють незадоволення, роблять це значно тихіше. Хоча, наприклад, скасування візиту президента Румунії до Києва, який довго планували, також стало значним дипломатичним провалом.

Існує ціла низка причин того, чому угорський уряд поводиться саме так, як він поводиться зараз. Це і близькі парламентські вибори, на яких прем'єр-міністру Віктору Орбану хочеться перемогти й забезпечити собі третій строк на посаді. Це і дружба Орбана з Володимиром Путіним. Це і особливе ставлення Угорщини до Закарпаття, яке колись було складовою Австро-Угорської імперії.

Але критикуючи Україну уряд в Будапешті сильно лукавить. Угорщині так само можна зробити багато закидів щодо її мовної політики та м'яко кажучи нерозумних вчинків у галузі освіти.

Мадяризація

Політика асиміляції неугорських народів почалася ще наприкінці 18-го сторіччя. Її об'єктом були хорвати, словаки, румуни, євреї, серби, українці (карпатські русини). Спочатку це був процес відродження власне угорської мови, яка до того вважалася мовою "низів". Але згодом до її вивчення примусово стали залучати всіх неугорців, що, звісно, викликало невдоволення і спротив.

Особливо агресивного характеру політика мадяризації набула після 1867 року, коли було утворено дуалістичну монархію - Австро-Угорщину. "Мадяри здобули цю державу для мадярів, а не для інших. Тому зверхність і гегемонія мадярів сповна виправдані", - говорив прем'єр-міністр Королівства Угорщина Кальман Тис.

Певний час він був ще й міністром внутрішніх справ і в той період закрив три словацькі гімназії, звинувативши їхніх керівників у проповідуванні панславізму. Така ж доля спіткала і єдину на Закарпатті учительську семінарію, розташовану в Ужгороді, де навчання відбувалося українською мовою. А згодом навчання у більшості шкіл стало вестись лише угорською мовою.

У 1879 році було ухвалено закон, за яким угорська мова стала обов'язковим предметом у всіх народних школах та гімназіях. А вивчення "рутенської" (фактично ж української) мови як обов'язкової на Закарпатті було скасовано.

У 1891 році всі населені пункти Королівства Угорщина отримали угорські назви. А всі неугорці примусово отримали угорські імена та прізвища.

Як наслідок, угорці, які згодом опинилися поза межами своєї країни, стали жертвами зворотньої дискримінації. Конфлікти через мовні питання в Угорщини виникали і з Румунією, і зі Словаччиною, коли обидві країни, як вважали в Будапешті, ухвалювали рішення, що утискають угорців та їхню мову.

Скільки в Угорщині українських шкіл

За даними Міносвіти, сьогодні в Україні працює 71 угорська школа, де викладання з першого по одинадцятий клас ведеться угорською ж мовою. Суть статті 7 нового закону про освіту полягає в тому, що тепер з 5-го класу більшість предметів викладатиметься українською. Але історія рідного народу та угорська мова, звісно, і далі викладатимуться угорською. А також і всі інші предмети - до 5-го класу.

І будь-кому, хто читав закон, зрозуміла абсурдність заяв угорського уряду про те, що Україна хоче закрити школи, де йде навчання мовою національних меншин.

"Ми не збираємось закривати подібні школи. Ми лише розширюємо можливості дітей на навчання державною мовою в цих школах", - пояснювала ситуацію міністр освіти Лілія Гриневич.

Власне, у самій Угорщині ситуація зовсім інша. Так, українська діаспора там малочисельна, якщо порівнювати її з угорською меншиною в Україні - близько 8 тисяч осіб. Тим не менш, як пише "Німецька хвиля", посилаючись на дані Ради Європи, ні початкових, ні середніх шкіл з українською мовою викладання в Угорщині немає.

Угорська влада пояснює це тим, що від української громади не надходить запитів на відкриття українських шкіл. А ще тим, що серед угорських вчителів мало тих, хто хотів би викладати українською мовою.

Політична кон'юнктура

Парламентські вибори, які чекають на Угорщину наступного року, визначають агресивний стиль поведінки уряду щодо українського закону. Партія "Фідеш" яку очолює прем'єр-міністр Віктор Орбан, має непогані рейтинги. Але їй у спину дихає радикальніша партія "Йоббик".

Її представники, зокрема, вже назвали ухвалення закону про освіту "провалом політики Орбана щодо України". Тож прагнення уряду зіграти на темі захисту співвітчизників у Закарпатті від "зазіхань" українського уряду може стати непоганим грунтом для зміцнення позицій.

Але погрози Будапешту "блокувати будь-які ініціативи, вигідні Україні, у міжнародних організаціях, особливо в ЄС", виглядають лицемірно.

Уряд Орбана сам є об'єктом постійної критики з боку структур ЄС через ухвалення законів, які з точки зору Брюсселя утискають права людини, свободу слова тощо.

Одним із найбільш гучних скандалів став намір уряду закрити Центрально-Європейський Університет (CEU), заснований Джорджем Соросом. Викладання там ведеться англійською мовою і навчаються там, переважно, студенти з інших країн. Наміри уряду спровокували навесні цього року масові протести, а Єврокомісія запустила спеціальну процедуру, яка в кінцевому результаті може призвести до фінансового покарання.

А чого варта історія з дебреценськими професорами, які зробили Путіна почесним доктором свого навчального закладу. Це викликало м'яко кажучи нерозуміння з боку ЄС, який наклав на багатьох друзів та соратників російського президента санкції за анексію Криму та розв'язування війни на сході України. Обурились навіть викладачі Дебреценського університету.

Зараз йде активна робота з доопрацювання закону про освіту. За словами міністра освіти Лілії Гриневич, дискусійна 7 стаття "буде уточнена". Вона також має намір у середині жовтня провести зустріч зі своїм угорським колегою. Втім, не факт, що це заспокоїть уряд Орбана.

Дмитро Гомон, "Еспресо"

29 вересня 2017р.

Теги: освіта, мова, Угорщина, нацменшини

Коментарі

Адмін 2017-10-06 / 22:41:52
Є. Почитайте сайт. І не обзивайте, будь ласка, угорців угрсцями.

Сказочник 2017-10-06 / 22:35:46
Крім угорсців у вас є інша тема?

Вуву 2017-09-30 / 12:06:21
Так це може бути ... і добре що ви звернули на це увагу.

Фоштер Лупина 2017-09-30 / 10:30:09
"що Україна хоче закрити школи, де йде навчання мовою національних меншин" - можна припустити, вони знають про що говорять. Як щось таке може відбуватись? Б-Пешт буде підбурювати всіляко теперішніх вчителів не переучуватись викладати українською! Вони і так вже давно доплачують за викладання угорською. А де за такий відносно короткий термін напасешся стільки вчителів-спеців предметів? Ось і вийде, що Україні або доведеться терпіти тривалий час неповне виконання закону, або прикривати такі школи, які порушуватимуть цей закон.
Спростуйте, хто більш вкурсі.

Порада п. Гомону: Не читайте польською, де написано по-угорські. Що це за Фідеш-підеш?! Фідес! Польске sz=ш, угорське sz=с.

Вуву 2017-09-29 / 23:44:17
Душе хороше написано ... Послідовно ... "Ценглинка за цеглинкою"... Все чітко ... Все зрозуміло і без викрутасів. Молодець.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини