Те, з якою метою Угорщина і Румунія здійснюють вплив на окремі території України, треба вивчати нашим службам і розвідці – нардеп

А нинішній період спротиву через освітній закон потрібно витримати і перебороти

Те, з якою метою Угорщина і Румунія здійснюють вплив на окремі території України,  треба вивчати нашим службам і розвідці – нардеп

Те, що ми захищаємо нашу мову, нашу країну – це абсолютно правильно. А нинішній період спротиву потрібно витримати і перебороти.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявила народний депутат України («Самопоміч») Наталія Веселова, коментуючи питання щодо набуття чинності нового закону «Про освіту».

Гостя програми звернула увагу на те, які саме країни висловили своє обурення та зауваження щодо нового закону «Про освіту». Так, ідеться про ті держави, які мають вплив на Україну та її окремі території: Румунія та Угорщина впливають на групи людей, що мешкають на заході нашої держави, тож вони намагаються зберегти цей вплив.

«Навіщо це робиться? Мабуть, потрібно це питання вивчати нашим службам, нашій розвідці, чи дійсно цей вплив намагаються використати проти України, чи в цих намаганнях лежить щось інше. Але те, що ми захищаємо нашу мову, нашу країну – це абсолютно правильно», – наголосила нардеп.

Гостя програми розповіла, як українські школи з’являлися у Донецьку: з її слів, не йшлося про примус, а про запит громадян, адже батьки думали про майбутнє навчання дітей в українських вишах, де викладання предметів відбувалося українською мовою.

«У нас навіть після окупації тривалий час працювали українські школи. Батьків змушували писати заяви, щоб змінити мову навчання, вони цього не робили. Це вже окупація була», – розповіла Наталія Веселова.

Гостя програми вважає, що нинішній період спротиву потрібно витримати і перебороти.

Президент Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш вважає, що українці повинні захищати свої національні інтереси.

«Коли ви кажете, що може бути закарпатський сепаратизм, я думаю, що він, у принципі вже є, основа для нього є. Він просто ще не задіяний політично у дію. Тому такі моменти слід випереджати», – заявив гість програми та наголосив, що в України є власні інтереси, які слід захищати усіма можливими способами.

Сергій Гармаш додав, що у мовній політиці в Україні часом бувають «перегини», проте у законі про освіту не бачить жодних утисків. «Люди, які мешкають в Україні, повинні знати українську мову», – резюмував гість програми.

Нагадаємо, закон «Про освіту» в Україні набув чинності. Цей документ викликав критику з боку низки сусідніх держав.

29 вересня 2017р.

Теги: освіта, мова, Угорщина, нацменшини

Коментарі

Вуву 2017-09-30 / 18:50:09
Ви постійно в минулому часі ... Дивились ... писали ... читали ... гадали . і те що в минулому було погано чи неправильно (а воно було)... Його потрібно змінити ... Таким чином щоб було як найкраще ... В першу чергу нам самим.

Олег, Берегово 2017-09-30 / 18:20:20
Погоджуюсь з Карпато-словіном.
Слухати Вєсєлову - себе не поважати. Якось я сперичався з нею в ФБ, вона доводила на прикладах Грузії та Молдови, що держава повинна забезпечувати окуповані території (себто Донбас) хоч 20 років. І цей "експерт" буде щось говорить по Закарпаттю, в якому вона, можливо, і не бувала (хіба що день-два на термальних водах).

Карпато - словін 2017-09-30 / 07:46:27
Переділ кордону наразі не можливий .Мадярщина в євросоюзі і NATO.А шо буде через 50-100 років нам то не відомо .Але судячи з продажності нашої влади ,і продажності влад в майбутньому через 50 років тут і в Україні може бути повно арабів ,пакистанців і ще фрац знає кого .
І я так вижу шо тільки низький рівень життя ни дає їм тут осцсти.
Це я так ,відволікся .

Карпато - словін 2017-09-30 / 07:37:41
А они ,мадяри ,усе були ментально зорієнтовані на Будапешт.Як при союзі ,так і зараз .Чи ви думаєте вони при союзі дивилися праграмму "Время" ,і совецкіє фільми пра вайну ? Не смішіть .Це я і намагаюся вам пояснити.
І зорієнтованість мадяр на Будапешт ,вам ,мені ніяк не шкодить .На відміну від зорієнтованості величезної кількості громадян України на сході,півдні і навіть в центрі на Москву .

Вуву 2017-09-30 / 04:57:02
Нажаль ... Більшість цього не розуміють а ще гірше і не усвідомлюють ... Томи ми тут і ..."борюкаємось".

фор 2017-09-30 / 03:12:50
Проблема якраз в тому, що, не знаючи державну мову, вони ментально, посеердництвом угорських ЗМІ, зорієнтовані виключно на будапешт. І, відповідно, відчувають себе громадянами Угорщини, а не України.
І Будапешт всіляко це підтримує з розрахунку на можливий переділ кордонів. А це вже проблема територіальної цілісності України, на яку не можна незвертати увагу.
Вже в Криму і на Донбасі неназверталися. Досить. Пора виправляти ситуацію якщо вже не з нинішніми дорослими, то хоча б з дітьми. Тобто, працювати на майбутнє.

Карпато-словіну 2017-09-30 / 02:42:11
Тобі што від того знають они мову чи ні...

Ну, так саме на цьому і вся проблема!

Карпато - словін 2017-09-30 / 01:37:04
Чудаку : тобі што від того знають они мову чи ни знають .? Они што ідуть у владу ? А котрий з них і йде той державною володіє ,і користується ,той же Брензович ,той же бувший депутат Ковач .Я жодного разу ни чув шоб мадяри котрі є у владі публічно послуговувалися мадярською або російською .Зато послуговування російською ,на хвилиночку , депутатів ВР України ,я чую кожен Божий день .
Я вже ни кажу про мерів столиці України ,окрім Омельченка ,всі чешуть російською .Це столиця України ,Карл !!! Чудаки ,ото ви і я не перестаю з вас чудуватися .К коли у вас нима аргументів то переводите стрілки .Як і
маскалі ,одні і тіж прийоми .

Карпато-словіну 2017-09-30 / 00:46:42
Чудак, включи голову.
На іспиті на першому курсі ніхто з "мадярів" не може скласти речення.

Лишіться мадярів, вони не роблять погоди!!!
Я "до жодного з наших депутатів не маю довіри , до жодного"!!!
Я свою позицію давно виклав ,она проста як двирі ; лишіться ви мадярів , они не роблять погоди в нашій державі,
В нашій Державі робить погоду ТОТАЛЬНА БЕЗВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ,КРУГОВА ПОРУКА , КУМОВСТВО ну і она куда без ниЇ КОРУПЦІЯ".

Да, да, саме із-за кумовства мадяри не знають мови, із-за корупції!!! Із-за ТОТАЛЬНОЇ БЕЗВІДПОВІДАЛЬНОСТІ, саме так.

Карпато- словін 2017-09-29 / 22:26:05
до жодного з наших депутатів не маю довіри , до жодного .
цю проблему , спробував і проаналізував аналітик Дмитро Тужанський на "Укрінформі" почитайте .Я свою позицію давно виклав ,она проста як двирі ; лишіться ви мадярів , они не роблять погоди в нашій державі,
В нашій Державі робить погоду ТОТАЛЬНА БЕЗВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ,КРУГОВА ПОРУКА , КУМОВСТВО ну і она куда без ниЇ КОРУПЦІЯ .





сорри 2017-09-29 / 21:53:09
карпато -словіну

А що, висловлюватися з приводу загальноукраїнських питань, які найменшою мірою (румунів в Україні - більше, про москалів уже не кажу) можуть лише нардепи-закарпатці?

І хто в нас такий умний, скажи? Горват, Пацкан і Лунченко, які двох слів до купи зв'язати не можуть і взагалі в світі божому не розуміються? Чи Павлик Балога? Чи хто там ще?
А, ну так, є ще Мішо Блюк. То він має розказувати про Закарпаття?
Мовчи ліпше про наших нардепів. Сися жона на їх фоні май ліпше виглядить.

початківець 2017-09-29 / 21:15:52
ДО ужгородця ,Треба спочатку вчити історію , хочаб прочитати «Економічне становище руських селян в Угорщині» Едмунда Егана/1897р/ ,акцентую увагу не "русских" а руських- бо це велика різниця . А потім можна говорити про закон про освіту.

Вуву. ужгородцю 2017-09-29 / 20:49:19
А викривляти тлумачення цього закону виходить можна ... Бо тільки тому що ...."а вот вот хоцца"
От ти скільки років в ужгороді живеш а чого все по маскальски пишеш ... Шо за 50 років вивчити украйінську мову не було коли ... Чи такий тупий як сибірський валянок ?

Вуву 2017-09-29 / 20:41:13
Нам вже хватає наших 38 КУ КУ експертів з обладміністраційі з "голонокомандуючим" маскальйом ... Чого вже більше треба ?.

карпато -словін 2017-09-29 / 20:31:35
Ха-ха: найшли кого постити ...Ися данетчанка внесла законопроєкт ,про припинення блокади окупованих територій ,і відновлення економічних стосунків з окупованими територіями .І це все всупереч позиції фракції "Самопомічь".
а так 137 -ма "експертка" НЕ з Закарпаття .

закарпатець 2017-09-29 / 20:27:31
мова йде про навчання,а не про мову. говори хоть по китайськи , но украінську мову ти мусиш вчити, вона е державна.

соррі 2017-09-29 / 20:22:21
Ужгородець, це спосіб навчити державній мові точно такий, як у сусідніх країнах ЄС - Угорщині, Румунії і Словаччині.
Чому не вимагаєте компроміс там?

Ужгородець 2017-09-29 / 20:04:54
Не умничай! Народ в Закарпатье разный. Те кому за 40-50 лет жили и учились в СССР. Они учились в школах разных. И вы хотите лишить их на своей родной земле права говорить, учить своих детей на том языке какой они считали своим родным . Согласен, язык государства надо знать, но не таким образом. Эти народы не эмигранты и сравнивать их с эмигрантами Европы каких обязывают знать гос.язык страны пребывания, нельзя. Нудне компромис!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини