На Закарпатті потужне угорське лобі. Дехто хоче Велику Угорщину – Кремінь

Угорщина підняла ґвалт через український освітній закон – справа дійшла до погроз. Тарас Кремінь розповів про справжні причини бунту угорців та пояснив, як закон вирішить проблеми з національними меншинами.

На Закарпатті потужне угорське лобі. Дехто хоче Велику Угорщину – Кремінь

Нагадаємо, Угорщина заявила про блокування рішень ЄС щодо зближення з Україною через наш закон Про освіту. Факти ICTV дізналися від народного депутата та глави підкомітету з питань освіти комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Тараса Креміня про те, чому Угорщина так різко реагує на зміни в українській освіті та які проблеми мають з державною мовою на Закарпатті.

Чому Угорщина “проти”

– У мене вся рідня із Закарпаття. І я дуже добре знаю ситуацію. Чому угорці роблять такі заяви? Тут кілька складових:

Перша. Наближення парламентських виборів в Угорщині, де лідери деяких сил вирішили зробити на цьому політичні дивіденди, відігравшись на українських реформаторських законах.

Друга. Є дуже потужне угорське лобі на території західної України, зокрема на Закарпатті, яке зацікавлене у трудовій міграції українців.

Третя. Це проект так званої Русі, який був започаткований ще, напевне, на початку 1990-х. Величезна кількість апологетів, зокрема з Угорщини, можливо, бачили у цьому питанні інструмент для повернення до цієї дискусії.

У мене таке припущення: вони вважають, що там, де розмовляють угорською, знаходиться Велика Угорщина. Тобто, імперські замашки, які властиві Росії, тут проявляються.

Ще один момент – мені здається, що це заздрість угорців. Бо у нас справді реформаторський закон вийшов, де були враховані не тільки конституційні норми, але й психологічні особливості дітей на території з компактним проживанням національних меншин.

Це величезна проблема для прикордонних районів не тільки в Україні. До речі, в Європі така ситуація є традиційною.

Кримські татари “За”

Усю редакцію законопроекту підтримали лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемільов і Рефат Чубаров.

Вони переживали, що освітній закон може якимось чином вплинути на обмеження кримськотатарської мови.

Але Чубаров і Джемільов захищали мовну статтю в законі через те, що вони – єдиний народ, який не має права розвивати національну мову на своїй території (в умовах анексованого Криму).

Цей закон для кримських татар на материковій Україні створює якраз найкращі умови.

Угорці не критикували закон

Звичайно, представники угорської нацменшини мали можливість сказати своє слово. Ідея написання цього закону виникла чотири роки тому.

Сам закононопроект як документ був зареєстрований два роки тому. Упродовж цього часу ми обговорювали  його на засіданнях комітету, робочих груп.

Ми розглядали окремо кожну статтю, зокрема і мовну – на неї витратили 5-10 засідань.

Усім пропонувалося подавати свої варіації мовної статті у законі Про освіту. Які ж проблеми? Подайте правку і ми її обговорюватимемо. Але представники угорської нацменшини цього не зробили.

Я переконаний, що це політична маніпуляція, яка направлена на капіталізацію політичних дивідендів в Україні.  Заява про український освітній закон з боку Угорщини – популістська. Вона робить виклик демократичному державотворенню у Європі.

У Європі дискусія стосовно погодження нових законів не прописана.

Угорщина не звітує Україні про свої законодавчі ініціативи. Те ж саме стосується України, яка не повинна цього робити.

Кілька тижнів тому на базі МЗС України була зустріч з послами 11 європейських країн, зокрема – Угорщини і Румунії.

Українські міністри Клімкін і Гриневич усе пояснили. Жодних занепокоєнь на тій зустрічі не було, крім одного: що цей закон можуть використати для зменшення кількості мов національних меншин в освіті.

На Закарпатті – біда з мовою

Акцент треба робити на тому, що це закон про освіту, а не про мову.

Величезна проблема, яку має сьогодні Закарпаття: багато випускників тамтешніх шкіл не можуть скласти державні іспити з української мови.

Відповідно, у них немає можливості подати документи до вишів України.

Їхні права дискримінують. Вони не можуть реалізувати себе далі, тому вимушені мігрувати закордон або залишитися в Україні без вищої освіти.

А наш закон стимулюватиме і до вивчення своєї мови, і до вивчення державної. А потім нехай приймають будь-яке рішення, але при цьому маючи значно ширші умови.

Як вчитимуть українську

Що стосується поступового збільшення кількості годин на вивчення державної умови.

Старт нової української школи розпочинається з 1 вересня 2018 року. Акцент на навчання мовою національної меншини зроблено тільки у 1-4  класах.

По суті, угорські, чеські, польські чи інші села можуть при школах створити відповідні групи для дітей, які будуть навчатися мовами національних меншин.

Разом із тим, у середній і старшій школі поступово збільшуватиметься кількість предметів українською мовою.

Але при цьому будуть і предмети мовою національної меншини – мова, культура, література, етнографія і все, що є за робочим планом школи.

Закон Про освіту дозволяє школам мати свої програми. Є державний стандарт, від якого не можна відходити, але можна запропоновувати свої спецкурси, додаткові заняття, мовні дисципліни тощо.

Ніхто нікого не обмежує, але з іншого боку – ніхто не має права принижувати державну мову, доступ до вивчення якої повинен бути. Це конституційна норма.

Богдан Амінов

28 вересня 2017р.

Теги: освіта, мова, Угорщина, нацменшини

Коментарі

Міксу 2017-10-01 / 01:21:39
Як ти так "стверджуєш"... Виклади деталі ... Хто іяк відпрацьовував гроші ... Бо інакше це як "пальцем в небо".

МІКс 2017-09-30 / 20:12:32
Оце освітній закон. Більшість поправок до нього попали саме в день голосування. З голосу! Тому требі було текст закону корегувати аж 2 тижні, перед тим як підписав Парубій. Не розказуйте про широке обговорення Закону. Обговорювали одне, а за день змінили текст так,як було вигідно тим, які відпрацювали гроші. Така х**ня малята!

Вуву 2017-09-29 / 23:34:26
А заодно вчити чеську мову.

Вуву 2017-09-29 / 21:58:33
Парадокс ... Але правда ... Йідуть на чехи.

соррі 2017-09-29 / 21:46:23
Мадяри масово втікають і з самої Угорщини, а закарпатські угорці втікають на заробітки чомусь не в Модьорорсаґ, а в Чехію.

Олег 2017-09-29 / 20:51:29
До АТО...І так всі тікають з України без твоєї поради

АТО 2017-09-29 / 09:38:13


мадяри, вчіть українську, АБО ******* ***** З УКРАЇНИ!


Вуву 2017-09-28 / 19:11:13
Він очевидно погодився з тим що потрібно було завчасно порозсилати перекладений закон (на мови сусідніх крайін) ... Із розясненнями.

форестер 2017-09-28 / 16:27:54
Не знаю, у чому ви погодилися з Вуву, але він не казав, що треба було залучати угорців до розробки цього закону. Залучати КМКС - це приблизно те ж, що напряму залучати Будапешт. Або, за іншою аналогією, робити учасником Мінських переговорів керованих Москвою сепаратистів.

Брехня, що цієї 7 статті не було в процесі обговорення. Це навіть за логікю - повна дурниця. Тобто, була 6-та, а потім зразу 8-ма? :)

Стаття була і в значно жорсткішому варіанті - освіта мовою нацменшини лише дошкільна, в дитсадку, а школа, з першого класу, державною. Власне ті зміни, що були внесені в день голосування, суттєво пом'якшили закон.
І про перебіг цієї історії в курсі всі, хто цим цікавився. Але ж угорці - самоізольовані?

Брензович мав змогу долучитися до процесу на будь-якому етапі, від початку. Але ж офіційному Будапешту треба було не це, а скандал на догоду Путіну. От і отримали те, що заслужили.

Тому, не нагнітайте ситуацію, а подякуйте. Бо могло бути для вас значно складніше.

Вуву 2017-09-28 / 14:12:37
Хунам і тут не повезло ... Бо в них і румунів і словаків почти нема . А там в тих є доста ... І нико з ними не панькаєся ... І што і нич ... Бо йім скали просто ... Не нравиться ... віссон латашро ... І всйьо. І там будапешт спекуліровати неможе бо і ті і ті тоже в європі. А тепер со злості взялися за нас ... Так виглядає што они свойім "членством" спекулюють і на всю катушку занімаються шантажом і давленієм ... Но при цьому іще і дотаційі постоянно беруть .
Так єслі і дальше так піде так они і весь євросоюз начнуть шантажировати ... Авадь давайте нам бабло і платіть ... Або ми будеме блокувати такі рішення ... Штоби паралізовати весь євросоюз ... Но так як орбан уже там сидить ... То буде і не так сложно .
А єслі іще добавити до того всього брексіт тоті "трудні" переговори ...то навірно што не веселі времена настають для хунів.

Закарпатець 2017-09-28 / 12:14:27
Закон дуже потрібний,хоча й дуже запізнілий.Ще 26 років тому його потрібно було приймати.І не потрібно слухати ні мадяр ні румунів ні тим більше москалів.Вчіться у словаків,мадяри до них так само приставали з претензіями,но вони їх швиденько відшили хоч угорців там живе в 3-4 рази більше ніж у нас.Навпаки- треба мовні претензії тепер виставити до мадярів,румунів і москалів,скільки в них є шкіл з українською мовою навчання і чи в них можна влаштувватися на роботу не знаючи державної мови,а про нашого москаля-то він тут нічого не робить,косить бабло і все.

Tibor 2017-09-28 / 09:48:57
Напевно перший раз тотально погоджуюсь з Бібі, з одним доповненням, що залучати потрібно булов обговорення угорців України, і то неправда що угорці були проінформовані. Навпаки, 7 стаття появилась таємно, внесле в закон перед голосуванням, що якось пройде, щоб обдурити нацменшини.

Вуву 2017-09-28 / 05:51:19
Може ... Може все таки треба було професійно перекласти цей закон на румунську ...польську ... І решта мови ... З розясненням ... і розіслати по йіхнім парламентам та різним комісіям ........ Тоді в них була б інформація "з перших рук" ...
Може і не було б тоді таких криків-зойків і верещання .!?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини