В Ужгороді повним ходом іде незаконне будівництво, раніше вже ветоване мером (ФОТО)

Йдеться про "віджатий" шматок землі заводу "Модуль" в Ужгороді по вул. вул.Баб’яка 13в (поруч гіпермаркету «Епіцентр»), де знаходились з часів СРСР фруктові сади і які огородженні єдиним бетонним парканом.

В Ужгороді повним ходом іде незаконне будівництво, раніше вже ветоване мером (ФОТО)

Про ситуацію, що склалася довкола згаданої території, розповів громадський правозахисник Віталій Грегор. Насамперед, нагадав, що про «дерибан» цієї землі стало відомо восени 2016 році, коли почалися перші земляні роботи із її розчищення. Було очевидно, що це територія заводу і 2 бетонні блоки, які формально розміщені на них не дають право на оформлення оренди землі аж на 13 сотин "для його обслуговування.

"Тому я звернувся до міського голови обласного центру Закарпаття Богдана Андріїв вжити заходи і не допустити зміни цільового призначення, якого домагалися забудовники чергових багатоповерхівок. Як наслідок він наклав вето, яке не було подолане міськими депутатами. Окрім того з тогочасних слів як мера, так і головного архітектора міста О.Боршовсього: «Це зелена зона, територія колишнього заводу, за містобудівними нормами будувати там не можна. Під час розгляду цього питання на профільній комісії з поважної причини не був архітектор і була допущена неточність».

Паралельно Ужгородським відділом поліції було відкрито кримінальне провадження, після чого всі роботи були зупинені. Але 17 серпня цього року вони почалися знову і з неабиякою активністю – вирізані дерева, без спецдозволу знятий родючий шар ґрунту і проводяться земельні роботи. І це все без належної дозвільної документації, з порушення генплану міста і за мовчазної згоди керівництва міста та підпорядкованих йому контролюючих органів.

Як наслідок, на місце події були викликані правоохоронці і було встановлено, що є лише сумнівна декларація на підготовчі роботи, яка надає право лише розчистити та огородити територію, але аж ніяк проводити будівельні роботи. Як наслідок керівництвом поліції було доручено активізувати слідство: замінено слідчого, залучена група місцевих прокурорів та направлено ряд запитів до Ужгородської міської ради. Однак нещодавно за запит слідчого поліції прийшла відписка «матеріали не надамо, звертається в суд для примусової виїмки документів». В міській раді пояснили, що юридичний відділ,  архітектури та земельний підпорядковані заступнику міського голови Ігорю Фартушку, який дає вказівки щодо кінцевого тексту відповіді. Він же є адвокатом та донедавна очолював обласну юстицію, тому має знати про недопустимість створення штучних перешкод слідству і навпаки, може викликати питання в його зацікавленості.

А за останні дні вже розпочалося повномасштабне будівництво, яке триває і досі без належних документів: вже виритий котлован та залитий фундамент. І знову тиша від контролюючих органів міста: немає навіть елементарного інформаційного будівельного стенду, в порушення вимог ч.6 ст. 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», а рук будівельної техніки, всупереч приписів ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека в будівництві» створює очевидну небезпеку здоров’ю та життю громадян, інформує В. Грегор.

"Чому так? Одне з двох: або забудовники «витерли» на генплані міста планувальні обмеження на будівництво, про які рік тому говорив міський голова з архітектором або хтось умисно «закриває очі» на це свавілля. Відповідно до наявних документів, забудовника представляє скандальновідомий Володимир Галинський, що намагався в 2013 р. звести багатоповерхівку на вул.Достоєвського, 2 - Годинки,8 (навпроти магазину "Беркут"), однак мешканці тоді прогнали будівельників, влаштувавши на прибудинковій території намети, аби не допустити забудови зеленої зони. Власниками як тієї «віджатої» земельної ділянки, так і цієї – Тігран Геворкян та Михайло Росоха. Що суттєво, представляв інтереси забудовника тоді нинішній заступник міського голови Ужгорода Ігор Фартушок.

Він же вів перемовини від імені забудовників з депутатами і по цій ділянці того року, напередодні позачергової сесії міськради, яка відбулась 7 листопада 2016 р. та розглядала питання  про подолання вето міського голови щодо зупинено пункту 2.2 рішення VIII сесії міської ради VII скликання 18.10.2016 №416 "Про поновлення та відмову у поновленні договорів оренди земельних ділянок". Однак депутати не подолали його і фактично у подовжені оренди було відмовлено Тігран Геворкян та Михайло Росоха, які раніше купили вищезазначені два бетоні блоки від гр. Магдалини Прислупської", - розповідає В. Грегор.

Наразі досудове розслідування триває за ст. 366 ККУ як «підроблення документів посадовими особами структурних підрозділів Ужгородської міської ради» , але не виключено, що буде перекваліфіковано в більш важкі статті - організовану злочинну групу чи зловживання владою та службовим становищем, вважаєа правозахисник.

26 вересня 2017р.

Теги: будівництво

Коментарі

Віталій Грегор 2017-09-28 / 13:35:16
Цікаво, а мер #Ужгород Богдан Андріїв (Bohdan Andriyiv) не хоче відсторонити свого зама Ігор Фартушок через очевидну неприйнятну діяльність чи може влада обласного центру #Закарпаття по інакшому не вміє?
Сподіваюсь Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області розсудить вже найближчим часом..

ужгородець 2017-09-26 / 21:42:20
все їм мало??? видно відразу що той Фартушок хитрий лис гнати з його з влади і тих будівельників за грати!!

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини