"Нацменшини в Україні також є й українцями". Інтерв'ю міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун угорському виданню "Mandiner"

Прийняття нового закону фактично розширить можливості для представників угорської національної меншини: вони більше не будуть обмежуватися навчанням лише угорською мовою. Зазначена практика є поширеною у більшості країн світу, в т.ч. й у Європі, вважає Уляна Супрун.

"Нацменшини в Україні також є й українцями". Інтерв'ю міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун угорському виданню "Mandiner"

12 вересня 2017 року у центральному угорському інтернет-виданні «Mardiner» було опубліковано інтерв’ю міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун під назвою «Національні меншини в Україні також є й українцями», яке містить наступні основні сигнали:

- Минулого року вдалося повністю змінити функціонування системи медичного забезпечення в Україні.

- Реформування системи охорони здоров’я в Україні сьогодні відбувається за прикладом британської моделі – створюється універсальна система, яка розповсюджуватиметься на усіх громадян. Уряд фінансуватиме надання медичних послуг громадянам, а не утримання лікарень: пацієнти матимуть можливість самі обирати лікарню та лікаря.

- За даними аудиторів, за останній період вдалося заощадити 38% коштів, які раніше витрачалися при проведенні тендерів у медичній сфері. Заходи, що вживаються нинішнім керівництвом МОЗ України для подолання корупції, створюють незручності людям у певних колах, у зв’язку з чим у пресі з’являється багато дезінформації, направленої проти прибічників змін;

- Україна не визнає подвійного громадянства, тому погоджуючись на зайняття посади державного службовця в Україні, є очевидною необхідність відмови від громадянства інших країн;

- У контексті нещодавно прийнятого в Україні освітнього закону, вважається цілком логічним володіння мовою країни, на території якої ти проживаєш, в т.ч. й для представників національних меншин. Те саме можна сказати й про Угорщину.

- Основною ідеєю нового закону є вивчення все більшої кількості предметів українською мовою для подальшого розвитку освітньої системи. Також у школах повинні бути предмети, які викладатимуться як угорською, так і українською мовою. Зараз в Україні є проблема з тими, хто не вивчає українську мову, оскільки вступні екзамени до українських ВНЗ є стандартизовані і без належного володіння державною мовою важко здобути вищу освіту. Можливість ширшого вивчення української мови у школах розширює можливості для студентів здобути вищу освіту. Однак, представники національних меншин фокусуються тільки на окремих нормах освітнього закону, упускаючи той факт, що у школах зросте обсяг українською мови, однак низку предметів можна буде вивчати їх рідною мовою. Зросте обсяг викладання українською мовою, разом з тим навчання мовою національних меншин скасовано не буде.

- Прийняття нового закону фактично розширить можливості для представників угорської національної меншини: вони більше не будуть обмежуватися навчанням лише угорською мовою. Зазначена практика є поширеною у більшості країн світу, в т.ч. й у Європі.

- Право людини на навчання рідною мовою необхідно розглядати у контексті загального поняття людських прав, навколо якого постійно відбувається дискусія. Людські права – це право доступу до чогось, наприклад до якісної медичної допомоги. У контексті права на освіту також є місце для дискусії.

- Дивним видається те, щоб представники угорської національної меншини, які народилися в Україні та мають українське громадянство, не вважали себе українцям. Це те саме, що народившись в Угорщині не вважати себе угорцем.

- Розмовляти українською в Україні є природним явищем. Водночас, це не виключає можливості для спілкування угорською, а навпаки. Реальна проблема відсутня, водночас видається, що Москва намагається створити напругу між двома країнами, якої насправді не існує.

- Не йдеться про те, що в Україні не буде угорськомовних шкіл, мова йде про те, що у школах буде викладатися українська мова, що дасть можливість оволодіти не тільки угорською, а й українською мовою. Це також надаватиме переваги під час навчання в університеті. Мовні обмеження зменшують освітні можливості, які Україна хоче розширити.

20 вересня 2017р.

Теги: освіта, нацменшина, угорці, мова

Коментарі

István 2017-09-24 / 19:34:44
Закарпатские венгры не украинци. И не станут украинцами. Мы венгры - гражнаны Украины, которые проживаем в Украине (не по своей воли).

Вуву 2017-09-20 / 08:48:04
А як можна перекласти ... "Mandi ner"?

Вуву 2017-09-20 / 04:42:11
Якщо хуни так вперто не хочуть "визначитися" з тим що в школах базовою повинна бути державна украйінська мова ...
То хто тоді візьметься визначити ... айкю ...
тих хунських політиків ???

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини