З Нового року за відсутність "автоцивілки" ДАІ штрафує водіїв

З 1 січня 2008 року, як було неодноразово оголошено представниками української влади, вводиться покарання за відсутність «обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Зі слів «владників», починаючи з цієї дати, співробітники ДАІ мають право зупиняти водіїв, що не мають на лобовому склі наліпки, яка свідчить про наявність «автоцивілки», складати протоколи про порушення прав і, відповідно до закону, карати їх штрафними санкціями.

З Нового року за відсутність "автоцивілки" ДАІ штрафує водіїв

Власне сам «Закон про обов’язкове страхування  цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" був прийнятий ще першого липня 2004 р., а вступив в дію з початку 2005 року, щоправда кілька пунктів закону, серед яких і той, що стосується «автоцивілки», вводилися в дію через три місяці. Тобто вже в квітні 2005 року кожний водій при керуванні транспортним засобом був зобов`язаний мати при собі страховий поліс, що пред`являється посадовим особам ДАІ, а при перетині державного кордону України — представникам державної прикордонної служби за першою їхньою вимогою.

«За період дії Закону, страхування «автоцивілки» не набуло великої популярності, – пояснює «Старому Замку «Паланку» начальник відділу страхування закарпатської філії ЗАТ «Про100 Страхування» Юлія Ганусич. – Причина - відсутність належного контролю за відсутність страхового полісу. Власники транспортних засобів звертались до страхових компаній, в основному, у випадках, коли без полісу страхування цивільної відповідальності не можливо було пройти техогляд».

Ситуація змінилася з Нового року, коли було запроваджено контроль органами влади наявності полісу обов`язкового страхування цивільної відповідальності автовласників. «Перевірка органами ДАІ полісів автоцивілки з 01-го січня 2008 року збільшила попит на цей вид вид страхування, – продовжує співробітник «Про100 страхування». – Адже перед водіями виник вибір - платити штраф в розмірі 17 грн. за відсутність страховки чи купити страховий поліс і спокійно їздити, знаючи, що відповідальність перед третіми особами застрахована. Пожвавлення страхові компанії відчули вже в останні дні грудня і початок січня. Об`єми страхових платежів по обов`язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності за ці дні зросли, в порівнянні з минулими роками, в декілька разів».

Підтверджують слова страховиків і самі водії, котрі дійсно постаралися забезпечити себе необхідним полісом. От тільки, за словами самих власників транспортних засобів, даішники після Нового року не надто поспішають штрафувати порушників закону, що врешті-решт, через три роки, реально запрацював. Трапляється, що співробітники ДАІ взагалі ігнорують відсутність «автоцивілки» на склі, а якщо зупиняють, просто рекомендують не затягувати з оформленням страхового полісу. Який, до того ж, зробити дуже просто, адже коштує він в середньому близько 150 гривень і не потребує, скажімо, огляду автомобілю, як під час оформлення страхувань інших типів.

Перед підполковником міліції Олегом Святецьким, в.о. начальника сектору зв’язків з громадськістю УДАІ УМВС в Закарпатській області, лежить зведення правил дорожнього руху від 2002 року, де говориться про те, що власники автотранспорту повинні мати «автоцивілку». Олег Анатолійович зізнається, що не зовсім розуміє, звідки взялася саме дата 1 січня 2008 року, якщо говориться про відповідальність за відсутність полісу, як мінімум 6 років, а вже три роки, як вона узаконена. Тому співробітники ДАІ складали протоколи про відсутність полісу про обов’язкове страхування  цивільно-правової відповідальності і минулого року на тій же підставі, що й про відсутність інших документів на транспорт.

Однак дійсно, з Нового року стежити за дотриманням закону стали активніше. Олег Святецький каже, що зі власних спостережень, близько 90% власників засобів пересування вже мають страховий поліс. Людям простіше один раз заплатити 150 гривень в рік, аніж постійно отримувати штрафи – нехай і мізерні (від 8,5 до 17 грн).

Тож, підсумовуючи, можна відзначити, що бодай цю норму, введену для водіїв, останні виконують. Хоча це навіть дивує, зважаючи на несерйозну відповідальність, через яку, Україна, за деякими даними, вважається чи не найнебезпечнішою країною в Європі в плані безпеки на автошляхах. Зважаючи, що у нас обіцяного дійсно три роки чекають (судячи з того, скільки часу пройшло з часу прийняття закону про обов’язкове страхування), важко навіть уявити, коли в Україні введуть жорсткіше, аніж виплата 17 гривень штрафу, покарання за порушення правил дорожнього руху і водії нарешті задумаються над власними вчинками бодай через те, що недотримання правил болюче б’є по кишені.

Юрій Лівак, "Старий Замок Паланок"-Мукачево.net
10 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини