В Ужгороді на обліку у виїзної бригади паліативної допомоги майже сотня хворих

Вже понад півроку, в Ужгороді працює виїзна бригада паліативної допомоги. Це люди, які доглядають невиліковно хворих вдома, надають їм та їхнім рідним різного роду підтримку та допомогу.

В Ужгороді на обліку у виїзної бригади паліативної допомоги майже сотня хворих
На обліку у паліативної бригади майже сотня хворих. Щодня вони виїжджають до своїх підопічних та допомагають їм боротися зі своїм недугом, а рідним – прийняти його. 
 
Про те, як працює паліативна бригада, чому її створили та про особливості роботи ми говорили з її ідейною натхненницею, головним лікарем УМЦ ПМСД Тетяною Козак. Далі – пряма мова. 
 
 
Все почалося з того, що 2 роки тому в Ужгороді планували збудувати справжній хоспіс, подібний до тих, які функціонують в Європі. Тоді громадськість та міська влада стали на заваді будівництву, хоча кошти й люди, які б цим опікувалися – були. 
 
Тоді Тетяна Козак вирішила, що можна було б зробити бодай щось для невиліковно хворих, кількість яких в Ужгороді, на жаль, чимала, тому й ініціювала створення виїзної паліативної бригади. 
 
Як це працює?
 
Паліативна бригада – це лікар, медичні сестри, психолог, соціальний робітник та духівник, котрі працюють з невиліковно хворими та їхніми рідними у них вдома. 
 
Зараз на обліку у бригади паліативної допомоги 92 особи. Переважно це хворі на рак чи інші серйозні захворювання. Хворого на облік бригаді передає дільничний лікар, однак сам пацієнт чи його рідні можуть відмовитися від послуг працівників паліативної бригади. 
 
Паліативна бригада забезпечена приміщенням у міській поліклініці, автомобілем, на якому виїжджає до хворих та певною кількістю медичного обладнання. Візки, спеціальні ліжка та інші речі для хворих можна брати на користування безкоштовно на якийсь час. Також працівники паліативної бригади забезпечують хворих потрібним для них знеболенням чи, наприклад калоприймачами та памперсами. 
Однак цих речей, на жаль, поки недостатньо для всіх.
 
Фінансується бригада із міського бюджету та за рахунок різних матеріальних допомог, тому всі послуги для хворих абсолютно безкоштовні. 
 
Працівники
 
Усі працівники бригади кваліфіковані та старанні, майже кожен з них проходив стажування за кордоном. Лікар слідкує за станом пацієнта, призначає правильне знеболення. Медичні сестри доглядають за хворим, роблять різні процедури та вчать рідних пацієнта доглядати за ним. Психолог та соціальний працівник працюють однаково, як з хворим, так і з його рідними. 
 
Сприйняття
 
У нашому суспільстві не прийнято говорити про хвороби та смерть. Тому, на жаль, коли в сім`ї хтось хворіє на серйозний недуг, життя цієї родини кардинально змінюється. Люди замикаються в собі, не говорять про свої проблеми, майже не виходять на вулицю. Звісно, що в такому випадку страждає не лише хворий, а й всі його рідні. Але так не має бути. Хвора людина також має право на повноцінне життя, розваги й задоволення. А ще людина має право на те, аби дожити своє життя без страшного болю. 
 
З роками ситуація вже стає кращою. Коли паліативна бригада лише починала свою роботу, дільничні лікарі спершу скептично до цього ставилися, однак зараз ставлення поступово змінюється. Рідні хворих теж спершу не надто охоче йшли на контакт з нами. 
 
Майбутній хоспіс
 
Виїзна бригада – це доволі значний крок у розвитку паліативної допомоги в місті, однак хоспіс Ужгороду все ж необхідний. Він не має бути надзвичайно великий, на сотню ліжок, однак він потрібен. Для Ужгорода достатньо хоспісу для 20-ти стаціонарних хворих, також має працювати й денний стаціонар. Крім лікарів у хоспісі мають працювати психологи, соціальні парцівники та волонтери, які зможуть розмовляти з пацієнтами, проводити різні заняття, концерти тощо. 
 
Хотілося б, аби в Ужгороді був хоспіс схожий на ті, що є в Європі. Це великі сучасні будівлі, в яких все побудовано й сформовано так, аби пацієнт почував себе зручно. У цій будівлі мають бути зручні та великі ліфти, пандуси, широкі проходи, аби хворих можна було перевозити на вулицю навіть на ліжку.
 
Різні заняття, концерти, арттерапія та музика – все це має бути для того, аби пацієнт не мав часу сумувати та занурюватися у свої проблеми. Однак, поки це все лише у планах, адже місце для будівництва хоспісу так і не знайшли. 
 
Ольга Беца, Закарпатський Кореспондент
18 вересня 2017р.

Теги: хоспіс, поліативна допомога

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини