На Закарпатті серед 118 шкіл з навчанням мовами нацменшин найбільше угорськомовних

21 вересня на порядку денному у депутатів Закарпатської облради звернення до Президента України з тим, аби він не підписував Закон України «Про освіту» як такий, що порушує права національних меншин

На Закарпатті серед 118 шкіл з навчанням мовами нацменшин найбільше угорськомовних

Заплановану на четвер, 14 вересня, позачергову сесію Закарпатської обласної ради перенесли на 21 вересня. Депутати, як і планували, розглянуть звернення до Президента України з тим, аби він не підписував Закон України «Про освіту» як такий, що порушує права національних меншин.

Про дискримінацію нацменшин говорить і Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, однак стверджує, що угорська громада від цього не постраждає, і у будь-якому випадку буде підтримана урядом Угорщини: «Навіть і в такій прикрій напруженій ситуації, що склалася між двома країнами, Уряд Угорщини і сьогодні і в майбутньому підтримуватиме закарпатську угорську спільноту. Новий закон має дискримінаційний вплив на нацменшини кількох країн, на що чітко вказує і те, що позиція Румунії, Болгарії, Польщі та Молдови по даному питанню відповідає позиції Угорщини».

Сьогодні в Закарпатській області функціонує 118 загальноосвітніх шкіл з навчанням мовами національних меншин. Найбільше серед них – угорськомовних. В ужгородській школі №10 імені Дойко Габора, де навчається майже 500 учнів, абсолютно все навчання до 11 класу відбувається угорською мовою. Директор школи, Стелла Кеслер, вважає, що поправки до освітнього законопроекту суперечать Конституції України, зазначеним там правам та свободам: «Ми собі не припускаємо тієї думки (ми, це я маю на увазі себе і своїх колег з цієї школи), що можна забрати у дитини чи у родини право навчати дитину рідною мовою. Тому що мова йде саме про це: забрати право вибору. За новим законом ти можеш обирати навчання рідною мовою до 4 класу. Тобто обмежуються права людини. Це просто є недопустимим. Тим паче, що у Конституції воно є не так. Ми ж знаємо, що здобувати дійсно глибокі знання і бути глибоко розвиненою людиною можеш, якщо ти навчаєшся рідною мовою. Прекрасно, якщо ти можеш здобути атестат. Ще краще, якщо ти можеш здобути диплом вищого навчального закладу рідною мовою. Тому що тоді ти є спеціалістом глибокого чи широкого сенсу», — сказала Стелла Кеслер.

Однак, координатор громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області Святослав Бабіля зазначає, що аналіз результатів цьогорічного ЗНО показує протилежне: «Нещодавно якраз робив аналіз результатів зовнішнього незалежного оцінювання в кількох районах нашої області для порівняння, і ми бачимо чітку тенденцію, що у нас є характерні результати, коли випускники шкіл (у моєму увипадку з угорською мовою навчання, які я розглядав) мають суттєво нижчі результати ЗНО, навіть не з предметів української мови чи історії України, а, до прикладу, з математики чи англійської мови. Розуміючи, що діти з цих шкіл мають менші шанси отримати високі бали з української мови чи з історії України, ми розуміємо, що у них фактично немає можливості вступити до вищих навчальних закладів на загальних підставах за результатами зовнішнього гнезалежного оцінювання», — сказав Святослав Бабіля.

За словами Святослава Бабілі, прийнятий 5 вересня Закон України «Про освіту», є компромісним, оскільки попередній варіант розглядав можливість навчання державною мовою уже з 1 класу. Цей же, у свою чергу, дає достатньо часу для опанування української мови і розширює права та можливості кожної дитини.

«З іншого боку, ми маємо ненормальну ситуацію, коли у нас в Україні діти фактично після закінчення школи вони не знають державної мови впринципі. Вони не можуть заповнити заявку, вони не можуть розібратися з документами, вони не володіють термінологією і так далі. Тому цей законопроект покликаний забезпечити якраз національним меншинам реалізувати себе в державі Україна, отримати тут належну освіту, а також можливість розвиватися у цій державі».

Представники культурних та політичних угорських організацій ще у березні поточного року зверталися до Президента з проханням не підписувати закон. Тоді зібрали 64 тисячі підписів і передали голові Закарпатської облдержадміністрації Геннадію Москалю. Той, у свою чергу, після прийняття вищезгаданого закону, виступив із заявою, в якій висловлюється проти його положень.

«Позиція Москаля однозначна: цей закон він закликає президента ветувати або повернути з правками, оскільки по суті він спрямований проти російської мови і на захист української, що цілком виправдано і необхідно, але ті депутати, які його приймали, не подумали, що він спрямовується також проти мов національних меншин, які є, крім російської, у нас на Закарпатті, зокрема. Тому, найкращий вихід, на думку Геннадія Москаля, внести правки і дописати, що цей закон не стосується мов країн європейського союзу», — сказав речник Геннадія Москаля Ярослав Галас. 

Тим часом прийнятий закон «Про освіту» вже має свої наслідки. Офіційний Будапешт заявив, що не підтримуватиме Україну на європейському рівні: «Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, Сійярто Петер видав розпорядження про те, що угорська дипломатія не буде підтримувати жодну українську ініціативу у жодній міжнародній організації, і Угорщина не буде підтримувати жодне важливе для України рішення. Крім цього Угорщина на кожному форумі ООН, ОБСЄ та Європейського Союзу порушуватиме питання зміни закону в Україні та перешкоджатиме реалізації важливих для України справ», — сказав Генеральний консул Угорської республіки в Ужгороді Йожеф Бугайла. 

Нагадаємо, що у Міністерстві освіти і науки України переконані, що норма про мову навчання в новому законі «Про освіту» відповідає Конституції України і Європейській хартії регіональних мов або мов меншин.

Ольга Павлова, «Громадське радіо»

15 вересня 2017р.

Теги: нацменшини, мова, закон

Коментарі

Андрій 2018-09-26 / 21:04:16
Угорська влада - збіговисько чванливих йолопів і песиків Путіна.

форестер 2017-09-15 / 17:25:47
Ніяка, абсоютно поверхнева стаття.
Деколи краще жувати

Зек 2017-09-15 / 17:09:19
Москаль повнicтю правий

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини