На прес-конференції в Ужгороді розповіли про "родзинки" цьогорічного Дня міста (ФОТО)

Як святкуватимуть 1124-й День народження Ужгорода, розповіли сьогодні журналістам міський голова Богдан Андріїв, художній керівник Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук, керівник симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії Вікторія Свалявчик-Цанько та директор комунального підприємства “Уж-Фест” Денис Лагодін.

На прес-конференції в Ужгороді розповіли про "родзинки" цьогорічного Дня міста (ФОТО)

Розпочинаючи прес-конференцію, Богдан Андріїв закцентував увагу на етноході, яка пройде 23 вересня, у суботу.

"Усіх запрошую на святкування Дня Ужгорода. Відзначення буде насиченим, заходів багато. Цього року вперше до Дня міста проведемо етнопроменад, тож запрошую всіх ужгородців приєднатися і пройти у національному вбранні від музею народної архітектури та побуту до площі Театральної. Це може бути як і українська вишиванка, так і національний одяг інших народів", - сказав Богдан Андріїв. 

В етнопроменаді візьмуть участь і представники офіційних делегацій, у тому числі і з міст-побратимів Ужгорода з-за кордону, які приїдуть на святкування Дня міста. Потім на площі Театральній планується встановити рекорд Закарпаття з наймасовішого танцю-увиванцю.

Богдан Андріїв також розповів, що у рамках святкування 22-24 вересня відбуватимуться розважальні, спортивні та гастрономічні заходи, шоу-програми, всі на різних локаціях - на площах і вулицях центру міста, набережних, у парках. Чудову програму підготував Закарпатський народний хор, святковий концерт дадуть симфонічний оркестр обласної філармонії спільно з гуртом "Рокаш", виступлять закарпатський гурт "Чаламада" та відомий український рок-гурт "Скай". Також активно до програми святкування активно долучилося студентство Ужгородського національного університету, учні ужгородських шкіл, коледжу мистецтв, ПАДІЮНу. Намагалися спланувати заходи так, щоб кожен знайшов для себе щось цікаве.

«Камінь любові», або «Камінь бажання» привезли до обласного центру Закарпаття із міста Кани Галілейської (Ізраїль) - святого місця, де Ісус Христос благословив першу пару на щасливе подружнє життя, - розповів сьогодні під час прес-конференції щодо святкування Дня Ужгорода міський голова Богдан Андріїв.

До Дня Ужгорода, 23 вересня, на подвір’ї відділу РАЦСу на вул.Небесної Сотні відбудеться відкриття пам’ятника та урочиста реєстрація шлюбу.

Багато людей вірять: якщо помолитися і доторкнутися до цього каменю, то кохання стане ще сильнішим. Для глибоко віруючих людей - це ще й частинка Святої Землі.

Симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії та рок-гурт «Рокаш» до Дня Ужгорода вперше виступлять із новою спільною програмою. Концерт відбудеться на великій сцені на площі Ш.Петефі у неділю, 24 вересня, розпочнеться о 20.00.

Як розповіла сьогодні на прес-конференції щодо особливостей цьогорічного відзначення Дня народження Ужгорода керівник оркестру Вікторія Свалявчик-Цанько, оркестровки, які представлять слухачам, їх буде 12-13, спеціально зроблені до Дня міста керівником «Рокаша» Віктором Янцо. «Це перший виступ у такому складі і з такою програмою, вже активно проводяться репетиції», – розповіла пані Вікторія.

За словами диригента, на початку буде кілька творів у виконанні симфонічного оркестру, відомі хіти, скажімо, з кінофільму «Пірати Карибського моря», композиція для ударної установки тощо. Потім спільний виступ, а, за словами директора комунального підприємства «Уж-Фест» Дениса Лагодіна, на завершення свої хіти виконають і хлопці з «Рокаша».

Вікторія Свалявчик-Цанько відзначила, що вдячна міській владі за увагу до їхньої творчості, за те, що запропонували долучитися до відзначення Дня міста, бо такі серйозні і масштабні мистецькі акції теж формують імідж Ужгорода.

Художній керівник Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук розповіла сьогодні журналістам про проекти, які колектив підготував до Дня Ужгорода.

22 вересня, у п'ятницю, буде надзвичайно гарна програма - «Винобраня, свальбованя», у внутрішньому дворику Ужгородського замку. Це осінні закарпатські традиції - збір винограду, урожаю і після того весілля. Концертна програма закарпатського народного хору проходитиме у дещо нестандартній формі, без сцени і чіткої межі між глядачами та колективом. Це фольклорне дійство, де будуть задіяні і гості, і артисти. Буде можливість символічно пригоститися молодим вином, долучитися до "шарового" танцю та покуштувати щось солодке після танцю з молодою. Будуть закарпатські весільні танці – чардаш, карічка, закарпатський вальс. Оскільки Ужгород багатонаціональне місто, як загалом і Закарпаття, то у концертній програмі представлять, як у дружньому Ужгороді беруть участь у зборі винограду представники різних національностей – українці, угорці, словаки, румуни і все це об’єднане спільною ідеєю добра, миру. "Покажемо, що Ужгород – місто, яке всіх об’єднує", - сказала пані Наталія.

Це тільки одна із трьох програм, які підготував Закарпатський народний хор. Також артисти візьмуть участь в урочистому міському Віче у суботу 23 вересня. Дуже гарна програма Закарпатського хору, знакова для Ужгорода, в неділю, 24 вересня буде у Горянській ротонді - одній із найдревніших святинь нашого міста. Колектив підготував духовний концерт, який виконають після святкової літургії. Таке дійство - вперше на День міста і має всі шанси стати традиційним, переконана пані Наталія.
Вхід на всі заходи - вільний.

На сьогоднішній прес-конференції, де міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, керівники Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук, симфонічного оркестру обласної філармонії Вікторія Свалявчик-Цанько і директор комунального підприємства «Уж-Фест» Денис Лагодін розповіли журналістам про деталі цьогорічного відзначення Дня Ужгорода, представили і карту основних локацій заходів у центрі міста.

Денис Лагодін зазначив, що впродовж трьох днів, 22-24 вересня, концерти проходитимуть на площі Театральній та Ш.Петефі, де буде «головна», велика, сцена. Виступатимуть найрізноманітніші колективи – талановиті ужгородські дітки, вихованці ПАДІЮНУ, закарпатський гурт «Чаламада», "Пап-джаз-квартет",  гурти «Мобі Дік», «Текіла Бенд», хедлайнери – гурт «СКАЙ», симфонічний оркестр у спільній прогарів із рок-гуртом «Рокаш», студія сучасного танцю «БЛІЦ», увечері будуть видовищні фаєр-шоу.

На Київській набережній біля пам’ятника Олександру Духновичу працюватиме гастрономічний квартал – де можна буде посмакувати шашликом, різноманітними  стравами від підприємців, рестораторів . А навпроти, на набережній Незалежності, представлять сувеніри. Із Київської набережної через Уж до пам’ятника Августину Волошину можна буде дістатися на річковому таксі. Запровадити такий «транспорт» – невеличкий човник, – за словами Дениса Лагодіна, виникла ідея після фесту «Ужгородська регата».

Ще одна локація для гурманів буде у підвалах «Совиного гнізда» – діятиме виставка-продаж від виробників сирів, вина, меду і продуктів із нього. А поруч, у сквері Героїв Майдану (біля СБУ) вперше представлять хмільні напої – «Крафтовоє пиво уд Бітанги».  

На вулиці Волошина буде «солодка» локація зі смаколиками для дітей, кавовими пропозиціями для дорослих, дитячою анімацією, майстер-класами з гри на струнних та духових інструментах, вивченні українських народних пісень.

Крім «солодкої» вулиці для дітей у суботу, 23 вересня, із 12 до 18 години діятиме  «Територія щастя» з майстер класами і забавами на площі Фенцика біля філармонії від ГО «Щасливі діти», виставка дитячої творчості «СмачноФест.Їж.Твори.Дивуй» на площі Ш. Петефі. З якими іграми і розвагами росли їхні батьки, коли не було сучасних гаджетів, дітям іграми в класики, резинки та багато інших покажуть на фестивалі дворових ігор «Антиспінер» у неділю, 24 вересня, у парку" Боздоський".

Чимало буде і спортивних змагань. Серед найяскравіших – Відкритий кубок Ужгорода з велоспорту-маунтинбайку серед дітей та молоді «Велолідер», Кубок мера з футболу та спортивні ігри школярів Ужгорода з легкої атлетики «Олімпійські надії-2017» на стадіоні «Авангард».

Уперше масштабно до відзначення Дня міста долучиться у УжНУ – весь день у суботу, 23 вересня, студенти, у тому числі  іноземні, представлятимуть цікавинки науки на площі Театральній, проводитимуть конкурси, запрошуватимуть відвідати археологічний, зоологічний, історичний музеї університету, планетарій і ботанічний сад.

Усе це, а ще – етнопроменад у національному одязі, виступи Заслуженого академічного Закарпатського народного хору в Ужгородському замку та біля Горянської ротонди, мотопробіг вулицями, виставки сучасних авто (на площі Народній), ретро-мотоциклів (у парку «Під замком»), Міжнародна туристична виставка «Тур’євроцентр-2017», локація хенд-мейдерів від Руху підтримки закарпатських військових на площі Ш.Петефі, пропозиції від веганів із медитацією і пропагуванням здорового способу життя та інші - підготували організатори ужгородцям та гостям міста до 1124-ого Дня народження Ужгорода, повідомили Закараття онлайн в Ужгородській міськраді.

15 вересня 2017р.

Теги: Ужгород, святкування

Коментарі

Я,Ужгородець 2017-09-15 / 11:16:17
Ініціативна група жителів вул. імені М. Томчанія зверталася до мера міста про відновлення вуличнгого освітлення. Чиглвники надали відповідь що роботи будуть виконані. Але коли не повідомили. Так що місто буде святкувати , а мешканці вулиці із святкування, вночі, будуть іти темною вулицею. Це нормально, тим більше, що народження міста святкується у Горянській ротонді, яка розташована у мікрорайоні, що і вул. М. Томчанія, видатного закарпатського письменника, на якій він народився і писав свої твори. Ось як міська влада зберігає культурну спадщину відомих людей міста.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини