В Ужгородi зафiксовано 4 випадки захворювання сальмонельозом

Усi принади лiта — а це гаряче сонечко, вiдпочинок на берегах рiчок i озер, розмаїття овочiв-фруктiв — мають i свої негативнi сторони, про якi ми частенько легковажно забуваємо. Зокрема йдеться про сезонну активiзацiю кишкових iнфекцiй.

Їй сприяють продукти харчування, що цiлими днями “загорають” на наших базарах, спокусливi абрикоси, якi не терпиться скуштувати вже по дорозi додому, або ж, скажiмо, помiдори, помитi просто в озерi на пiкнiку. А поберегтися варто, бо останнiм часом лише за один тиждень в Ужгородi зафiксовано 4 випадки захворювання на сальмонельоз.

Вiдразу зауважмо, що всi постраждалi — з рiзних сiмей, мiж собою навiть не знайомi, отож про спалах не йдеться. Як розповiла завiдуюча епiдемiологiчним вiддiленям Ужгородської мiської санепiдемстанцiї Людмила Пономарьова, причиною iнфiкування трьох чоловік виявилися яйця, купленi на ринках, котрi споживали у виглядi “глазуні”, тобто вони не пройшли достатню термiчну обробку. Ще одна людина захворiла, посмакувавши сметаною у заводській упаковцi, яка, втiм, теж була придбана на базарi.

Звiсно, холодильники там є, але, каже Людмила Володимирiвна, їх ефективнiсть гарантувати не можна: на нiч технiку, скорiш за все, вiдключають, тому набрати необхiдний температурний режим вона не завжди встигає. Слiд зауважити, що вiдразу пiсля з’ясування джерела iнфiкування працiвники санепiдем-станцiї провели лабораторне дослiдження яєць та молокопродуктiв на ринках, але сальмонели нiде не виявили. Та це ще нiчого не означає, бо бактерiї локалiзуються точково: скажiмо, одне яйце може бути iнфiковане, а сусiднє — нi. Або, до прикладу, iнфекцiя може зосереджуватися лише в однiй частинi кондитерського виробу i не мiститися в iнших.

Отож, якщо вже не можете вiдмовитися вiд звички купувати яйця та iншi продукти на ринку, де вони цiлими днями печуться на сонцi, то принаймнi споживайте їх лише пiсля тривалої термiчної обробки. Симптоми сальмонельозу дуже подiбнi до проявiв iнших кишкових iнфекцiй, однак пiдтвердити дiагноз можна лише бактерiологiчно, взявши на обстеження кал i висiявши сальмонелу. В будь-якому разi, якщо у хворого спостерiгається блювота, дiарея, пiдвищення температури (навiть до 39—40о), обезводнення органiзму, слiд негайно звернутися до лiкаря.
Слава Богу, в Ужгородi летальних випадкiв унаслiдок сальмонельозу не було, але за вiдсутностi фахової медичної допомоги можливе i таке, тому ризикувати не варто. Зважаючи на ситуацiю, працiвники СЕС тримають пiд особливим контролем дитячi садки та пришкiльнi табори. Щодня оглядаються харчоблоки двох-трьох таких об’єктiв, i за лiто кожен дитячий заклад перевiрятимуть кiлькаразово. Беруться проби води, харчових продуктiв, i наразi тут усе в порядку, отож батькам не варто хвилюватися. Але для перестраховки залишки снiданку, обiду та вечерi в садочках зберiгають у холодильниках до наступного дня, щоб у разi чого мати матерiали для дослiджень.

Загалом кишковi iнфекцiї, повідомляє "Закарпат.info", атакують ужгородцiв щолiта: перша хвиля пов’язана з сезоном ягiд, далi йдуть абрикоси, потiм — кавуни та динi. Останнi чомусь найчастiше забувають мити, мовляв, шкiрку все одно не їмо. Але ж забруднену поверхню беремо руками, сiк iз м’якотi змиває бактерiї, i пiдхопити iнфекцiю простiше простого. Може вийти боком i поступливiсть батькiв, коли вони, не встоявши перед умовляннями чада, дають дитинi скуштувати щойно купленi фрукти, не вiдходячи вiд прилавка.
Хоча порiвняно з минулим роком, коли за перше пiврiччя на гострi кишковi iнфекцiї захворiло 57 чоловiк (iз них 44 — дiти), ситуацiя покращилася. За 6 мiсяцiв 2006-го маємо всього 33 такi випадки, в т.ч. 23 стосувалися дiтей. Iз сальмонельозом у червнi теж було непогано — один випадок проти 4 минулорiч. Проте, якщо в липнi 2005-го захворiла одна людина, то зараз за тиждень — вiдразу четверо, що не може не хвилювати. Мiж тим уникнути кишкових iнфекцiй (до яких належить i сальмонельоз) не так складно: достатньо купувати і зберігати продукти лише у спецiально вiдведених для цього мiсцях, дотримуватися технологiї їх приготування i не забувати про елементарнi правила гiгiєни.
Такi банальнi речi, як миття рук i овочiв-фруктiв (причому обов’язково питною протiчною водою); можуть уберегти вас вiд багатьох неприємностей.
28 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини