Москаль в унісон з офіційним Будапештом просить Порошенка ветувати прийнятий Закон "Про освіту"

Прийнятий парламентом новий Закон про освіту, який відповідно до європейських стандартів зміцнює позиції державної мови, не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, чинному законодавству України та міжнародним договорам, укладеним Україною з сусідніми країнами. Так всупереч позиції уряду, парламенту і громадськості України вважає голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Москаль в унісон з офіційним Будапештом просить Порошенка ветувати прийнятий Закон "Про освіту"

– Нагадаю, що ст. 6 Закону «Про національні меншини в Україні» гласить: «Держава гарантує всім національним меншинам права на національно-культурну автономію: користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних закладах або через національно-культурні товариства, розвиток національних культурних традицій, використання національної символіки, відзначення національних свят…», – наголошує Г.Москаль. – Україна ратифікувала ряд міжнародних правових актів, що мають безпосереднє відношення до мов національних меншин.

Крім уже згаданої Європейської хартії регіональних мов,, яку Україна ратифікувала в 2003 році, це Рамкова конвенція про захист прав національних меншин, Декларація про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Згідно зі ст.9 Конституції України, чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надала Верховна Рада України, є частиною національного законодавства України.

На думку Г.Москаля, ряд положень прийнятого закону суперечать двостороннім договорам України з сусідніми країнами, зокрема, Молдовою, Румунією, Угорщиною, які передбачають зобов’язання України щодо забезпечення мовних прав національних меншин. Згідно зі ст.22 Конституції України, при прийнятті нових законів, права і свободи людини, закріплені Конституцією України, не можуть бути скасовані і не допускають звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Крім того, згідно зі ст. 24 Конституції України, громадяни мають рівні конституційні права і свободи і є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, етнічного та соціального походження, за мовними або іншими ознаками. Згідно зі ст.53 Конституції України, громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою.

Як вважає Г.Москаль,представники національних меншин, які живуть на Закарпатті, є законослухняними громадянами України і прагнуть у повному обсязі володіти державною мовою. З огляду на це, він звертається до Президента України Петра Порошенка з проханням ветувати прийнятий закон або повернути його у Верховну Раду України з правками.

"Захищати українську мову потрібно й необхідно, але не обмежуючи при цьому мови національних меншин. Абсолютна більшість депутатів, які голосували за новий закон, не є вихідцями з багатонаціональних регіонів, тому не розуміють їх специфіку. Закарпаття – багатонаціональна область, у нас положення Європейської хартії регіональних мов застосовуються одразу до трьох мов – румунської, словацької та угорської", - пише Г.Москаль.

У той же час міністр освіти Лілія Гриневич наголошує, що ухвалена мовна стаття закону "Про освіту" повністю відповідає Конституції України.

Як уже інформувало Закарпаття онлайн, Верховна Рада України прийняла закон "Про освіту", який започатковує реформу освіти в Україні.  Під час голосування за вказаний законопроект закарпатські нардепи розділилися. Причиною, очевидно, став конфлікт між державницькою позицією та бажанням не втратити прихильність нацменшин. За проект закону у другому читанні та в цілому проголосували представники партії "Блок Петра Порошенка" Роберт Горват і Валерій Пацкан. Єдиним з усієї фракції партії БПП "проти" проголосував очільник Партії угорців України Василь Брензович. Також на підтримку законопроекту віддали свої голоси позафракційний Іван Балога, член фракції Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Чижмарь і представник групи "Воля народу" Василь Петьовка.

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн,  рішучий протест проти нового закону "Про освіту" висловив уряд Угорщини. Про це йдеться в заяві глави МЗС країни на урядовому порталі Угорщини.

По суті, позиція Г.Москаля в цьому питанні є ідентичною до позиції офіційного Будапешта.

08 вересня 2017р.

Теги: Москаль, закон, освіта

Коментарі

дикий 2017-10-17 / 17:47:49
Я думаю МОСКАЛЬ не закарппатець яз першого класу та ї донього спілкуюсь з мадярами та кацапами вони нас вважають мешовартостним і завжди говорили, що це мадярщина а не Україна вони ще не покаялись за злодіяння 39 року коли були ФАШИСТАМИ разолм з Гітлером. Ганьба вам москалю !!

побрати 2017-09-21 / 16:29:09
Україна повинна захистьити себе,имадяри мають знати українську мову

патріот 2017-09-16 / 03:38:16
запроданець

Дядя Вася 2017-09-14 / 19:43:28


Тролінг і провокування ситуації. Коментар видалено. Адмін


цензор 2017-09-11 / 22:21:29
Цікаво, що самі угорці не вважають це великою проблемою, і що саме цікаве , нікого не ображають і не вважають себе ображеними. Закон буде реалізовуватися на протязі 12 (!) років послідовно. Україна бере на себе великий тягар, дуже великий, навчити угорців української мови - адже немає ні кадрів ні матеріальної бази. Час покаже.

Степан Крук 2017-09-11 / 14:42:35
Інколи погоджуюся з В.Балогою. Цитую його: "Вважаю таку заяву міністра закордонних справ Угорщини упередженою і непослідовною щодо України.
По-перше тому, що представник угорців Закарпаття є членом фракції «Блоку Петра Порошенка». А отже – учасником провладної коаліції, яка прийняла цей закон. Бо особисто я під час голосування утримався. По-друге, угорські партії в Закарпатській обласній раді входять в коаліцію з БПП, бандитами і залишками Партії регіонів. Крім того, угорці отримали різні посади за лояльність до автократичної влади.
Саме тому виходить так, що міністр закордонних справ Угорщини критикує сам себе. Угорці та угорські партії є союзниками цієї влади. А тому повністю розділяють відповідальність за всі прийняті рішення. Якщо ж когось щось не влаштовує – робіть вибір".

Kokot 2017-09-10 / 21:58:51
Дурень ти Tibor... Причому безнадійний та кончений!

Вуву 2017-09-10 / 20:14:50
То шо ти там гена говорив ....шо сепаратизму в нас нема ? ...та він при тобі то все чим раз дужче квітне .
Ороску неграмотну (бо вона ніякойі освіти немає)...треба превибрати ...і москалю дати копняка під сраку ...і тоді в області стани спокійно ...бо ці ці обидвоє то так нагнітають ситуацію
Що від цього дійсно псуються міждержавні стосунки.

форестер 2017-09-10 / 19:59:16
Tibor, це як "угорці і так інтегровані в українське суспільство більш ніж потрібно"?
Отак? - http://zakarpattya.net.ua/News/173646-Na-zakarpatskii-Berehivshchyni-test-z-ukrainskoi-movy-ne-sklaly-63-abituriientiv-na-Vynohradivshchyni-%E2%80%93-34
У такому випадку, більш ніж потрібно кому? Угорщині?
Ви це заявляєте як громадянин якої держави?

Вуву 2017-09-10 / 19:57:34
Нижче напмсано для тібора і хунського парламенту ... Бо неможе бути то ...що бути неможе .

Вуву 2017-09-10 / 19:55:01
Тому щоб не бути асимільованим то треба вийіхати в хунійю ... А щоб бути зреалізованим тут ... то потрібно володіти украйінською мову .
Тут по іншому ніяк не виходить ...можливо в будапешті ...ці повідомлення зрозуміють правильно .

Вуву 2017-09-10 / 19:50:01
Ну як ...як можна "реалізовуватись" ...незнаючи державнойі мови ...а інакше в них не буде вибору ...окрім як перейіжати в хунійу ....інших варіантів ви йім не залишаєте ....
Ви ...а не ми.
Це є філософське ..."заперечення-заперечення".

Tibor 2017-09-10 / 18:35:22
Tibor 2017-09-10 / 18:28:04
Угорці і так інтегровані в українське суспільство більш ніж потрібно. Той хто захоче, завжди вивчить українську мову, не треба, головне насилувати. Я Вам відкрию один секрет, недавно сперечався з казахськими росіянами, які захищали російську мову, що вони не знають казахську мову живучи в Казахстані. Я на форумі заявив, що це позор, і вони повинні знати кпзахську мову, і це є повага до нацї де вони живуть. Друге на що я наголошував увагу, подобається це чи ні, але росіяни, де б вони не жили, повинні визнати укрїнців як окрему націю, а Україну, як незалежну державу. Вони зі мною погодились, правда спитали чому я як угорець захищаю за кордоном українців та Україну.

Адмін 2017-09-10 / 18:14:56
Тібору
Вам вже тут 100 разів пояснювали, що ніхто не має на меті зробити угорців Закарпаття українцями. Мова йде про те, щоби вони були інтегровані в українське суспільство, володіли державною мовою і були громадянами України зі всім спектром відповідних прав і обов'язків.
Тому, перестаньте спекулювати на цій темі і розпалювати пристрасті на національному грунті.

Tibor 2017-09-10 / 18:12:20
Ніхто не збирається здійснювати Кримський сценарій на Закарпатті. Це повний нонсенс. Угорцям абсолютні це ні до чого. Навпаки, ми хочемо, щоби люди там змогли реалізовуватись і не переїзжали масово в Угорщину, тому що в Угорщині є свої проблеми з соціальними навантаженнями. Головна проблема в тому, щоби в Закарпатті угорці не були асимільовані українцями, так як вони це роблять сьогодні. От і вся проблема.

Вуву 2017-09-10 / 17:27:07
А заколот в криму зробили такі гандони... як тибіке іствані ороски з маскалями ...і остальна перхоть .
А вот із Закарпаттям сись номер уже не получиться ...хунські йобіби бобіки і шовіки ... або сядуть або поутікауть .

Вуву 2017-09-10 / 17:19:23
Вообще хуни подуріли ...із всього анклав в 90 -85 тисяч ...та скільки буде тих дітей в хунських школах ... нувід сили тисяч 12-15 . і тепер вони змушують нас накласти вето на всю реформу ?! Штоби потому як криси скакати та хвасьатися ош яка тота хуня сильна та мошщна срана ... Бо так круто заставили Украйіну зняти всю реформу.
Та тоді .. фрас би йіх побрав ...та пусть уйіжать до чортовойі матери всі до одного ... Бо не будейіх і тих йіхніх ушитких проблем ... Та тоді і ми станеме як они моноетнічнов наційов ... Та нико бульш не буде нам пудрити мозги ай указувати што і як маєме чинити ... "У свойій хижі".

Tibor 2017-09-10 / 17:04:51


Перестаньте тиражувати тут агресивну версію російської пропаганди. Тут - територія України. Коментар видалено. Адмін


Do Tibor 2017-09-10 / 16:57:14
"Чемодан - Чоп - Загонь" (чи то по вашому Захонь - бо мадяри не годні вимовити букву "г"). Можливо, у цьому вся мовна проблема?
Якщо наші пацпни стоять на Сході, гинуть, але не пускаюсть маскальську наволоч до України, то пани мадярони й мадярчуки думають, що будуть вказувати на Закарпатті, яку політику наш уряд повинен проводити?
Кому не подоюається -"Чемодан-Чоп-Загонь"!!!

Tibor 2017-09-10 / 16:18:32
Угорщина відмовляється надати всяку допомогу, кредити, і буду виступати на всіх форумах, засіданнях проти України. Це заява Сіярто, міністра закордонних справ Угорщини. Ми в цьому підтримуємо Сіярто, до того ж готові бойкотувати всякі вибори, державні установи і відвідування нашими дітьми цих, націоналістичних шкіл. Єдиний вихід, вето закону і статус кво. Далі буде ще гірше, в разі запровадження цього, націоналістичного закону.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини