Закарпатські українці у 1942 році сформували до 70% Чехословацької бригади Л.Свободи

Для українців, що жили у 1939 році у тодішній Польщі, Друга світова війна почалась 1 вересня, для закарпатських українців Чехословаччини – ще раніше. «Українською точкою відліку» Другої світової війни стало проголошення незалежної Карпатської України у березні 1939 року та знищення її угорськими окупаційними військами. Що знають сучасні українці про ті часи, а також про життя закарпатських українців у перші роки Другої світової війни.

Ілюстраційне фото. Вшанування емігрантів, яких вивезли до ГУЛАГу із Чехословаччини у 1945 році. Ольшанський цвинтар у Празі
Ілюстраційне фото. Вшанування емігрантів, яких вивезли до ГУЛАГу із Чехословаччини у 1945 році. Ольшанський цвинтар у Празі

У тодішній столиці Підкарпатської Русі, як її називали у Чехословаччині, у місті Хуст 15 березня 1939 року за результатами місцевих виборів перемогу здобуло Українське народне об’єднання, яке проголосило створення незалежної української держави.

Щоправда, Карпатська Україна – так називалася держава, проіснувала менше доби: до 18 березня її територія була захоплена угорськими військами. Закарпатські українці, відтак, опинились поміж двох тоталітарних режимів – гітлерівського і сталінського.

Історик, автор книги «Карпатська Січ. Військове формування Карпатської України» Олександр Пагіря в інтерв’ю для Радіо Свобода розповідає: опір захопленню Закарпаття угорцями (партизанська боротьба в горах) тривав до кінця весни 1939 року, по тому українська еліта Закарпаття після знищення Карпатської України здебільшого емігрувала. Адже саме політична, культурна, освітянська еліта краю зазнавала найбільших репресій з боку окупаційної влади, каже Пагіря.

«За різними підрахунками, до 10 тисяч осіб покинули територію краю у березні-квітні 1939 року. І ця перша хвиля еміграції стала перед течією наступної хвилі втечі закарпатців у Радянський Союз вже у вересні 1939 року. Після «визвольного» походу Червоної армії у Західну Україну та Західну Білорусь. Значна частина закарпатців з бідніших верств населення уявляла Радянський Союз як пролетарський рай. На той час у Чехословацькій Республіці легально діяла Комуністична партія, котра мала свої осередки на Закарпатті, відповідно, комуністи були однією з найосвіченіших і найвпливовіших партій на Закарпатті у тридцятих роках», – розповідає Пагіря.

Відтак чимало робітників і селян перебували під впливом комуністичної пропаганди, тож за умов посилення репресій з боку угорської окупаційної влади вони втікали у Західну Україну, уже приєднану до УРСР, каже Пагіря.

Історик, викладач Києво-Могилянської академії Ігор Лосєв додає: чехословацькі комуністи підтримували тісні зв'язки з Москвою, Радянський Союз підтримував побратимів, серед іншого, і фінансово. Чималі кошти СРСР виділяв на пропаганду радянського способу життя, формуючи серед європейського пролетаріату образ «робітничого раю», пояснює Лосєв.

«Коли ми говоримо про Західну Україну взагалі й окремо про Закарпаття, ми інколи недооцінюємо той факт, що там, окрім, сказати б, національного проекту у громадській думці, був ще і лівий, комуністичний проект. Багато людей у Західній Україні мали ілюзії щодо Радянської України. Дехто вірив, що буде створено бодай якусь форму української державності. У нас не полюбляють про це згадувати, але ж це факт», – розповів Лосєв.

Друга хвиля міграції з Закарпаття тривала з весни 1939-го і до червня 1941 року й носила стихійний, неорганізований характер, стверджують науковці. Як розповів Радіо Свобода Олександр Пагіря, за різними даними, до Радянської України перебрались від 5 до 10 тисяч українців краю. Але замість «пролетарського раю» більшість цих людей отримали різні терміни ув'язнення, лише частині вдалось зберегти життя і свободу, вступивши до лав Чехословацького корпусу Людвіка Свободи, пояснює експерт.

«Певній частині цих мігрантів вдалося врятуватись завдяки набору до Чехословацького армійського корпусу під командуванням Людвіка Свободи: у листопаді 1942 року унаслідок домовленості між чехословацьким урядом в еміграції та радянським урядом було видано постанову Політбюро Комуністичної партії про амністію цих нелегалів, які переходили кордон у 1939-1941 роках. Цей контингент сформував до 70 відсотків цієї військової частини, яка взяла участь у багатьох боях на території України, зокрема, у боях за Київ, Білу Церкву, тощо», – розповів Пагіря.

По закінченні Другої світової війни доля бійців Чехословацького корпусу склалась по-різному, чимало солдатів та командирів корпусу отримали радянські і чехословацькі військові відзнаки, але більшості з них довелось чекати більш як десять років, допоки Москва і Прага визнають їх учасниками Другої світової війни.

Як зазначив Пагіря, події, що відбувались на Закарпатті напередодні і під час Другої світової війни, потребують подальших досліджень, адже вже не радянська, а російська пропаганда намагається позбавити українців власної історії.

Богдана Костюк, Радіо Свобода

04 вересня 2017р.

Теги: Підкарпатська Русь, Карпатська Україна, окупація

Коментарі

вуву 2017-09-05 / 03:21:24
Інколи імена мають властивість орфографічно змінюватись .
Ну в кожній крайіні одне й те саме ознаки "видозміненості" ... Петро і петер або пітер або піт або педро ... Ян і іван або янош або йоган або джон ...

Адмін 2017-09-04 / 22:36:19
У нас теж немає відповіді, чому так :) Ймовірно, автор записувала інтерв'ю з О.Пагірею на слух, тому так вийшло.
Відповідно, ми виправили чужий текст на, скажемо так, власний розсуд.
Дякуємо за уважність і небайдужість.

Це я 2017-09-04 / 22:08:48
Людвіг Слобода? А чому не Лудвік Свобода?

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини