Посол України в Угорщині шокована присвоєнням Путіну почесного звання від Дебреценського університету

Посол України в Угорщині Любов Непоп шокована фактом присвоєння звання Civis Honoris Causa від Дебреценського університету президентові Російської Федерації Володимиру Путіну. Про це йдеться у її статті "Україна шокована врученням дебреценської нагороди Путіну - відкритий лист", опублікованому угорським виданням hvg.hu.

Посол України в Угорщині шокована присвоєнням Путіну почесного звання від Дебреценського університету

Україна шокована врученням дебреценської нагороди Путіну - відкритий лист

"Civis Honoris Causa - відзнака, присвоєна, відповідно до інформації ЗМІ, президенту Росії Володимиру Путіну рішенням 90% членів Сенату Дебреценського університету. В університеті, який є флагманом угорського вищої освіти, стіни якого прикрашені зображеннями історичних діячів, які внесли свій вклад в зміцнення міжнародного престижу університету та Угорщини. Я вивчала угорську мову також в цьому знаменитому університеті та саме тут полюбила цю країну. У якості Посла я здійснила свою першу поїздку за межі Будапешта саме до Дебрецена, де мала нагоду виступити з лекцію перед студентами та викладачами Дебреценського університету. Я побачила та відчула підтримку України, розуміння того, що ця боротьба ведеться не тільки за Україну, але і за всю Європу.

Тому ще більш шокуючою стала для мене новина про відзначення російського президента. Ще декілька років тому більшість людей не звернула б на це увагу, однак після 2014 року ім'я Володимира Путіна є синонімом порушення міжнародного права, в тому числі Будапештського меморандуму, незаконної тимчасової анексії Криму і ведення проти сусідньої дружньої держави, України, гібридної війни, яка на сьогодні позбавила життя більше 10 тисяч наших співвітчизників.

 

З заяв члена Сенату університету, Голови Комітету докторського та студентського складу П.Кьорьошпарті з'ясувалося, що він згоден з окупацією Криму та незгоден з підтримкою українського уряду, мовляв слід поїхати до Закарпаття, щоб побачити, якою є реальність. На його думку, Путін не визнаний військовим злочинцем, а країни іноді змінюють свої кордони за допомогою війни, більше того, Росія не зробила нічого, крім того, що просто повернула собі територію, яка завжди їй належала.

Я не хочу заглиблюватися в історичну суперечку щодо того, коли чиїм був Крим чи будь-яка інша територія, адже суть не в цьому. Для мене стало шоком та приводом для смутку те, що член Сенату такого видатного навчального закладу у ХХІ столітті згоден з порушенням міжнародного права та переглядом кордонів та з тим, що одна держава може безкарно нападати на своїх сусідів, вбивати її громадян та анексувати її території. Я вірю, що ні Комітет, ні інші члени Сенату не погоджуються з такою позицією.

З угорських ЗМІ також можна дізнатися про те, що артилерійський вогонь з російської зброї щоденно влучає по домівках мирних людей, а мільйони українців вже стали внутрішніми біженцями. Майже щодня українські військові, серед яких і представники угорської національності, віддають життя заради того, щоб гібридна війна не поширилася далі та заради захисту європейських цінностей та європейської перспективи нашої держави. Угорці відчули це в 1956 році, коли також російські танки затоптали пробудження угорської демократії. Демократичні країни світу одностайно засуджують Росію та її лідерів, про що свідчать міжнародні санкції, введені проти Росії та її політичної та економічної еліти.

П.Кьорьошпарті не потрібно чекати на нагоду, вже завтра він може здійснити поїздку на Закарпаття, щоб віддати шану на могилах воїнів угорського походження, які віддали свої життя і за нього, щоб у Європі панували не зелені чоловічки Путіна, а право та демократія. І такі могили є не лише в Закарпатті. Вони вкривають всю Україну. Тисячі матерів, дружин та дітей оплакують наших полеглих героїв.

Пам'ятаючи про полеглих співвітчизників, які захищали нас, і тих, хто продовжує боротися проти російської агресії, я й надалі вірю, що підтримка, яку я відчувала з боку студентів і викладачів, з якими зустрічалася в Дебрецені, демократичний дух університету, який я пам'ятаю зі студентських часів, прагнення до свободи, яке завжди було притаманне угорцям, є сильнішими, ніж тимчасовий економічний інтерес. Я вірю, що цей титул буде відкликано, а підтримка порушення міжнародного права отримає гідну оцінку.

Я вірю в те, що справедливість, свобода, міжнародне право переможуть і що ми спільно досягнемо цієї мети. Я вірю. А ви вірите?

30 серпня 2017р.

Теги: Путін, Дебреценський університет, Росія

Коментарі

ржунімагу 2017-09-05 / 16:52:53
Василь, ти де живеш? Ти в Ужгороді хоча б колись був? :)))))))))

Василь 2017-09-05 / 16:28:36
Нічого нового в Ужгороді 70% людей говорять венгерською мають паспорта і чекають обєднання з Угоршиною.

вчений 2017-09-04 / 20:44:56
.... ви,хлопці, шо си думаєте, ош мадяре люблять Пултера... Їм треба газу мало, а щи дащо, шо дадуть... титі гроші на цирьков тихо дав Пултер, а повів же то мадяре... так кагебішта ся шіфрує. Монгол монгола спознає здалеку... Бо они колись втіклі од мацкалю, а тепирь зась хотяться зийти... Розумієте,хлопе!

Вуву 2017-09-01 / 13:42:52
Може і прикусив ... Але скоріше гімна в рот набрав.

Кунь 2017-09-01 / 10:42:12
...а де патріот Москаль???..язик прикусив??

Вуву 2017-09-01 / 05:09:04
Ми теж знаємо ... що робить орбан і хунія ...(і не тільки ми)

Вуву 2017-09-01 / 05:06:20
Здається що в світі трохи потрохи усвідомлюють небезбеку від російі (і путіна зокрема) ... Окрім хунійі.
Навіть Трамп почав змінюватись ... Макрон говорити відкрито ... Меркель зайняла тверду (якщо не принципову) позицію ... Трюдо з Канади ... При тім що кожна крайіна і зараз була б не проти знову налагодити торгівелні відносини і розвивати йіх ...
І тільки одна хунія ...з орбаном ... протиставляють себе (в першу чергу) Украйіні ... При цьому заявляючи про "добросусідські взаємини".

До РУХ-інфо Закарпаття 2017-08-31 / 19:01:38
Знову великоукрські поради,,,чолувіче подивися на свою державу яка бідує найбільше за інших.Маядри з Орбаном знають що роблять

РУХ-інфо Закарпаття 2017-08-31 / 12:43:35
І це все діється в університеті міста не Дебрецена, а для всього словянського світу Доброчина- міста заснованого хорватами. Дискусії і рішення вченої ради сівдчать Угорщина починає "хворіти на стару імперську недугу". Якщо мислячі угорці не припинять ці неоімперські висловлення і вчинки (мрії і діяльність по відновленню великої Угорщини) , то їх чекає дуже не веселе життя.

Вуву 2017-08-30 / 17:50:56
Гена не валовшний розвивато ... Вообще ні што ... А мадярську культуру май булшь ... Потому што ун маскаль ... І отим усьо зсказано.

уж1 2017-08-30 / 14:19:53
А гєна москаль хай і далі репетує, що нема проблєми з мадярами в Закарпатті, хай дальше їздить по фестивалях і розвиває мадярську культуру!

Вуву 2017-08-30 / 06:02:37
Абрам ...я чув що ваш син ізя женется...
Ой це правда
Так а чого ж ти такий сумний ...
Так син женеться
Ой вей ... І як звати молоду ?
ВОВА.
і шо ти кажеш!?
Абрам ... Ти не обіжайся ... Но вот в молодойі таки не єврейське імя.

Вуву 2017-08-30 / 05:55:59
От вона (люба непоп) ...полюбила Дебрецен ...
А вот вітя орбан полюбив вову путіна ... І нічого тут чудоватися ...время щас такоє ... "новомодноє".

Вуву 2017-08-30 / 05:51:08
Я тоже шокований ... Щас піду і "мекну" 100 гр. ... Антістатіка.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини