На Різдво Христово на 2300 кілометрів став довшим Міст дружби закарпатської МаЛіЖ "Україна одна. Захід і Схід – єдині!"

У дні Різдвяних Свят із кримського села Сонячна Долина, Судацького району до Львова і верховинського села Голятин, що на Закарпатті прибуло 13 колядувальників разом із керівником літературно-мистецького осередку Сонячнодолинської школи вчителькою української мови та літератури Ніною Павлівною ОСТРЕЙКО.

На Різдво Христово на 2300 кілометрів став довшим Міст дружби закарпатської МаЛіЖ "Україна одна. Захід і Схід – єдині!"

Гостинно зустрів юних кримських літераторів княжий Львів, де у 80 школі відбулося велике літературно-мистецьке свято на якому сонячнодолинські колядувальники побачили український бойовий гопак, який майстерно виконали лауреати багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів 80 школи. З великою цікавістю кримчани оглянули рідкісні експонати у шкільному етнографічному музеї, ознайомились із діяльністю шкільного європейського парламенту. А потім у шкільній мистецько-літературній світлиці було урочисто відкрито Міст дружби Малої Академії літератури і журналістики «Україна одна. Захід і Схід – єдині!», проведено парад різдвяного вертепу у якому взяли участь діти різних національностей: греки, росіяни, українці, кримські татари. Всіх хто був у  цій різдвяній залі, гості із Сонячної Долини, роздавали скромні частунки : підноси із пахвалою та хлібом.

    Справжнє казкове диво відкрилося для кримчан у верховинському селі Голятин, що на Міжгірщині. Зустрічати колядувальників вийшло майже півсела його мешканців і всі запрошували до себе в гості. Але, на привеликий жаль, багато із тих хто прийшов за дітьми повернулись до своїх домівок без гостей, бо лише у 10 сільських хатах тимчасово, на три дні, заготелювали приїжджі колядувальники. Однак голятинці і кримчани дійшли згоди – всі разом пішли до церкви на вечірню Службу Божу, дружньо виглядали і зустрічали першу  зірку на небі, а потім за вікопомним звичаєм розпочалася  Свята Вечеря, 12 страв до якої разом із голятинцями готували кримчани. У Святвечір лунали щедрі молитви і колядки, віншування, задумувались бажання, аби рясно колосилася нива, зародило жито й пшениця і всяка пашниця, аби у кожній кутині народилось у році що настав по дитині. На помацки під столами, на застеленій соломою і сіном  підлозі, із чарівною паличкою, дітки розшукували грибочки: боровички і лисички, підосиновики і підберезовики та опеньки, горішки та ягідки, повсякчас промовляючи:

«Збирайся у кошик

грибна, горіхо- ягідна родино.

Дощиком вмивайся,

хлібом наливайся

казкова Долино…»


По Святвечорі, у перший день Різдва Христово, кримські колядувальники  йшли від хати до хати і несли у голятинські родини приємну вістку, що Син Божий народився. Всі, від малого до великого, колядували і славили ім’я Господнє.

Незабутні враження залишилися у господарів та гостей від великого різдвяного дійства що відбулося у  бібліотеці села Лісківця. Справжній митецький хист виявили учасники учнівського вертепу під керівництвом вчительки Лісковецької школи, керівника літературно-мистецького осередку МАЛіЖ Гафії Гавей.

Не оминули кримські колядувальники також і екологічну станцію МАЛіЖ в урочищі Кливи, поблизу села Голятина. Тут на лісовий галявині запалала маліжанська різдвяна ватра біля якої кримчани почули багато верховинських легенд та народних пісень, а ще скоштували страв із самобутньої верховинської кухні, напились чистої мов гірський кришталь, мінеральної води із джерела дупластої верби.

Справжньою родзинкою різдвяної програми для кримчан було катання на лижах поблизу мальовничого села Пилипця, облаштування снігових гірок, льодових мостиків, ліпка снігових баб та опудал.

Знайшов час  для зустрічі із дитячою кримською делегацією голова Міжгірської райради Іван Васильович Ярема. На його думку Міст дружби Малої Академії літератури і журналістики «Україна одна. Захід і Схід – єдині!», не обмежується  тимчасовою акцією. Він буде продовжуватись упродовж багатьох років і сприятиме розширенню на поглиблення дружніх, товариських, братерських  взаємин між Західною та Східною Україною. Нині, як ніколи раніше, актуальні і пророчі слова відомого світовій громадськості письменника Івана Франка, який писав: “Народи, злийтеся у братній згоді і руки потисніть”…

Мабуть у тому є своя логіка, що наступні два дні кримські маліжани провели на батьківщині знаменитого каменяра Івана Франка, побували біля його пам’ятника і на могилі на Личаківському цвинарі, відвідали багато історико-архітектурних  пам’яток древнього Львова, подивились театральну виставу у львівській опері.

За спільною домовленістю, влітку цього року, Сонячну Долину відвідають юні обдарування, слухачі Малої академії літератури і журналістики із міжгірського села  Голятина.

Міст дружби Малої Академії літератури і журналістики «Україна одна. Захід і Схід – єдині!» діє – він об’єднує  дитячі серця у велику і міцну українську родину.

Василь Тарчинець, керівник Міжнародної дитячої творчої організації МаЛіЖ
08 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини