Ганичі на Тячівщині сьогодні визначаться щодо ГЕС на своїй частині ріки Тересва

На сьогодні, 18 серпня о 15:00, "перенесені" згідно із повідомленням в тячівській районній газеті «Дружба» від 12 серпня, опублікованим від імені сільської ради Ганичі, громадські слухання стосовно будівництва 3-х міні-ГЕС по 3,3 МВт на річці Тересва за межами села Ганичі, що були заплановані на 14 серпня.

Ганичі на Тячівщині сьогодні визначаться щодо ГЕС на своїй частині ріки Тересва

Про таке Закарпаття онлайн повідомив громадськийправозахисник Вітлій Грегор, зауважуючи при цьому, що громадськими слуханнями запланований захід юридично назвати не можна, максимум - збори села. Адже сільрада не повідомляла про проведення слухань на 14 серпня, не приймала жодних рішень сесією чи розпоряджень головою села, а повідомлення в місцевій нерегулярній газеті "Справа честі" було сфальшованим від імені Тячівської РДА, яка ще 20 липня спростувала.

Тобто не можливо перенести ті слухання, які не були оголошенні у законом встановлений спосіб. Опосередковано це підтвердив і голова села Андрій Фіцай, відмовляючись відповідати на запитання стосовно наявності розпорядження про проведення громадських слухань на 14 серпня, які він якимось "дивом" зміг перенести на 18 серпня. Натомість сказав, що на таке "провокативне" запитання готовий відповісти тільки "компетентним" органам. 

Забудовником, що бажає споруджувати міні-ГЕС на Тересві, виступає ТОВ «ГІДРОРЕСУРС-ТЕРЕСВА», що і в тячівських Калинах та Біловарцях, яка зареєстрована в Ужгороді та має в своєму статутному фонді аж 1 000 грн, директором якого є Віктор Сегедій. Він же є помічником екс-депутата облради В.Трикура та очолює щонайменше десяток фірм, в т.ч. ТОВ «ГІДРОРЕСУРС-РІКА», яка планувала 5 МГЕС в с. Горінчево, Липча та Кошелево Хутського району, однак громади останніх категорично йому відмовили.

Станом на 14 серпня, Голова Громадської ради при Тячівській РДА Іван Фіцай, повідомив, що небайдужі мешканці вже зібрали понад 500 підписів проти будівництва каскаду міні-ГЕС.

Слід нагадати, що 14 серпня в приміщенні сільської ради сільський голова села Ганичі Тячівського району Анатолій Фіцай почав проводити «агітаційну» зустріч на підтримку будівництва 3-х міні-ГЕС. Захід почався за участі представників забудовників і так званих "інвесторів" на чолі з одіозним екс-депутатом Закарпатської облради Віктором Трикуром та місцевих підприємців, депутатів, працівників бюджетної сфери, мешканців.

Однак, мешканці села зірвали цю ГЕСівську зустріч, бо були обурені неспроможністю забудовників-"інвесторів" відповісти на елементарні питання. Останні переконували, що «треба спочатку дати дозвіл, а потім ми зробимо всі необхідні розрахунки і тоді лише зможемо дати відповідь». Крім того, вони не змогли гарантувати, що будівництво ніяк не повпливає на якість водопостачання, зневоднення русла ріки, кількість риби, а також не змогли навести приклад збудованої ними на Закарпатті чи загалом в Україні хоча б однієї ГЕС.

Також виступила і депутат села Липча Хустського району Світлана Кемінь, яка повідомила, що все сказане В.Трикуром - дезінформація, і поділилася гірким досвідом боротьби із цим же забудовником тільки під трохи зміненою спеціально назвою ТОВ "Гідроресурс-Ріка" на Хустщині. За її підсумками, 10 липня 2017 р. свідомий актив громади в кількості майже 900 чоловік на громадських слуханнях висловив своє категоричне "ні" темі спорудження міні-ГЕС, як і 4-и інші громади Хустщини. В.Трикур намагався уникнути необхідності відповідати на незручні питання, але мешканці села вигуками "змусили його повернутись. Як наслідок, жодних вагомих аргументів у від представника так званих "інвесторів" не прозвучало.

Тому обурені мешканці та місцеві активісти покинули сільраду, однак пообіцяли прийти в п’ятницю 18 серпня вже із значно більшим активом села щоб раз і назавжди сказати «НІ ГЕСам».

В той же час, слід зазначити, що Тячівська РДА ще в травні цього року все ж видала 4 дозволи на розробку детальних планів під будівництво цих ГЕС на Тячівщині (села Калини, Біловарці, Бедевля, Ганичі), але, схоже, після резонансних подій на сусідній Хустщині і !заборонних по ГЕС" розпоряджень Г.Москаля тячівські чиновники тепер намагаються "вмити руки". 

18 серпня 2017р.

Теги: міні-ГЕС, Ганичі, річка, Тересва

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини