У Калинах на Тячівщині більшість селян покинули "збори" щодо спорудження міні-ГЕС, "за" будівництво "проголосували" 33 "вмотивовані" мешканці (ФОТО, ВІДЕО)

Активісти очікують, в який спосіб влада і забудовники спробують легітимізуати це "рішення"

У Калинах на Тячівщині більшість селян покинули "збори" щодо спорудження міні-ГЕС, "за" будівництво "проголосували" 33 "вмотивовані" мешканці (ФОТО, ВІДЕО)

Як розповів присутній на заході громадський правозахисник Віталій Грегор, на початку так званих зборів-слухань зареєструвалось близько 150 чоловік. Сільський голова Василь Метелешко, агітуючи "за" будівництво ГЕС, переконував, що "інвестиції" дадуть можливість побудувати новий садочок вартістю близько 30 млн грн, на що один з жителів Калин запропонував краще переробити існуюче пустуюче приміщення за набагато меншою вартістю в 2 млн.

Одіозний екс-депутат облради Віктор Трикур, який, вслід за скандальними слуханнями на Хустщині, і в цьому випадку представляв забудовника ТОВ "Гідроресурс-Тересва", теж розповів присутнім, як в них "покращиться" життя, якщо вони нададуть згоду на будівництво 2-х міні-ГЕС по 3,6 МВт: інвестиція понад 2 млн. щороку до бюджету, 30 робочих місць, берегоукріплення на 1.5 км (з них 600 в межах селах) вартістю понад 8 млн.грн. і жодної сутєвої шкоди для екосистеми Тересви.

Разом з тим активіст та депутат сусіднього села Лопухово Валерій Павлюк розказав про негативний приклад вже побудованої там торік міні-ГЕС. З його слів, із "інвестицій" село отримало по-факту аж 20 тис грн за той рік до місцевого бюджету за оренду землі і 4 робочі місця, відсутність обіцяного ремонту як доріг, так і бюджетних установ. Водночас, минулого тижня відбулося аварійне відключення на даній міні-ГЕС, що призвело до загибелі риби.

Обговорення викликало суперечки, після чого більшість людей покинула приміщення сільради, а 33 громадян від імені всього села фактично проголосували за якусь "згоду на будівництво МГЕС в Калинах".

"Як цей абсурд оформлять - рішенням зборів чи громадських слухань села - побачимо вже найближчим часом, але юридичної сили воно не може мати в будь-якому разі. На жаль, фінансова "агітація" зробила своє, однак, сподіваюсь, свідома частина громади та правоохоронці дадуть належну оцінку таким очевидно маніпуалятивним протиправним діям як мінімум голови села Калини", - інформує В.Грегор.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, повідомлення про "громадські слухання" в чотирьох селах Тячівщини від імені Тячівської РДА були розміщені в маловідомій місцевій газеті "Справа честі" №3 (118) за квітень-травень 2017 року, яка випускається один раз на 3 місяці, а весь тираж якої був викуплений, як і на Хустщині свого часу з такою ж метою був викуплений тираж газети "Наш Хуст".

Поряд з цим, 20 липня 2017 р. Тячівська РДА на своєму офіційному сайті спростувала такі повідомлення, зазначивши, що вона не розміщувала жодних оголошень в газетах щодо будівництва ГЕС, оскільки за законом це є компетенцією місцевих рад і їх виконкомів, а відтак такі оголошення в газеті є дезінформацією.

 

Хоча, як стало відомо, Тячівська РДА ще в травні цього року все ж видала дозволи на розробку детальних планів під будівництво цих ГЕС, але, схоже, після резонансних подій в сусідній Хустщині тячівські чиновники тепер намагаються "вмити руки". Для прикладу, щодо будівництва за межами с. Біловарці такий дозвіл був наданий розпорядженням №202 від 25.05.2017 р. за підписом в.о. голови РДА Михайла Полажинця.

Як і на Хустщині, де вже щонайменше 5 сіл проголосували на своїх зібраннях проти будівництва міні-ГЕСів на їх річці Ріка, на Тячівщині все відбувається так само кулуарно, не публічно, не прозоро і з маніпуляціями.

Пояснення цьому проста – той же, що і на Хустщині, забудовник. А саме, згідно з розпорядженням РДА ,заявником щодо намірів забудувати р.Тересва є ТОВ «ГІДРОРЕСУРС-ТЕРЕСВА», директором якого є Віктор Сегедій. Останній також очолює десяток фірм, в т.ч. ТОВ «ГІДРОРЕСУРС-РІКА», яка планувала 5 МГЕС в с. Горінчево, Липча та Кошелево Хутського району. 

На Хустщині координував ці питання будівництва, будучи особисто присутнім на слуханнях в с.Липча, екс-депутат Закарпатської облради Віктор Трикур. Відомий причетністю і до інших афер, зокрема корупційного скандалу навколо реконструкції пам'ятки архітектури національного значення – винного льоху «Совине гніздо» в обласному центрі Закарпаття, що стало топ-темою журналістського розслідування "Схеми" Радіо Свобода, а також виключення його з партії Єдиний Центр із позбавленням депутатського мандату.

Кінцевим ж бенефіціаром, тобто отримувачем вигоди від "зеленого тарифу" таких ГЕС, є представники київської бізнес-групи Тинного-Льовочкіна-Каськіва та місцевого "народнофронтівського" політичного клану Р.Бровді, представник якого Н.Павлій, голова Хустської РДА, особисто лобіював таке будівництво в Хустському районі.

Голова Закарпатської ОДА Г.Москаль, на вимогу громадськості та екологів, скасував 20 липня всі розпорядження Хустської РДА, а 31 липня заборонив будівництво міні-ГЕС на території всієї області, призупинивши своїм розпорядженням видачу відповідних дозволів до введення в дію нового екологічного "проєвропейського" законодавства, тобто – щонайменше до грудня 2017 р.

Крім того, Громадська рада Тячівщини на своєму позачерговому засіданні 27 липня прийняла рішення рекомендувати голові Тячівської РДА звернутись до голови Закарпатської ОДА Г.Москаля про скасування розпоряджень голови Тячівської РДА «Про розроблення детального плану територій для будівництва каскаду малих гідростанцій на території району» до вступу в силу Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», що дасть можливість достовірно отримати інформацію про вплив  малих гідростанцій на довкілля та запобігти шкоді довкіллю.

Водночас, як повідомляє В.Грегор, йдеться і про спробу порушення міжнародного законодавства, оскільки Тересва, як і Ріка, входить до Смарагдової мережі України екологічно незмінених річок Європи, охоронні зобов'язання на захист якої взяв уряд України, підписавши Угоду про асоціації з ЄС. Тому сьогодні за ініціативи Коаліції ГО «Форум екологічного порятунку Закарпаття», Громадських рад при Закарпатській ОДА та Тячівської РДА, на Тячівщині поширюються інформаційні листівки відповідного характеру про екошкідливість міні-ГЕС.

07 серпня 2017р.

Теги: міні-ГЕС, Трикур, Калини

Коментарі

Калини 2017-08-09 / 10:06:27
Пройти ГЕС!!!

Гр. Калин 2017-08-08 / 10:36:24
Люди пропонували їм провести ці збори на дворі де зібралося багато людей, а вони заклика всіх йти в зал де помістилося 50 людей, більшість людей покинули приміщення сільради, громада с. Калини не дозволить побудувати ніякі ГЕС, ми проти ГЕС

ганичі 2017-08-08 / 08:49:50
у себе на городі метелешко та й куцин можуть ся і починити но ріку перкрити не даме. у ганичах і так проблеми з водов

Калинчани 2017-08-08 / 01:24:28
З того нич

Жорік обнюзаний 2017-08-07 / 21:50:30
Я особисто буду куратором даного питання за 15 тисяч баксу і обіцяю що каждий неугодний сяде не лиш на гузицю а й в тюрму. Всьо буде добре я отвічаю!!!

Хуст 2017-08-07 / 20:09:44
Чачівські лохи кіть продадуться бо гроші дуже люблять то будуть суперлохами

Бабай 2017-08-07 / 19:58:22
Дурні - діти і внуки плюватися будуть на ваших могилах за такі рішення. Природа вас точно не забуде і персонально кожному лоху віддячить!

Куцин 2017-08-07 / 18:58:25
Треба би петьовка провірив де Метелешко гроші дів на організацію бо щось дуже мало вдалося мотивовати. 33 для такого села мало дуже

Мішко 2017-08-07 / 18:56:37
Вода в ріці пропаде а три сімї будуть грошики гріти

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини