Вівчарство на Рахівщині відроджуватимуть шляхом створення показових полонинських господарств

Впродовж останніх років спостерігається динаміка виробництва сиру невеликими обсягами, що є єдиним видом діяльності, від якого отримують доходи. Тому сьогодні важливо заохотити населення всебічно розвивати та популяризувати гуцульську кухню, страви з молодої баранини, сир, вурду, впроваджувати переробку вовни, виготовляти з неї кінцеву продукцію: одяг, взуття, покривала, ліжниківи тощо.

Вівчарство на Рахівщині відроджуватимуть шляхом створення показових полонинських господарств

З метою відродження вівчарства районна рада затвердила програму створення показових полонинських господарств на 2016 – 2020 роки, яка повинна сприяти покращенню соціально-економічного розвитку населених пунктів (створення робочих місць, збільшення поголів’я тварин, зростання ефективності використання сільськогосподарських угідь, покращення пасовищ).

Її учасниками є сільські, селищні та міська ради, юридичні особи-товаровиробники, сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм власності та господарювання, фермерські господарства, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, особисті селянські господарства, підприємці, мешканці Рахівщини, які мають можливість брати участь у реалізації нових екотуристичних об’єктів на полонинах.

Документ також передбачає напрямки фінансування на виготовлення проектно-кошторисних докуме­нтацій, отримання і офо­рмлення необ­хідних документів, дозволів і ліцензій, закупівлю та транспортування будівельних матеріалів на будівництво та облаштування, придбання інвентарю, холодильного обладнання, посуду і тари для полонинських господарств, інформаційне та предметне напо­вне­ння для забезпечення функціону­ва­ння і побуту показового полонинського господарства (буклети, банери, карти маршруту).

За клопотаннями голів органів місцевого самоврядування цього року, відповідно до програми, вже профінансовано 35 тисяч гривень на закупівлю будівельних матеріалів, зведення та реконструкції тваринницьких приміщень на окремих високогірних пасовищах. Роботи активно тривають на Діловецьких полонинах Лисичий, Квасний, Струнги, лугівській – Гутин-Томнатик, Лужанській – Старий. Успішно функціонує та приймає туристів показове полонинське господарство на Гропі (Лазещина). Сільські мешканці, вівці яких випасаються тут, мають можливість реалізовувати сир та вурду на місці.

Великобичківська селищна рада оформила в постійне користування полонину Оприш. Створено комунальне підприємство, розроблено програму з розвитку полонинського господарства, на реалізацію якої передбачено в місцевому бюджеті 240 тис. грн. Триває виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво тваринних приміщень, для обслуговуючого персоналу (тваринників), а також для перебування туристів. Поряд з цим планується відремонтувати під’їзну дорогу до високогір’я.

І районна, і поки що в єдиному варіанті селищна програми сприяють активізації та зацікавленості населення в будівництві нових об’єктів на полонинах, яких у районі 78, що дозволить поступово відроджувати традиційне господарювання, збільшити поголів’я овець і не втратити навички з виготовлення продукції вівчарства.

З метою залучення інвесторів до розвитку галузі, планується до проведення круглий стіл з фермерами, зацікавленими особистими господарствами та приватними землевласниками району, що в перспективі дасть змогу за кошти інвесторів придбати племінне поголів’я овець, обладнання для переробки продукції. З боку керівників фермерських господарств буде гарантовано надано майновий комплекс для розміщення поголів’я та виробничої переробної бази. Також передбачається обговорити та напрацювати бізнес-плани по розведенню овець у особистих селянських господарствах з динамікою отримання прибутків, повідомила начальник відділу агропромислового розвитку Рахівської РДА Наталка Кобаса.

07 серпня 2017р.

Теги: вівчарство, господарства

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини