У василіянському монастирі у Мукачеві відбувся празник Мукачівської чудотворної ікони Божої Матері (ФОТО, ВІДЕО)

16 липня 2017 р. в Мукачівському монастирі отців-василіян була відслужена архієрейська Божественна літургія з нагоди празника Мукачівської чудотворної ікони Божої Матері, яку очолив єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії владика Ніл Лущак, ЧБМ.

У василіянському монастирі у Мукачеві відбувся празник Мукачівської чудотворної ікони Божої Матері (ФОТО, ВІДЕО)

Літургію з архієреєм співслужили протоігумен Провінції Св. Миколая в Україні о. Андрій Белеканич, ЧСВВ, настоятель Мукачівського монастиря о. Веніамин Довганич, ЧСВВ, настоятелі та ієромонахи Василіянського чину Св. Йосафата, декани, пПарохи та сотрудники Мукачівської єпархії.

Участь у богослужіннях взяли сестри-монахині Чину Св. Василія Великого та Служебниці Непорочної Діви Марії.

Літургійний спів провадив хор «Базілеус», що діє при монастирі отців-василіян у м. Мукачеві.

Під час святкувань ієромонахи з різних василіянських монастирів та єпархіяльні священики уділяли вірним Святу Тайну Покаяння.

Празник Мукачівської Чудотворної Ікони Божої Матері, яка виставлена для почитання у василіянському монастирі в м. Мукачеві, є єпархіяльним празником, який відзначається на цьому місці з 2010 року, після відновлення служіння отців-василіян у м. Мукачеві в 2009 році.

Однак цього року, отці-василіяни вшанували Чудотворну ікону Божої Матері теж в рамках святкування 400-літнього ювілею Василіянського чину Св. Йосафата, пригадуючи, як у 1926 р. стараннями їхніх попередників, зокрема протоігумена о. Полікарпа Булика, ЧСВВ, Папа Пій ХІ подарував цю ікону для тодішнього Мукачівського монастиря на Чернечій горі, а єпископ Мукачівський Петро Гебей під час інтронізації ікони посвятив тут Божій Матері цілу єпархію і всіх своїх вірних.

З того часу і дотепер, після історичних лихоліть та підпілля, ця чудотворна ікона Божої Матері є «Мукачівською заступницею» для українського народу Закарпаття.

Владика Ніл у своїй проповіді, присвяченій вшануванню мукачівської ікони насамперед підкреслив основне значення цього вшанування: «Дивлячись на цей образ, ми бачимо первообраз. Дивлячись і молячись до ікони, ми знаємо і віримо, що Богородиця нас бачить і нас чує, і, як та ніжна мама, вона приходить, щоби полегшити наші страждання та щоб нам допомогти у тих непростих ситуаціях, в яких ми живемо».

Архієрей також відзначив, що разом з цим святкуванням, цього дня відбувається загальнонаціональне святкування у Зарваниці (Тернопільської обл.), де теж вшановують ікону Пресвятої Богородиці за участю префекта Конгрегації для Східних Церков, кардинала Леонардо Сандрі, який привіз усім нам послання від Папи Франциска, на яке звернув увагу владика Ніл. Цим посланням є заклик «памʼятати про своє коріння». Владика Ніл пояснив, що це заклик памʼятати про те, з якої Церкви ми виросли і яка Церква давала життя нашому народові. При цьому владика згадав, як наші прадіди ходили на марійські прощі до Маріаповчі та на Чернечу гору в Мукачеві, досвідчуючи там «дотик Бога», який вивищив Божу Матір понад херувимів і серафимів. Отож заклик Папи спонукає нас замислитися, чи ми живемо сьогодні як ті паростки, що виросли з нашого коріння?

Разом з вшануванням ікони Богородиці, – додав владика, – сьогодні ми святкуємо ювілей василіянської спільноти, яка так багато зробила і робить для нашого народу. І як ми можемо сьогодні не згадати тих великих світочів – те коріння, якими були митрополит Велямин Рутський і Св. священномученик Йосафат Кунцевич, які безстрашно відбудовували монаше життя і структури Церкви. Вони це робили, бо знали, що лише святе монаше і святе священниче життя можуть притягати людей до Католицької Церкви, яка єдина має право називатися правдивою Церквою. Св. Йосафат віддав за це своє життя, а митр. В. Рутський багато за це натерпівся, але те, що вони зробили, живе й досі – це є «коріння» василіянської спільноти, але також і коріння Унійної Церкви, тобто тієї, яка зʼєднана із Святішим Отцем і слухає його голос. 

Після літургії єпископ промовив з духовенстом і всіма паломниками молитву посвяти Пресвятій Богородиці Блаженного священномученика Теодора Ромжі та уділив усім Апостольське благословення і повний відпуст з нагоди ювілею Василіянського чину Св. Йосафата.

Також відбулося освячення води біля монастирського джерела та окроплення нею усіх прочан.

Проповідь владики Ніла Лущака, ЧБМ:

о. Франціск Онисько, ЧСВВ

17 липня 2017р.

Теги: василіяни, ікона, Богородиці, владика Ніл

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини