"Угорський" чиновник Закарпатської ОДА: В деяких селах Закарпаття не говорять українською, але розширення прав державної мови – не правильно

Одна з важливих тем, про яку зараз багато пишуть ЗМІ, – прийняття нового Закону України "Про освіту".

"Угорський" чиновник Закарпатської ОДА: В деяких селах Закарпаття не говорять українською, але розширення прав державної мови – не правильно

МОН заявляє про реформування освіти, Мінфін і прем'єр-міністр Гройсман - про відсутність грошей на такі реформи (див., наприклад, на "Українській правді. Життя": Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що реформа освіти обійдеться у $3 мільярди, Україна зараз не може дозволити її).

Однак уже традиційно в Україні багато спекуляцій є навколо мовного питання, новий Закон "Про освіту" тут не виняток.

Міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич у коментарі тій же “Українській правді. Життя” недавно заявила: "Зараз почали розкручувати істерію довкола мовного питання у законі “Про освіту”, який розглядатимуть у Верховній Раді 11-14 липня. Ми у цьому законі звузили використання мов". І додала: базова мова, відповідно до закону, українська, а “мова національних меншин тільки в межах, необхідних для виконання професійних обов’язків в умовах меншин”.

Сьогодні у виданні "Вести", яке критикують за проросійську позицію та ведення антиукраїнської пропаганди, з’явилася публікація “У детей крадут лишний год”. В Украине готовят большие сюрпризы учителям и школьникам, автори котрої “выяснили детали революции за партами”.

У публікації "Вестей" пишуть, що, відповідно до проекту Закону, викладання предметів планують вести тільки українською мовою, а за вибором учнів можуть викладати один або кілька предметів мовою ЄС або нацменшин (до цієї категорії віднесли й російську), але таких уроків може бути не більше двох на день. А в старшокласників усі предмети повинні бути тільки українською. Як зазначають у публікації, це нововведення викликає суперечки в тих областях, де живуть угорці, словаки, румуни, адже досі у них існують свої школи, де дітей навчають їх рідною мовою. Наприклад, у Закарпатті. І наводять коментар заступника директора департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Аттіли Штерра: «Я вважаю, що це не зовсім правильний крок, тому що школи для нацменшин у нас були ще з радянських часів і їх кількість досі практично не змінюється, адже в них є потреба. У нас великі проблеми з викладанням української мови – тільки в Закарпатті 36% учнів минулого року не змогли скласти українську (щоправда, минулого року наводилися дещо інші цифри. – Ред. “Освітнього порталу Закарпаття") і вступити до вишів. Але проблема не тільки в угорцях, словаках чи росіянах. У тих селах, де більшість жителів із нацменшин, узагалі не використовують українську мову ні в побуті, ні у навчанні».

З огляду на контекст публікації “Вестей” така позиція чиновника ОДА видається суперечливою: з одного боку, він говорить про проблеми з викладанням української, про низький рівень знання державної мови, невикористання її в побуті й навчанні, з іншого – вважає розширення використання української мови в освіті (яке, цілком логічно, має підвищити рівень знання її) “не зовсім правильним кроком”.

Як з'ясувало Закарпаття онлайн, Аттіли Штерр був призначений на посаду заступника директора департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА за квотою КМКС Партії угорців України, яка обумовила входження до формованої Геннадієм Москалем антибалогівської широкої коаліції в Закарпатській облраді цілим переліком посад і поступок на свою користь.

07 липня 2017р.

Теги: освіта, меншина, нацменшина, мова, Аттіла Штерр

Коментарі

Вуву 2017-07-08 / 04:11:25
А так часом пишуть ... іствань і табор і... Все про ІРРЕТЕНТНІСТЬ... Пруть - натирають з маніакальною - параноідальною думкою щоб не асимілюватись в украйінців ... З тим і живуть кожен день і спати лягають .
Бо так йіх в школах навчили і мозги затрахали ... Ось така дружба дружба народів ... Бо вони так думають що вони супер нація ... А Укройно то як біла пляма ... Бо далі Ужгорода незнаючи мови і не йіздять .Страшно.

Читач 2017-07-07 / 13:07:47
Цікаво, що б говорив цей мудак про те, якби така саме ситуація була в Угорщині - в селах Угорщини не говорять на угорській мові, але розширення прав державної угорської мови в Угорщині- це не правильно...А любителі "руського міра" хай прокрутять таку ситуацію в Росії. Та ще уявіть такого собі АзІрова в уряді Росії: як нинішній державний діяч Медвелєв-Дімон виступає і в уряді, і на телебаченні тобто всюди на українській мові або на жахливому "Азіровському" суржику! То яка була б тоді реакція любителів "руського міра"? Те саме і в Угорщині... То чому це бидло дозволяє собі таке в Україні? В Угорщині та Росії цей бидляк собі такого б не дозволив!

кома 2017-07-07 / 07:37:28
если ты чмо,неважно на каком языке говоришь.еще при союзе были венгерские и др. школы,а в ужгу-отделение венгерской филилогии.

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини