Закарпаття знову залишилося без прапора

Скандалом закінчилася сьогоднішня 13-та сесія Закарпатської обласної ради. На порядок денний винесли всього одне рішення, але і його не розглянули.

Варіант прапора Закарпаття - переможець конкурсу
Варіант прапора Закарпаття - переможець конкурсу

Закарпатські законодавці мали затвердити прапор краю, але це питання набуло такого політичного напруження, що його знову побоялися розглядати. Принаймні так вважають депутати-опозиціонери.

«Щедрий вечір! Добрий вечір! Добрим людям на здоров’я…» – на такій веселій ноті, привітаннями з новорічно-різдвяними святами, розпочалася нинішня сесія Закарпатської обласної ради, але завершилася скандалом. Депутати довго сперечалися, яким має бути прапор Закарпатської області. Затвердити його намагаються народні обранці вже третього скликання. Спроби депутатів двох попередніх скликань вирішити це питання також супроводжувалися великими емоціями.

Цього разу все вперлося в політику: русини вимагають, аби прапор був синьо-біло-червоним, а їхні опоненти бачать свої фарби.

Професор Ужгородського національного університету Сергій Федака наголошує: «З 18 століття у геральдиці домінували жовті й сині кольори. З цим х міркувань такий прапор пропонується. Цей прапор розділений на 4 частини, бо історично 4 комітати (області) були на Закарпатті. Також там посередині розміщений – білий хрест як символ християнства яке дуже міцне на Закарпатті. А посередині – герб».

«Дивні речі... нічого спільного ні з логікою, ні з регламентом»

У новий рік Закарпатські депутати хотіли ввійти з новою символікою – не вийшло. Один із них, Василь Лінтур, запропонував не ухвалювати важливі рішення в «нещасливий день».

Василь Лінтур: «Закарпаття завжди славилося тим, що у нас не було конфліктів серйозних. Не хотілося б, щоб на такому, як прапор Закарпаття, конфлікти виникли. Тим більше, це сесія 13-та, давайте на 13-й сесії не будемо ухвалювати прапор. Є пропозиція, зняти це питання з порядку денного».

Ті ж депутати, які неодноразово вивчали питання регіонального прапора на комісіях, не розуміють взагалі, що сталося.Депутат Андрій Шекета зауважив: «За це скликання перший такий випадок, бо сесія була підготовлена, питання розглянуте на комісіях, але в залі відбулися, як на мене, якісь дивні речі, які не можуть мати нічого спільного ні з логікою, ні з регламентом. Ще не затвердивши порядок денний сесії, почалося обговорення конкретного проекту, почалася оцінка цього проекту і якесь дивне голосування, яке я до кінця так і не зрозумів».

На зорі Незалежності України Закарпаття стало першим краєм, у якому ухвалили свій власний герб, із того часу регіональну символіку стали затверджувати у всіх областях України. Нині ж лише Закарпатська область не має свого прапора.

Надія Петрів, Радіо Свобода
27 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

Жорж 2008-02-14 / 09:55:00
З тамтым "обществом пудкарпатских придуркув" нехай панство поцелуэ мнэ в дупе.

Вуйко 2008-01-10 / 17:30:00
Який же ти тупий і недалекий, Вітя Донцов.

Витя Донцов 2008-01-10 / 06:40:00
"Ці троглодити лише й можуть спекулювати на протиставленні нібиторуськості до українськості."



Українцькість = Зачинателі козацтва = Козак Мамай = Чингісхан!!! Ось велич українскості!!!



Козак Мамай – нащадок Чингісхана

Великий Вал Вал

Зупиніть АНТИукраїнську агітацію ! 2008-01-08 / 11:29:00
Погоджуюсь з Вуйком.Так звані русини демонструють свою небувалу маргинальністьі дебільністьт. Вузьколоба купка вождів русинства (рифма-свинства), нічого і нікого не відстоюють.Закарпатцям їхні ідеї до пана Жопана.Але все одно не можна закривати очі на цю злоякісну заразу, а тим більше давати можливість для демонстрації пасквілів на зразок "русинського думання" в ЗМІ.

Вуйко 2008-01-07 / 22:44:00
Друзі! Тупий, неврівноважений та вульгарний пасквіль що його автори назвали "Русинське думання", важко назвати АНТИукраїнською агітацією. Він є чудовим свідченням маргінальності та обмеженості ідеології, яку сповідують його автори. У цієї організації немає жодної розумної та світлої ідеї, яка б становила загрозу національній ідеї України. Ці троглодити лише й можуть спекулювати на протиставленні нібиторуськості до українськості. Їх проблема у тому, що кожен, навіть не переобтяжений вищою гуманітарною освітою українець - Киянин, Полтавчанин чи Львів`янин абсолютно органічно ототожнює себе спадкоємцем Руси Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Романа Мстиславовича, короля Руси Данила Романовича тощо. За ними величезна літературна, духовна та релігійна спадщина Руси. Жоден з послідовників Магочі, які намагаються поставити кордон за географічними ознаками, по карпатських перевалах, без цієї спадщини повні нулі. Московити це зрозуміли у XVII ст., коли Пйотр Пєрввий перейменував Московію на Росію. Українцям нема потреби доводити своєї РУСКОСТИ. Вони є РУСИНАМИ з плоті і крові. А от кожен мадярон чи московит, що заблукав на благословенну землю Підкарпаття, зі шкіри лізтиме, доводячи свою причетність до НАШОГО РУСЬКОГО СПАДКУ. І єдине, що у них є, це заперечення своєї українськості. Чи не смішно се?

Адмін для Зупиніть АНТИукраїнську агітацію ! 2008-01-07 / 20:52:00
Шановний! Якщо русини вважають, що "Русинське думання" - це справжня суть русинства, то вся Україна має право дізнатися про таку суть.

Зупиніть АНТИукраїнську агітацію ! 2008-01-07 / 17:11:00
Адмін! " ,Русинське думання", це явно АНТИукраїнський "твір". Цю акрабадабру необхідно негайно ЗНЯТИ ! Зробіть це зараз-же.

Адмін 2008-01-07 / 17:02:00
Наголошуємо, що Адміном сайту НЕ БУЛО знято "з обговорення коментарі, які захищають українську державність". І це принципово. Просимо бути коректними у висловлюваннях.

Зупиніть АНТИукраїнську агітацію ! 2008-01-07 / 16:48:00
Адмін ! Даєш можливість для оприлюднення АНТИукраїнських "віршиків"-пасквілів на зразок "Русинського думання", а в той час вилучаєш з обговорення коментарі, які захищають українську державність. Прошу НЕГАЙНО зняти цю паскуду(Русинського думання")з сайту. В іншому разі ми не виключаємо юридичного реагування на це неподобство

Адмін 2008-01-07 / 15:25:00
Рубрика коментарів на нашому сайті призначена для висловлення ВЛАСНИХ думок і вражень віддвідувачів, а не для розлогого цитування інших джерел. Просимо дотримуватися цієї умови. В протилежному разі коментарі будуть видалятися.

Степан 2008-01-07 / 13:59:00
Русинському думанню: "Вступили зимлю прийшлякам,

Крайину стратили жадану". Через пришляків - мадяронів, мацкальських білоемігрантів, та тих, що лижуть їм зади, - дійсно можна багато втратити. Але Срібну Землю - Підкарпатську Вкраїну -ніякому зброду ніколи не віддамо.


антиконсервант 2008-01-07 / 12:32:00
Справді, що говорити з тими русинськими "консервами", в яких давно вийшов термін придатності! Від вживання прострочених продуктів можна здобути лише розлад шлунку :)

Автору "Русинського думання" 2008-01-07 / 11:10:00
Автору "Русинського думання"

Чоловіче ти хвора людина!Тобі негайно потрібно лікуватись. Цю заразу потрібно викорчовувати ...

Не хочеш жити в Україні ...дуй в Словатчину, Чехію чи Росію і там складай свої дибільні опуси.

просто 2008-01-07 / 01:43:00
закарпатець рулиш) Руснак нах у Амеріцко. разом з Русинським думанням і Коломийков.

просто 2008-01-07 / 01:34:00
ще називається земляки мої...навіщо конфлікти здійснювати, де їх нема...може давайте знов під Чехію чи Словакію, як нам там добре було...просто бридко це взагалі чути...на своїх ще співвітчизників щелепи відкривати...Путкарпатська Україна..та ну нах вас з цим всім...та незалежними ми невтримаємся знов хтось нас зажадає, якщо ми взагалі ще комусь потрібні...

просто 2008-01-07 / 01:18:00
люди, ви що з глузду зїхали???????????? цей вірш мене добив!! ви ж українці!!русини ппц.....йой...чому взагалі ХЗакарпаттю мають змінити прапор??

май русин ужгородцьови 2008-01-07 / 00:24:00
Но, видиш, ну як їх кормити: ти їм дараб пікниці, а вни тобі руку по лікоть одхаплють!

РУСИНСЬКОЄ ДУМАНЯ 2008-01-07 / 00:13:00
РУСИНСЬКОЄ ДУМАНЯ




Як до такого я дiйшов,

Ни розумiву и ни знаву -

Живу в диржавi, ис яков

Ни цяткы опщої ни маву.



Я родився на сьiв зимли,

Милiшiв сирцю ут Едема,

Де мої прадiды были

Єдинi газды ут навхтема.




Зимля, ги ушитый убрус,

У свому сирцю сотворила

Крайину - Путкарпацьку Русь.

И вта крайина была мила



И мамi, й няньови, дiдам!..

Й лем мы - онукы припоганi -

Вступили зимлю прийшлякам,

Крайину стратили жадану.




Усьо в нас было, ги в люди:

Йивропа - мати нам єдина!

Айбо в єден нищасный динь

Нас поневолила Вкрайина.



Прийшли вкрайинськi лымпакы

И почали нас вчити жити...

Пидiк диржаву за вiкы

Собi ни гонны учинити...




Бо, люде, що вто за народ -

Йих бiлше сорок мiлiйонiв! -

А йим усе ткось затче рот -Полякы, руськi ци тевтоны...



Вкрайинця нинавiдiв свiт

За агрисивнiсть, нипоряннiсть -

За вто в них и диржавы нiт,

Та й учинити ї ни рянны,




Бо ниваловшны довести

До логiкы ни єнно дiло -

Спикульовати, продати,

Когось вмманути гонны смiло...



В Карпатах галицькый десант

Прижився в нашiм господарствi -

Живе вкрайинськый окупант

На Путкарпатю, ги у царствi.




Робота чорна ни для них -

Усьi: началникы, панове!..

Робутный русин вмовк, затих -

Ни годен вповiсти ни слово...



Типир живiм як живиме:

У роднiм краю - чужаками...

А прийшлякам наш край - ги мед.

Щи й насмiхавуться нат нами:




Ниякi вы ни русины,

Вы ут навхтема - украйинце...

Та щи є й свої псьi сыны,

Що лижуть чоботы чужинцям...



Ганьбiмся мовчкы, й ни сидiм:

Чинiм щось, милi русинове!

Бо нащо жити в свiтi сьiм,

Кой убивавуть твоє слово!..




Вбивавуть душу!.. Клепачом

Товчуть по сирцьови, лупашать!..

Вкрайиниць каждый багачом

Стає лише на горю нашiм.



Попровбуй гет йих прожени,

Та всьых нас в тюрмы позбивавуть.

А нас рахувуть за свини,

Вни за люди нас и ни мавуть...




Для нас комаништичный рай

Они роками будовали.

Айбо прийшов паскутству край -

Вже й команiшты поздыхали.



Лише украйинце живуть -

Соборну строять Украйину,

В яку усьых нас заженуть,

Ги у кутиць калгознi свiнi...




Кыбы русин тирпимiсть мав,

Переживе и нны йсi чорнi:

Комаништичный рай пропав,

Пропаде Вкрайина соборна!..



Всьый чад украйинської тьмы

Исчезне, як пiдуть заброды!..

И вп'ят мы станеме людьми -


Мы будеме єнным народом.



Гий, милi й добрi русины,

Тирпiть, и вiчно памнятайте,

Ош чії внукы вы й сыны,

И свою душу ни вбивайте -



Вы родне слово сокотiть,

Любiть карпацьку зимлю милу,

А урватися з лихолiть


Виликый Бог додасть нам силы!

ужгородець 2008-01-06 / 23:47:00
злі, бо, певно, голодні. може, їх погодувати?:)

май русин 2008-01-06 / 23:22:00
Злі ви якісь, русини. Навіть на Сятий Вечір фрас вас хапле :)

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини