У Тячеві відзначили День Дунаю (ФОТО, ВІДЕО)

Щорічно у 14 країнах басейну річки Дунай під егідою Міжнародної комісії з захисту цієї ріки відзначається спільний пан-європейський захід – День Дунаю.

У Тячеві відзначили День Дунаю (ФОТО, ВІДЕО)

В Україні це свято традиційно, вже 11 рік поспіль, відзначається на Закарпатті, де протікає найбільша його притока – ріка Тиса. Цьогоріч його вперше відзначили у Тячеві – спільно з Румунією.

Цьогорічний захід організований спільно з проектом ЄС «Підтримка України в апроксимації напрацьованого законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища», Міністерством екології та природних ресурсів України, Державним агентством водних ресурсів України, Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиса, Тячівською об’єднаною громадою, компанією Кока-кола Беверіджиз Україна, групою енергетичних компаній «Rener» та Закарпатською обласною організацією Всеукраїнської екологічної ліги.

Дійство проходило  в суботу, 1 липня, на площі Поштовій. День Дунаю зібрав чимало учасників – представників влади, керівників водних управлінь Румунії та Угорщини, екологічних організацій, школярів та вчителів Тячівської ОТГ, тячівців і гостей міста.

В урочистому відкритті свята взяли участь в.о. Тячівського міського голови Іван Клебан, голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук, заступник голови Тячівської райради Василь Кушілка, заступник Міністра екології та природних ресурсів Микола Кузьо, начальник управління Держводагентства України В’ячеслав Розгон, менеджер проектів Представництва ЄС в  Україні Олександр Клітко, консул Румунії в Солотвині Габріел Нікола, заступник префекта повіту Марамуреш (Румунія) Арделян Гавриш, головний інженер Управління Вод Сомеш-Тиса (Румунія) Стеліан Івашку, начальник управління водного господарства (Угорщина) Людорт Антал, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак, представник групи енергетичних компаній групи «РЕНЕР» Юрій Сас та інші.

Захід розпочався звучанням гімнів Європи, Румунії та України. Після привітань посадовців учні Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 ім.В.Гренджі-Донського презентували поетично-музичну композицію «Тиса – ріка Срібної Землі», яка завершилась флешмобом «Веселка над Тисою». Свято продовжив виступ дунайських послів – дитячого фольклорного ансамблю «Мугурел» з м.Сігету-Мармаціей (Румунія).

Відтак на сцені підбили підсумки конкурсу «Пластикові скарби», під час якого учні семи шкіл Тячівської ОТГ змагались, хто збере найбільше пластикових пляшок. Загалом, діти зібрали близько 700 кг, або три вантажівки пластикових «скарбів». За це кожна школа отримала гроші, грамоти та подарунки від компанії «Кока-Кола». Лідером виявилися учні Руськополівськаої ЗОШ І-ІІІ ст., які назбирали 233 кг пластику.

«У конкурсі взяли участь всією школою. Діти назбирали півспортзалу  порожніх пляшок – на цілу вантажівку. Збирали по берегах річок, на смітниках, вулицях села, приносили з дому – деякі і по 7-8 мішків. Зараз у Руському Полі навряд чи знайдете порожню пластикову пляшку!» – каже заступник директора з виховної роботи Руськополівської ЗОШ І-ІІІ ст. Валентина Лукан. 

Подарунки від компанії «Кока-Кола» отримали не тільки школи, а й Тячівська ОТГ –  для громади передали контейнери для збору пластику.

Затим команди Тячівських ЗОШ №1 ім.В.Гренджі-Донського, №2 та з угорською мовою навчання, шкіл Тячівки, Округлої, Руського Поля, Лазів, Тячівського районного еколого-натуралістичного центру та ЗОЕНЦ (м.Ужгород) на чолі з науковцями з Києва та Ужгорода взяли участь у пізнавально-розважальному квесті «Мандрівка Тисою та Дунаєм до Чорного моря». Кожна команда мала виконати 9 завдань і отримати за це шматок карти, щоб у результаті скласти карту басейну Тиси.

На школярів чекала ще одна цікава можливість – домалювати елементи муралу «Моя Тиса» на будівлі колишнього готелю «Тячів».

Тим часом тячівців та гостей свята розважав Заслужений академічний Закарпатський народний хор.

Фіналом святкування стала церемонія нагородження переможців конкурсу селфі-відео «Моє життя і Тиса». Та спочатку на екрані показали всі 34 роботи юних учасників змагань. А ексклюзивні статуетки «Аква-Оскар» та цінні подарунки від спонсорів вибороли такі юні автори:

приз глядацьких симпатій – Аліна Рак (Тячівський райЕНЦ);

у молодшій віковій категорії: ІІІ місце – Роман Добра (Тячівський райЕНЦ), ІІ місце – Анатолій Славний (Тячівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського), І місце – Петро Ковач (Тячівський райЕНЦ);

у старшій віковій категорії: ІІІ місце – Орися Синичко (Руськополівська ЗОШ І-ІІІ ст.), ІІ місце – Ростислав Дьолог (Тячівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського), І місце – Денис Савченко (Тячівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського).

Наталія Маджара, Тячів

02 липня 2017р.

Теги: Тиса, Дунай, Тячів

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини