Підписання листа з приводу нищення історичного обличчя Ужгорода продовжено до неділі включно

Підписання листа з приводу нищення історичного обличчя обласного центру Закарпаття продовжено до неділі, 2 липня, включно.

Підписання листа з приводу нищення історичного обличчя Ужгорода продовжено до неділі включно

Про це інформує спільнота "Save Uzhhorod" у соціальній мережі Фейсбук.

Поставити свій підпис під зверненням можна в кафе «Горіціана» (вул. Корзо, 13/5) та кафе-музеї «Під замком» («Снек», вул. Ольбрахта, 3).

Як інформують адміністратори спільноти, станом на 27 липня вже було зібрано більше 300 підписів, залучених на всіх заходах та у всіх локаціях. Що для Ужгорода є досить великим показником.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, безпосереднім поштовхом для написання цього звернення стало незаконне руйнування історичної будівлі крамниці Циріла Фунданича на вул.Волошина, 47.

У неділю, 25 червня, небайдужі ужгородці зібралися біля руїн будинку Фунданича, аби обговорити план дій і підписати звернення на захист історичної спадщини міста.

Зважаючи на резонанс, який набула дана подія, та порушення Закону України «Про охорону культурної спадщини», Ужгородською місцевою прокуратурою було розпочато кримінальне провадження за фактом знищення історичного будинку магазину Фунданича в Ужгороді, який внесений до історико-архітектурного опорного плану міста, як об`єкт культурної спадщини з відповідним охоронним статусом. (ч.2 ст.298 КК України).

У підсумку суд задоволив клопотання, ініційоване прокуратурою, і наклав арешт на крамницю Фунданича.

Тим часом, проблема, яка збурила ужгородців, набуває масштабу і вийшла за межі не тільки Ужгорода і Закарпаття, але й України.

 

Президенту України Петру Порошенку

Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману
Міністру культури Євгену Нищуку
Віце-прем'єр-міністру України, Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадію Зубку
Генеральному прокурору України Юрію Луценку

До відома:
Голови представництва ЄС в Україні Хюґо Мінґареллі
Надзвичайного і Повноважного Посла Угорщини в Україні Ерне Кешкеня
Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні Юрая Сівачека
Надзвичайного і Повноважного Посла Чеської Республіки в Україні Радека Матули

Генерального директора UNESCO Ірини Бокової
Генерального директора Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць (ICOMOS) Марії-Лаури Лавенір
Голови Міжнародної організації зі збереження пам’яток архітектури модернізму (DOCOMOMO) Ани Тостес

21 червня 2017 року в Ужгороді зруйновано будинок Фунданича — пам'ятку архітектури, яка була внесена до переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини та одночасно була частиною пам'ятки містобудування місцевого значення — комплексу Замкової гори та входила до меж історичного ареалу міста. Будинок Фунданича зведений у кінці XIX століття в стилі історизму та містив крамницю 1930-х років з унікальною авентичною вивіскою тих часів у вигляді шрифтової композиції чеською та угорською мовами, виконаною фарбою по тиньку. Портал крамниці було оздоблено покриттям типу «штучний камінь» (чеськ. umělý kámen) з фактурною поверхнею та насічками по периметру, зробленими вручну. Також будівля містила дерев'яну браму — цінний елемент столярки, останній такого типу в Ужгороді.

Пам'ятку знесено без жодної дозвільної документації, хоча власником було задекларовано тільки реконструкцію будівлі з надбудовою. Управління містобудування та архітектури міської ради Ужгорода та орган охорони культурної спадщини (Управління культури Закарпатської ОДА) самоусунулись від попередження руйнування будівлі — попри значний суспільний резонанс та цінність історичної пам'ятки.

Цей кричущий випадок свавілля у сфері охорони культурної спадщини не є поодиноким в Ужгороді. Власники та розпорядники об'єктів культурної спадщини систематично знищують цілі будівлі, їх частини або проводять незаконні роботи на пам'ятках — за абсолютної бездіяльності місцевих органів влади та органів охорони культурної спадщини, а часом і за їх активного сприяння.

Ситуація із масовим архітектурним вандалізмом в Ужгороді вийшла з-під контролю та набула загрозливих масштабів. Ось лише кілька прикладів порушення законодавства:

1) Будинок Фунданича (вул. Волошина, 47.). Повне знесення щойно виявленого об'єкту культурної спадщини (відповідно до переліку історико-архітектурного опорного плану) та частини пам'ятки містобудування місцевого значення (комплекс забудови Замкової гори, охоронний № 090003) в історичному ареалі міста.
2) Кінотеатр «Ужгород» (вул. Волошина, 18). Знищення інтер'єру та незаконні роботи на щойно виявленому об'єкті культурної спадщини (відповідно до переліку історико-архітектурного опорного плану) та частини пам'ятки містобудування місцевого значення (комплекс Замкової гори, охоронний № 090003) в історичному ареалі міста.
3) Готель Korona (пл. Театральна, 5, 7). Повне знищення пам'ятки архітектури місцевого значення в історичному ареалі міста та незаконне будівництво на об'єкті (охоронний № 090013).
4) Ресторан Bercsényi (пл. Корятовича, 1). Незаконна реконструкція пам'ятки архітектури місцевого значення (охоронний № 090004) в історичному ареалі міста.

Через бездіяльність міських та обласних інституцій, на які покладено функції охорони культурної спадщини, місто стрімко втрачає унікальне архітектурне обличчя, цінну забудову та окремі пам'ятки архітектури місцевого значення. Під загрозою перебувають також пам'ятки національного значення, в охоронних зонах яких ведеться неконтрольоване хаотичне будівництво. Знищується традиційне історичне середовище.

Приклад руйнування кінотеатру «Ужгород» — показовий. Пам'ятка світовго рівня, що є спільною спадщиною для України, Словаччини, Чехії та Угорщини. Шедевр функціоналізму зведено у 1931–1932 роках за проектом чехословацького архітектора угорського походження Людовіта Оелшлеґера. Проблема знищення кінотеатру власниками та бездіяльності посадовців вже піднімалась на початку червня у Братиславі на міжнародній науковій конференції Nová doba, nový svet, присвяченій архітектурі модернізму. Вже схвалено заявки на участь у науковій конференції Bardkontakt, що пройде у серпні в місті Бардіїв (Словаччина) та присвячена охороні культурної спадщини. На черзі — Литва, Польща, Чехія та інші країни ЄС.

В деяких випадках пам'ятки роками навмисне доводяться до аварійного чи занедбаного стану, щоб власники мали підстави для реконструкції або знесення будівель, а посадові особи мали можливість зняти з себе відповідальність. За такою схемою Ужгород втратив десятки найцінніших будівель. Зараз від бездіяльності потерпає один з найстаріших будинків міста — палац Вайди (вул. Волошина, 1), зведений в стилі бароко у кінці XVIII століття. Є щойно виявленим об'єктом культурної спадщини (відповідно до переліку історико-архітектурного опорного плану), також є частиною пам'ятки містобудування місцевого значення (комплекс забудови Замкової гори) та знаходиться в межах історичного ареалу міста. Власником вже зруйновано склепінчасте перекриття будинку, однак посадовими особами не вжито жодних заходів з метою консервації будівлі та недопущення доведення її до аварійного стану.

Фіксується повний параліч всіх державних структур, зобов'язаних стежити за дотриманням законності в сфері охорони культурної спадщини — від спеціалізованих інституцій до правоохоронних. Питання знищення історичного обличчя міста є питанням масштабної і неприхованої корупції в органах влади міста та області.

Громада міста Ужгород вражена та обурена бездіяльністю посадових осіб, які своєю безвідповідальністю або умисними діями шкодять місту. Вимагаємо звернути увагу на злочинний хаос, що панує в містобудівельній сфері найзахіднішого обласного центру.

29 червня 2017р.

Теги: Фунданич, протест, звернення

Коментарі

Вуву 2017-06-29 / 14:43:30
Привезли іпоставили нові лавиці .ну добре . Але зараз літо ... і ті деревяні складові лавиці які були на любому меблевому комбінаті можна виготовити за день ... А на другий все скласти так як було і заеріпити .І це вся робота .
Тільки на тих лавицях теж хтось хоче зробити з бюджету "віджим" і сподівається ... Що все буде тихенько ...як колись ... До теперішнього часу.

Вуву 2017-06-29 / 06:07:30
Було б добре щоб про це повідомили наші ТСН ... ВВС. І Радіо "Свобода" ... украйінські бюра ... Щоб ця інформація добре поширилась
Цілком можливо що ця проблема є значно більшою ... Бо очевидно що такі випадки нищення культурнойі та історичнийі спадщини має поояви і в інших обласних центрах.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини