В Ужгороді вкотре акцентували на недопущенні розробки поліметалічних руд в природоохоронних та рекреаційно-туристичних зонах Закарпаття

На засіданні екологічного "круглого столу" в Ужгороді знову порушено питання щодо недопущення розробки поліметалічних руд в природоохоронних та рекреаційно-туристичних зонах Закарпаття

В Ужгороді вкотре акцентували на недопущенні розробки поліметалічних руд в природоохоронних та рекреаційно-туристичних зонах Закарпаття

16 червня 2017 року в Ужгороді за участі заступника голови Закарпатської обласної ради Петра Грицика, керівників профільних департаментів та управлінь облдержадміністрації, установ природно-заповідного фонду, науковців та громадськості голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, організувала та провела засідання "круглого столу" на тему "Екологічні проблеми Закарпатської області та шляхи їх розв’язання".

Насамперед варто наголосити, що Всеукраїнська екологічна ліга - найбільша та найвпливовіша громадська організація, цьогоріч відзначає двадцятиріччя своєї природоохоронної діяльності.

За цей час започатковано десятки компаній, проведено сотні заходів і залучено тисячі громадян до справи захисту навколишнього природного середовища та збереження унікальних українських природних цінностей. 

Завдяки подвижницькій, потужній, безкомпромісній багаторічній діяльності насамперед голови Ліги Тетяни Тимочко, вдалось забезпечити своєчасне реагування на багато гострих регіональних екологічних проблем та їх швидке розв’язання. 

Крім того, сформовано Стратегію національної екологічної політики на період до 2020 року та національний план дій з охорони навколишнього середовища на 2016-2020 рр., зініційовано та розроблено цілий ряд інших нормативно-правових актів, випущено у світ тритомну екологічну енциклопедію та багато іншої важливої природоохоронної літератури, щорічно проводяться міжнародні екологічні форуми «Довкілля для України» тощо.

Тому обговорення актуальних екологічних проблем Закарпаття на засіданні цього «круглого столу» та прийняття змістовної резолюції з цього приводу, без сумніву, багато в чому сприятиме їх розв’язанню.

А порушено тут чимало болючих та актуальних проблем охорони та використання природних ресурсів, забезпечення на Закарпатті реалізації стратегії сталого розвитку.

У цьому контексті приємно, що, аналізуючи з позиції громадськості ситуацію на Закарпатті, Тетяна Тимочко відзначила, що в Стратегії регіонального розвитку Закарпатської області до 2020 року значне місце займає екологічна складова, до формування якої нам, до речі, доводилося залучати навіть всеукраїнські та регіональні засоби масової інформації (газета «Голос України» за 18 грудня 2014 року; інтернет-видання Закарпаття онлайн - "Чому на Закарпатті змінюють пріоритети розвитку?", "Пропозиції щодо поліпшення проекту Стратегії регіонального розвитку Закарпаття"). Цей документ входить у п’ятірку серед кращих в регіонах України. Але, як заявив, виступаючи на зібранні, підприємець Мирослав Опачко, ми уже бачимо значні проблеми із його впровадженням у життя. І ситуація із твердими побутовими відходами, 40 відсотків із яких спокійно по Тисі мігрує за кордон, яскравий цьому приклад. 

Про ці та інші проблеми професійно та самокритично говорили й директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Денис Ман, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Юрій Шпонтак, начальник відділу комплексного використання водних ресурсів Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Едуард Осійський, начальник Закарпатського обласного центру з гідрометереології Василь Манівчук, керівник об’єднання громадських організацій «За екологічний порятунок Закарпаття» Олег Лукша, доктор наук з державного управління, головний консультант проекту ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі України» Олександр Ігнатенко та ніші.

Виступаючи із доповіддю «Екологічні проблеми в межах об’єктів природно-заповідного фонду», заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор Федір Гамор серед іншого привернув увагу до загроз і проблем, які створюють природоохоронним територіям та туристично-рекреаційним зонам Схеми планування території Закарпаття та Рахівського району, про що ми уже теж не одноразово говорили через засоби масової інформації

Ми знову порушили питання щодо недопущення розробки родовищ поліметалічних руд «Гаврищук» та «Савляк» на Рахівщині. З цього приводу ми вручили Тетяні Тимочко відмову Державної служби геології України (з відповідним пакетом документів) щодо прохання адміністрації Карпатського біосферного заповідника скасувати відповідну ліцензію господарському товариству «Мараморош».

Мої пропозиції активно підтримав і запросив до співпраці заступник голови Закарпатської обласної ради Петро Грицик.

Натомість Тетяна Тимочко пообіцяла знову підключити до вирішення цієї проблеми громадськість та відповідні державні інституції.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, для Закарпаття онлайн

19 червня 2017р.

Теги: екоглогія, поліметалічні руди, рекреація

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини