Приймальна комісія УжНУ працюватиме з 1 липня до 28 серпня

Під час позачергового засідання Вченої ради УжНУ 8 червня внесено зміни до Правил прийому до ДВНЗ «УжНУ», затверджено Правила прийому до Природничо-гуманітарного коледжу університету та дещо змінено Положення про Приймальну комісію.

Приймальна комісія УжНУ працюватиме з 1 липня до 28 серпня

Як поінформував відповідальний секретар приймальної комісії Петро Горват, зміни були ініційовані двома факторами. А саме, у кінці травня МОН України оприлюднило зміни до Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2017 році, з якими слід було синхронізувати Правила прийому до УжНУ. Крім того, 2 червня офіційно опубліковані Умови прийому на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, відповідно до яких, УжНУ має до 10 червня затвердити та оприлюднити Правила прийому до ПГК ДВНЗ “УжНУ”.  

Щодо змін до Правил прийому до університету, то чи не головна з них – це підвищення мінімального балу сертифікату з конкурсних предметів (вступних іспитів) на медичні спеціальності. З цього моменту мінімальний бал, з яким можна подавати документи на спеціальності «Фармація, промислова фармація», «Медицина» і «Стоматологія» становитиме 150 балів. Для всіх інших спеціальностей (бакалаврат) мінімальний бал у ДВНЗ “УжНУ” залишається таким, як і раніше – 100.

Таким чином абітурієнти, які зараз складають ЗНО, повинні орієнтуватися на те, що на медичні спеціальності вони зможуть подати заяви за умови результату 150 і вище балів, пояснив Петро Горват. Якщо ж результат буде нижчий, то є можливість подавати заяви на всі інші спеціальності бакалаврату, яких у виші трохи побільшало. Нині спектр спеціальностей в УжНУ дуже широкий, він охоплює практично всі інтереси вступника за винятком кількох галузей.

Також Вчена рада проголосувала за те, щоб приймальна комісія під час вступної кампанії працювала практично ціле літо без вихідних. Оскільки першим днем прийому документів до коледжу затверджено 1 липня, приймальна комісія працюватиме без вихідних від 1 липня до 28 серпня. Крім того, було прийнято рішення, що комісія працюватиме і у вихідні (по суботах та неділях із 9 до 14-ї години), щоб випускники мали можливість у будь-який зручний для них час подати заяви, отримати консультацію, подати оргінали документів тощо. 

Тож фактично від сьогодні офіційно оголошується прийом до Природничо-гуманітарного коледжу на сім спеціальностей для трьох категорій вступників. Перша – випускники 9-х класів, яким необхідно скласти два екзамени: з української мови та ще один на вибір із двох (як правило, це математика, історія України, географія або фізика). Друга категорія – випускники 11-х класів, які можуть подати два сертифікати: з української мови і літератури і один на вибір із трьох можливих із мінімальним результатом 100 балів. Третя категорія – випускники професійно-технічних закладів, які здобули фах кваліфікованого робітника зі споріднених спеціальностей і теж можуть вступити до Природничо-гуманітарного коледжу для продовження навчання. Варто звернути увагу, що і магістри (бакалаври, спеціалісти) можуть паралельно здобувати ступінь молодшого спеціаліста із досить затребуваних на ринку праці спеціальностей (наприклад, бухгалтера, фінансиста, програміста...).  

Ще одна важлива новація цьогорічної вступної кампанії – вступ за спеціальністю «Право» у магістратуру за технологіями ЗНО. Правники-бакалаври повинні подати документи до приймальної комісії, яка їх зареєструє для участі у єдиному фаховому випробуванні, і готуватися до цього вступного випробування, що відбудеться 3 серпня.

«За перехресним вступом усі бажаючі також мають право подати документи, після чого ми проводимо співбесіду. Якщо фахова комісія визначає, що цей вступник проявив відповідний рівень знань, тоді вона рекомендує його до участі у фаховому випробуванні. Вступник отримує екзаменаційний листок і йде (як чотири роки тому йшов і не боявся, до речі!), на ЗНО. Остаточно процедури ще не оформлені, але найближчим часом буде визначено, де конкретно в обласних центрах проходитиме це вступне випробування. Однак у цілому можна сказати, що вступна кампанія 2017 року набула остаточних обрисів» – підсумовує відповідальний секретар приймальної комісії. 

Слід очікувати продовження такої практики (є проект, згідно з яким, на наступний рік за технологіями ЗНО будуть складати іноземну мову вступники-гуманітарії).

Ще одне питання порядку денного засідання Вченої ради стосувалося абітурієнтів-пільговиків. Зараз Правила прийому до УжНУ приведені у максимальну відповідність до Умов прийому та законодавства і всі категорії вступників, які мають право на пільги, можуть ними скористатися. У цьому питанні є два важливі нюанси. Перший – пільги при подачі документів, які необхідно підтверджувати. Такі вступники мають право складати співбесіди чи вступні іспити, або вступати за квотами. І другий момент – це пільги, які підтверджуються вже при подачі оригіналів документів, якщо вступник потрапляє на контрактне навчання.

«Є широкий спектр категорій вступників, які можуть бути переведені на державне замовлення при поданні відповідних підтверджуючих документів разом із оригіналами документів. І мова йде не лише про ті випадки, коли є вільні місця державного замовлення. Якщо пільга наявна, а в нас немає вільних місць, ми використовуємо місця суміжних спеціальностей, місця із загального обсягу університету, а якщо й цього не вистачає – звертаємося до Міністерства освіти і науки. У минулому році профільне Міністерство задовольнило абсолютно (!) всі наші прохання щодо переведення пільгових категорій студентів на державне замовлення. Єдина вимога – вчасно подані документи, які підтверджують право на пільги (зрозуміло також, що не можна двічі один і той же ступінь здобувати за кошти державного бюджету)» – резюмує Петро Горват.

Найближчим часом перелік і зразки таких документів для пільговиків будуть опубліковані на офіційному сайті університету, повідомляє офіційний сайт УжНУ.

09 червня 2017р.

Теги: УжНУ, приймальна комісія

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини