Майбутня Баранинська ОТГ отримала позитивний висновок і подала до Закарпатської ОДА документацію для направлення звернення у ЦВК

Приміське село Баранинці «підпирає» Ужгород з південно-західного боку. До розташованої у селі ради належать ще три населені пункти – Барвінок, Підгорб та Довге Поле. Завдяки розташованому на території ради бізнесу сьогодні це - одна з найбільш економічно потужних сільрад як Ужгородського району, так і Закарпаття загалом.

Майбутня Баранинська ОТГ отримала позитивний висновок і подала до Закарпатської ОДА  документацію для направлення звернення у ЦВК

За словами сільського голови Юрія Марусяка, річний бюджет сільради цьогоріч складає понад 24 млн. грн. Упродовж двох останніх років основні надходження сільські депутати спрямували на розвиток соціальної сфери, яка тут, як і по всій країні, була занедбана. Найперше якісно заасфальтували дороги між селами та основні сільські вулиці, капітально відремонтували клуб у с. Довге Поле, сільську амбулаторію в Баранинцях, осучаснили приміщення сільради, розпочали будівництво водогону і каналізації у Барвінку, пробурили свердловину та систему подачі питної води у Підгорбі, у чотирьох селах встановили вуличні ліхтарі з світлодіодними лампами, капітально відремонтували дитсадок.

Незважаючи на фінансове благополуччя та непогану перспективу для розвитку ще на кілька років, депутати сільради у січні цього року ініціювали створення об’єднаної територіальної громади, запропонувавши заснувати таку собі «унію» місцевого масштабу спільно з Великолізівською, Холмецькою та  Яроцькою сільрадами. Площа майбутньої ОТГ, яка має усі передумови для успішного розвитку, складатиме 12.5 тис. га, а бюджет – близько 60.млн.грн.

«Ідучи на об’єднання ми розуміли, що у перші роки будемо донорами для наших сусідів, які не мають таких коштів для свого розвитку, як ми. Однак це нас не стримує, бо і сусіди повинні жити у достатку, а значна різниця у якості життя між сусідніми населеними пунктами негативно впливає і на тих, хто є благополучнішим», - каже Ю.Марусяк.

Та найбільш потужною рушійною силою створення сільської об’єднаної громади є категоричне небажання жителів Баранинців та сусідніх з ними приміських сіл в один момент стати міським мікрорайоном Ужгорода. «Наглядний приклад сусіднього села Дравці, яке у 70-их роках минулого століття «відрізали» від Баранинської сільради і приєднали до Ужгорода, аби штучно зробити з нього «мегаполіс» у 100.тис. жителів, щодня переконує нас, що нічого доброго від такого приєднання жителі села не отримають», - висловлює консолідовану думку сільський голова. І через майже 40 років Дравці міських зручностей так і не отримали, зате його жителям «урізали» земельні ділянки та встановили міські тарифи на енергоносії.

Окрім цього тут розуміють, що нинішній відсоток акцизу у сільську скарбницю від продажу алкоголю і тютюну держава колись таки забере від місцевих рад, як цьогоріч забрала «паливний» акциз. Натомість прямі субвенції з державного бюджету на утримання освітньої та медичної сфери, відрахування з ПДФО та прибутковий податок є хорошим підґрунтям для поступального розвитку. «Ми з головами сусідніх рад підрахували, що створення ОТГ для нас є вигідним. Звісно, у перші роки існування громади буде значно важче, ніж сьогодні. Але реформи, тим паче успішні, легко не даються» - переконаний Ю.Марусяк.

Після кількамісячного зволікання і надуманих відмовок Закарпатська ОДА таки надала перспективній Баранинській ОТГ позитивний висновок, після чого в усіх чотирьох радах провели заключні сесії, на яких прийняли рішення про об’єднання у громаду, а 29 травня сільський голова Ю.Марусяк подав до Закарпатської ОДА  документацію для направлення звернення у ЦВК. Дуже хочеться вірити, що майже піврічний організаційний «супермарафон», кінцевим пунктом якого має стати рішення про оголошення перших виборів, Баранинська громада подолала успішно і під Ужгородом постане потужна самодостатня громада.

Василь Ільницький, "День"

03 червня 2017р.

Теги: Баранинці, ОТГ, громада, Марусяк

Коментарі

Отчик 2017-11-11 / 12:38:09
Слава Богу не буде сесих курв Мателешко ай Рущак, дві курви загробили село! Розікрали міліони бюджетних грошей, обікрали громаду села Ярок

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини