В Ужгороді ветеранська збірна України символічно "поквиталася" з угорцями за першу поразку національної збірної – 3:1 (ФОТО)

Ветеранські збірні України та Угорщини дали можливість повернутися у подію, що стала історичною для вітчизняного футболу.

В Ужгороді ветеранська збірна України символічно "поквиталася" з угорцями за першу поразку національної збірної – 3:1 (ФОТО)

Відрадно, що за сьогоднішнім матчем спостерігала доволі солідна аудиторія. Це засвідчило: на Закарпатті пам’ятають знакову для шкіряного м’яча держави дату. Так, саме 25 років тому на ужгородському стадіоні «Авангард» із національною збірною Угорщини свій перший поєдинок зіграла національна збірна України. Відтоді й розпочинається її літопис. А про його витоки вже сьогодні справді нагадали збірні ветеранів обох країн.

Власне свято розпочалося перед центральним уходом на стадіон. Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв привітав численних присутніх, а потім разом із президентом Федерації футболу України Андрієм Павелком, головою Угорської футбольної асоціації Шандором Чані, заступником голови облдержадміністрації, головою Федерації футболу Закарпаття Іваном Дураном і головою обласної ради Михайлом Рівісом відкрили пам’ятну дошку, яка нагадуватиме про той історичний матч.

Далі основні події перенеслися в чашу стадіону. Глядачів привітав М.Рівіс, А.Павелко й Ш.Чані, які проводили паралель між сучасним і минулим 25-річної давності та наголошували на ролі футболу в зміцненні дружби між обома народами. Не забули й безпосередніх організаторів того, історичного, матчу – їх усіх нагородили пам’ятними знаками. Хвилиною мовчання вшанували тих, кого з того історичного матчу вже немає серед живих. Відтак присутні на стадіоні повністю перемкнулися на матч, адже після виконання державних гімнів за справу взялися власне зірки гри мільйонів.

Незважаючи на те, що на поле вийшли ветерани, стояла майже літня спека, відповідно було зроблено чимало замін (до речі, у збірній Україні, як і 25 років тому, грав закарпатець Іван Гецко, а в складі збірної Угорщини на заміну вийшов уродженець Ужгорода Шандор Єнеї), поєдинок удався. Колишні футболісти не втратили своєї майстерності й порадували красивими не лише комбінаціями, а й голами.

На старті поєдинку суперники обмінялися гострими атаками, однак добре себе зарекомендували захисники й воротарі. Поступово збірна України стала нарощувати перевагу, і це принесло два голи. На 19-й хвилині відмінно зіграв Сергій Нагорняк. Його передача врозріз на Андрія Воробея була настільки точною, що останній так само ефектно забив м’яч. За 6 хвилин українцям удалася чудова триходівка, яку з лівого флангу розпочав Віталій Косовський, а завершив влучним пострілом, як і 25 років тому, Іван Гецко.

У перерві глядачів знову розважали учасники художньої самодіяльності та заслужений артист України Олександр Садварі, а справжній сюрприз припіднесли самі гравці. Вони на трибуни «запустили» дюжину футбольних м’ячів!

Після перерви збірна Україна так само активно розпочала й заробила пенальті – угорці порушили правила у своїй штрафній площі. Одинадцятиметровий відмінно реалізував Олег Собуцький, який у другому таймі доти міг іще двічі забити, та зі зручних позицій пробив мимо.

В угорців у другому таймі хороший шанс на 50-й хвилині мав Атті Токолі, та влучив у поперечину. І все ж за 4 хвилини до завершення поєдинку красивий м’яч зі штрафного забив Чобо Фехер. Як і 25 років тому, гра завершилася з рахунком 3:1, Тільки цього разу виграли українці. Отже, у підсумку перемогла дружба.

По завершенні ж матчу команди сфотографувалися напам’ять. А коли одним із останніх поле залишав Анатолій Дем’яненко, його палко, скандуючи, вітали вболівальники. Сам у минулому легендарний гравець удячно помахав рукою й вигукнув уболівальникам: «Молодці!» Це ж слово хочеться промовити до всіх учасників і організаторів матчу, які подарували вболівальникам незабутнє дійство та ще більше зблизили дві сусідні футбольні родини…

Володимир Єзерський, гравець матчу: «Приємно, що вболівальники прийшли подивитися й разом створили свято. Приємно згадати історію, яка відбулася. Такі матчі важливі для популяризації футболу».

Іван Гецко, гравець матчу: «Дуже приємно, дуже хороша атмосфера, дуже радий, що забив і тоді, і тепер, а за допомогою сьогоднішнього матчу можу повернутися назад на 25 років в історичний день. Зібралися гранди футболу й зіграли на високому рівні. Відчуття просто прекрасні!»

Анатолій Дем’яненко, тренер збірної: «За допомогою цього матчу вболівальники могли згадати той історичний поєдинок. Це дуже чудово, що організували таку зустріч серед ветеранів. Побільше б аналогічних ігор, які перетворюються в справжнє свято футболу».


В Ужгороді ветеранська збірна України символічно

Збірна ветеранів України – збірна ветеранів Угорщини – 3:1 (2:0).

Ужгород. 30 травня. Стадіон «Авангард». 6000 глядачів. 25 градусів тепла.

Голи: Андрій Воробей, 19 хв.; Іван Гецко, 25 хв.; Олег Собуцький; 47 хв. – Чобо Фехер, 56 хв.

Арбітр: Ігор Хіблін (Хмельницький).

Асистенти арбітра: Іван Староста (Іршава), Віталій Дем’яненко (Мукачево).

4-й арбітр: Ілля Вовчанський (Ужгород).

Директор матчу: Віктор Наскалов (Мукачево).

Офіцер безпеки: Іван Головко (Ужгород).

Збірна України: Ігор Кутєпов, Юрій Шелепницький, Володимир Єзерський, Юрій Сак, Сергій Беженар, Андрій Анненков, Сергій Нагорняк, Сергій Ковалець, Сергій Гусєв, Іван Гецко, Андрій Воробей.

Запасні гравці: Віктор Гришко, В’ячеслав Свідерський, Андрій Оксимець, Віталій Косовський, Дмитро Пінчук, Андрій Павелко, Олександр Венглинський, Олег Собуцький, Андрій Донець, Віталій Самойлов, Сергій Кузнєцов.

Головний тренер: Анатолій Дем’яненко.

Збірна Угорщини: Андруш Йожеф, Тамаш Монош, Андраш Телек, Гейза Месоль, Андраш Чех, Габор Халмаї, Габор Мартон, Тібор Домбі, Лайош Детарі, Чобо Фехер, Атті Токолі.

Запасні гравці: Власак Гейза, Ласло Єгер, Шандор Шаллаі, Іштван Шаллої, Отто Вінце, Дьордь Вебер, Роберт Вальтнер, Шандор Єнеї.

Головний тренер: Емре Гелеї.

Володимир Тарасюк, ФФЗ

31 травня 2017р.

Теги: збірна, Угорщина, Ужгород

Коментарі

Йожеф 2017-05-31 / 15:11:10
Такі ігри звичайно треба проводити, але і готуватися до них треба якось більш краще! Організація реально храмала, жара, всіх як при комунізмі позганяли як бидло на трибуни, в райони рознарядки прийшла - відправити по автобусу на футбол, ів Ужгороді тоже намагалися всіх бюджетників заставити на футбол іти, зробити видимість повного стадіону, але не вийшло чомусь. Запізнилися із програмою! Ні колонок нормальних, ні мікрофона. ведуча шось там собі сопе, хрипить, кричить. Короче кажуть волали за 2 місяць про футбол і так позорно підготувалися.

До Нати 2017-05-31 / 13:57:16
У пресі про цей матч було багато написано за два місяці ще писали. Якщо читаєте тільки сайт закарпаття онлайн, то як ви не побачили цю останню публікацію?

http://zakarpattya.net.ua/News/170328-25-richchia-pershoho-futbolnoho-matchu-Natsionalnoi-zbirnoi-v-Uzhhorodi-vidznachat-velykym-sviatom-futbolu

Цікавий 2017-05-31 / 11:14:48
Задля уточнення: Шандор Єнеї не уродженець Ужгорода, а уродженець с. Великі Геївці Ужгородського району.

ната 2017-05-31 / 09:21:27
Це був класичний совок. Повиганяла ОДА всіх бюджетників як скот, могли розвісити афіши чи десь у пресі б написали.

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини